Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Ezici favoriler ama...

Fenerbahçe ve Galatasaray elde ettiði galibiyet serileri ile yola dolu dizgin devam ediyor. Fenerbahçe 9 maç 9 galibiyet, Galatasaray 9 maç 8 galibiyet 1 beraberlik aldý. Ýki takýmýn oynadýðý her maç sonrasý rakip teknik direktörlerin açýklamalarý benzerlik gösteriyor. Son olarak Teknik Direktör Volkan Demirel de Fenerbahçe maçýnýn ardýndan ayný düþünceleri farklý sözlerle ifade etti. Fenerbahçe ve Galatasaray, ligin çok üstünde kadrolar kurdu. Belli ki þampiyonluk yarýþý bu iki takým arasýnda geçecek. Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarý, ligdeki çizgi üstü durumu herkesçe kabul edilen takýmlarýnýn kadro farkýnýn rakipleri karþýsýnda yenilmez armadalara dönüþmesinden memnun.

Kadro, kalite farký lig yarýþýndaki diðer takýmlarca adeta peþinen kabullenildi. Ýstisnalar ise þampiyonluk tarihi olan Beþiktaþ ve Trabzonspor ile iddialý baþkanlarý Murat Sancak öncülüðünde Adana Demirspor Kulübü.

-Peki sizce bu durum saðlýklý bir durum mu?

-Bu iki takýmýn kadro kalitesindeki çýta nasýl yükseldi?

Aslýnda bu sorularýn cevabý belli. Devasa borçlarý olan bu iki takým bu sezon seferber ettikleri ekonomik imkanlar ile yeni kadrolara büyük yatýrýmlar yaptý. Fenerbahçe bu sezon elde ettiði rekor transfer geliriyle Ali Koç'un kiþisel olarak saðladýðý dev sponsorluk gelirini; Galatasaray ise gayrimenkul projelerinden elde ettiði ve akýllara durgunluk veren yeni sponsor gelirlerini bu dev kadrolarý kurabilmek için harcadý.

Bu iki takýmýn borçlarýnda ise hiçbir azalma yok!

-Yani bu gelirler ile devasa borçlar ödenmedi!

-Hatta yeni borçlar edinildi! Kulüp yönetimleri Türk lirasý cinsinden borçlarýný Euro bazýnda ifade ederek camiaya mevcut borçlarýnýn azaldýðýný beyan etse de bu iki kulübün borçlarý Türk Lirasý cinsinden katlanarak artmaya devam ediyor. Yani bu iki kulüp, mevcut borç sarmalý geniþleyip ekonomik þartlarý kötüleþirken ligin üstündeki bu kadrolarý kurdu.

Artýk Rus Ruleti zamaný!

Þampiyon olamayan takým, sezon sonunda ekonomik açýdan daðýlacak. Þampiyon takým ise Þampiyonlar Ligi ile yaralarýný sarýp bir sezon daha bu ölümcül durum ile yaþayacak ve þampiyonluðu kaçýrdýðý ilk sezonun ardýndan ekonomik açýdan çökecek.

Peki ya Anadolu takýmlarý?

-Fenerbahçe ve Galatasaray takýmlarýna rakip olabilir mi?

-Onlarýn durumu ne?

Anadolu Kulüplerinin de kendilerine göre devasa borçlarý var ve hiçbiri gelirlerini arttýramýyor. Hiçbirine milyar liralýk inþaat projeleri yapmalarý için devlet eliyle gayrimenkuller verilmiyor. Hiçbirinin Fenerbahçe ve Galatasaray gibi ciddi sponsorluk gelirleri yok. Güçlü sponsoru olan kulüp sayýsý bir elin parmaðý kadar az. Samsunspor bunlardan biri. Ancak Kulüp Baþkaný Yüksel Yýldýrým ile Samsunspor ayaðýný yorganýna göre uzatan bir kulüp. Adana Demirspor Murat Sancak baþkanla iddialý olsa da onun da gücü bir yere kadar. Geçen sezonlarda rekabet gücü gösteren Karagümrük gibi stadý olmayan kulüplerin yaný sýra dev statlara sahip olup da maçlarýný binden az seyirci önünde oynayan, ligde hiçbir iddiasý olmayan kulüpler de var. Sattýklarý futbolculardan milyonlarca dolar elde eden Anadolu takýmý son yýllarda tek tük. Futbolcu üretip satan Eskiþehirspor, Bursaspor, Gençlerbirliði, Gaziantepspor'un yerinde yeller esiyor. Kýsaca Anadolu kulüpleri can çekiþiyor. Üst sýralarý zorlayan Anadolu takýmlarý bile hafif bir ekonomik dalgalanma ile bir anda küme düþme potasýna girebilir. Bu kulüplerin þampiyonluk yarýþýnda Fenerbahçe ve Galatasaray karþýsýnda hiçbir iddiasý olmayacaktýr.

Beþiktaþ ve Trabzonspor bu kapsamda ele alýnmayacak ekonomik büyüklüðe sahip Kulüpler. Ancak ne Beþiktaþ ne de Trabzonspor, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi ligin üstünde kadrolarla ölümcül bir rekabete girmediler. Böylesine çarpýk bir futbol ortamýnda, önümüzdeki yýllarda Fenerbahçe ve Galatasaray'ý yine çizgi üstü kadrolarla birbirlerine karþý rekabet içinde görebiliriz ama onlarýn karþýsýnda tutunabilecek kaç rakip olacaðý meçhul.

-Peki bu durum sürdürülebilir mi?

Bence bunun böyle devam etmesi mümkün deðil. Dev kadrolara yapýlan dudak uçuklatýcý yatýrýmlarýn ekonomik bir karþýlýðý yok. Olsaydý bir iki milyon dolar için Cumhuriyetin 100.Yýlýnda bu kulüpler Suudi Arabistan'da süper kupa finaline gitmezdi. Ne Galatasaray'ýn inþaat projeleri ne Ali Koç'un saðladýðý dev ekonomik destek bu kulüpler için süreklilik arz etmeyecek. Þampiyonlar Ligine katýlan takýmlarýmýzýn elde ettiði ekstra gelirler hem borçlarý ödemeye hem de her sezon ligin üstünde kadrolar kurmaya yetmez. Bu durumda iddialý kadrolar kuran bu takýmlar için tek çýkar yol var: Mevcut dev borçlarýnýn ötelenmesi ve zamana yayýlan bir ödeme planý oluþturulmasý. Böyle bir þey mümkün mü? Anadolu Kulüpleri buna ne der ve rekabet kantarýnýn ayarý daha da kaçar mý? Bunu zaman gösterecektir.

Bu fikirlerime karþýlýk, futbolseverler, "Ýngiltere, Fransa, Almanya'da durum farklý mý? Ligi bir ya da iki takým domine etmiyor mu?" diye soracaktýr. Bu soru doðru bir soru olur ama bu ligleri domine eden takýmlarýn diðerlerine yenilme, berabere kalma ihtimali bizim bu sezon karþýlaþtýðýmýz tablo ile izah edilemeyecek kadar yüksek. Bizde ligimizi domine eden Fenerbahçe ve Galatasaray'ýn diðer takýmlarla maðlubiyet ve beraberlik olasýlýklarý yok denecek kadar düþük seyretmekte.

Futbolu, ihtimaller oyunu olarak kabul ediyorsak Fenerbahçe ve Galatasaray'ýn rakipleri karþýsýnda bu denli ezici favoriler oluþunu da kabullenmeliyiz. Görünen o ki sonunda lig Fenerbahçe ve Galatasaray'ýn sadece birbirine puan kaybetme ihtimali olan bir yarýþmaya dönüþecek gibi. Bunun futbol seyri açýsýndan nasýl bir tadý olur, bilemem. Ancak þunu rahatlýk söyleyebilirim ki bu iki takýmýmýz mucizeler olmazsa ancak birbirine puan kaybedecektir. Ýlk hafta Kayserispor'un Galatasaray'dan aldýðý puanýn zorluðunu þimdi daha iyi idrak ediyoruz. Bakalým böyle bir mucize bir daha gerçekleþebilecek mi?