Ermenistan Baþbakaný Nikol Paþinyan'ýn, iktidarýnda "muktedir" olamamasý, kendisinin de içinde bulunduðu siyasi geleceðini "soru" altýna alýyor.
Doksanlarýn baþlarýndan itibaren Ermenistan siyasileri, hep "savaþ" retoriði üzerinden "prim" yapýyorlardý. Savaþa alternatif baþka yol sunanlarýn sonu ise, en iyi halde Levon Ter-Petrosyan gibi siyasi kariyerine "veda" edenler oldu.
Uzun yýllar Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan karþýtlýðý ile bilinen, Azerbaycan topraklarýný "iþgal" eden anlayýþ sahipleri ile idare ediliyordu. Halen de bu zihniyet, Ermenistan devletinin "damarlarýna" kadar hakim.
Ermeni lider Paþinyan yeni deðiþim rüzgarý ile iktidara geldi. Seçmenlere barýþ, refah ve gelecek sözü verdiði için; Karabað'daki "hezimete" raðmen halký yeniden "Paþinyan" dedi.
Paþinyan, týpký Levon Ter-Petrosyan gibi anlaþabilmek, komþularýyla "rasyonel" yol tarifine sýcak bakan biri. Lakin bir taraftan Fransa merkezli Avrupa, diðer taraftan da Rusya, yaný baþýnda ise geleneksel ortaðý Ýran arasýnda, zaman zaman zorlandýðý görüntüsü veriyor. Ermenistan'ý, bu zorlanmadan kurtaracak tek adres var. O da Türkiye ve Azerbaycan!
Türkiye Baþkaný Erdoðan ile uzun zamandýr görüþme arzusundaydý. Ankara "þartlar" hazýr olmadan, bu görüþmeyi zamana yayýyordu. Nitekim Baþkan Erdoðan'ýn; Prag ziyaretinde Paþinyan için olaðanüstü siyasi baþarý anlamý taþýyan bu "görüþme" gerçekleþti.
Türkiye halen olaya temkinli bakýyor.
Paþinyan iktidar oldu ama, halen devlete "hakim" deðil. Yani "muktedir" olamamýþ.
Bu durumda verdiði söze sahip çýkabilecek mi?
Kendisine "raðmen", Ermenistan devleti içinde bir kaç "güç" dengesi ve siyasi "eliti" onu iþitecek mi? Sorularý doðal olarak insanýn aklýna geliyor.
Paþinyan'ýn "iktidar" olduðu kadar "muktedir" olmasý ve barýþ söylemini gerçeðe dönüþtürmesi için, "desteðe" ihtiyacý vardýr.
Baþkan Erdoðan ile "görüþmekte" bu kadar "ýsrarcý" ve "istekli" olmasýnýn altýnda yatan gerçek de budur.
Zaman bize yeni "deðiþim" ve "dönüþüm" sürecini sunuyor.
Dünya "deðiþiyor", güç "dengeleri" çeþitleniyor.
Paþinyan, "uydurma" "soykýrým" "dayatmasý" ile bir yere varamayacaklarýnýn farkýnda. Artýk Karabað'a, uydurma Artsak ismi ile hitap etmemenin; yeni ve doðru süreç olduðunun da farkýnda.
Ermenistan devletinin içindeki hastalýklý bakýþ açýsý, Paþinyan'a "suikast" yapmazsa, Türkiye'ye yönelik hastalýklý iddialardan kendilerini tedavi edebilirse, Azerbaycan'la arasýndaki "sýnýr" tanýmlama iþini doðru yönetebilirse; Türkiye ve Azerbaycan ile "ortak" noktada buluþur ve kendi halkýna vaad ettiði istikrarlý, umutlu geleceði sunabilir. Ýþte bu nedenle Erdoðan'ýn ve Türkiye'nin desteðine ihtiyacý var.
Paþinyan hükumete "sokak" hareketiyle geldi ama uzun yýllardýr hüküm süren; politbüro ve taþnak zihniyetli tecrübeli Ermeni siyaset adamlarýndan, daha fazla Ermeni halkýna hizmet eden "kiþi" olarak çýkýyor karþýmýza...