"Türkiye'mizin tam baðýmsýz, uluslararasý gündemi belirleyen, gerektiðinde oyun kuran, gerektiðinde oyunbozan etkin ve müessir bir aktör konumunu güçlendirmek için yýlmadan çaba göstereceðiz."
Bu cümleyi Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan Bey, 14. Büyükelçiler Konferansý'nýn açýlýþ töreninde kurdu.
Önceki bakan Mevlüt Çavuþoðlu Bey, bakanlýk makamýnýn hakkýný veren baþarýlý bir bakandý. Böylesine baþarýlý yetkililerden görev devralanlarýn iþi daima zordur. Ya en az onun kadar ya da ondan daha baþarýlý olmak zorundadýrlar. Daha doðrusu deðerlendirme yapanlar selefine bakarak not verirler.
Uzun yýllar baþarýlý bir MÝT müsteþarlýðý/baþkanlýðý yaparak toplumun hemen her kesimi nezdinde takdir edilen bir üne sahip olmakla beraber Fidan, görevi gereði de gizemli bir þahsiyetti.
Toplum sesini bile merak ediyordu.
Dün 14. Büyükelçiler Konferansý'nýn açýlýþ töreninde yaptýðý konuþma canlý yayýnlandý ve kurduðu cümleleri, ifade þeklini, beden dilini ilk kez görmüþ oldu toplum.
Ciddi, güven veren, görevinin ehemmiyetini müdrik, hedefleri net bir profil çizdi.
Türkiye yüzyýlýnýn dýþ politikasýný tarif ederken kurduðu þu cümle de fevkalade önemliydi, dedi ki: "Her türlü dýþ etki alanýndan baðýmsýz, medeniyetimizin deðerleri etrafýnda þekillenen, artan imkân ve kabiliyetlerimize dayalý devletimizin ve milletimizin bütünlüðünü, güvenliðini ve refahýný güçlendirmeyi hedefleyen ve bölgesinde bir çekim merkezi olan tam anlamýyla milli bir dýþ politika."
Þu cümlesi de dýþ politika fotoðrafýný okumasý açýsýndan önemliydi: "Silahlý çatýþmalar, terörizm, düzensiz göç, yabancý düþmanlýðý ve Ýslam karþýtlýðý ile iklim deðiþikliði ve atýk krizi gibi çeþitli sýnamalarýn birbirini tetiklediðini ve beslediðini görüyoruz."
Mevcut küresel sistemin "daha karmaþýk ve çoklu bir kriz dönemi"ni içerdiðini söyleyen bakan, siber uzay, yapay zekâ ve kuantum baþta olmak üzere çýðýr açan teknolojilerin ekonomi, güvenlik, kalkýnma, ulaþtýrma ve saðlýk gibi alanlarda fýrsatlar sunduðunu aktararak, söz konusu teknolojilerin güvenlik risklerini de beraberinde getirdiðini, terör örgütleri ve hasým örgütlerce suiistimal edilebildiðini belirtti.
Türkiye'nin uluslararasý sistemdeki deðiþimin önde gelen devletlerinden biri olacaðýna "Uluslararasý sistemin kurulmasý için diðer ülkelerle birlikte çalýþacaðýz" ifadesiyle yaptýðý vurgu da dikkat çekiciydi.
Bu hususta "mütevazý ama istikrarlý" adýmlarla ilerleneceðini söyleyerek uçmadýðýný, gerçekçi olduðunu ihsas ettirdi.
Türkiye yüzyýlý istikametinde atýlan adýmlarýn, bölgemizde barýþý ve güvenliði tesis etme, dýþ iliþkilerimizi yapýsal zemine oturtma, refah ortamýný geliþtirme ve küresel hedeflerimizi ilerletmek olmak üzere 4 temel stratejik hedefe kilitlendiklerini söyledi.
Hakan Fidan Bey, yeni dýþiþleri bakaný olmuþ acemi biri gibi deðil yýllarýn diplomatýymýþ gibi bir izlenim býraktý.
Terörle mücadele konusunda, Rusya Ukrayna krizinde, tahýl koridoru meselesinde, Suriye, Yunanistan, Kýbrýs, Ermenistan Azerbaycan ve Filistin konularýnda devam eden politikalardaki kararlýlýða temas ederken de tüm bu dosyalara ne kadar hâkim olduðunu göstermiþ oldu.
"Temel dýþ politikalarýmýz, ilkelerimiz temelinde sorunlarý çözme, dostlarýmýzýn sayýsýný artýrma ve mevcut dostluklarýmýzý daha da güçlendirme peþinde olacaðýz." cümlesi de önemliydi.
Balkanlar konusundaki tespitleri de bir uyarý mahiyetindeydi.
"Türkiye'yi birtakým farazi, tarihten kopuk ve altý boþ kavramlar geliþtirerek adeta bölge dýþý bir güç hatta hasým olarak nitelemek, Balkanlar'da yapýlabilecek en vahim hatadýr. Bütün Balkan ülkelerinin hatta Moldova ve Ukrayna'nýn AB ve NATO üyeliklerinin konuþulduðu bir ortamda Türkiye'nin AB üyelik sürecinin akamete uðratýlmýþ olmasý stratejik körlüktür. Yeni dönemde Türkiye-Avrupa Birliði iliþkilerine vizyoner bir bakýþla yaklaþýlmasý ve sürecin tam üyelik perspektifiyle canlandýrýlmasý önem arz etmektedir."
AB ve NATO konusundaki sorgulayýcý ve uyarýcý tespitleri mesaj yüklüydü. Avrupa Birliði ile Gümrük Birliði'nin güncellenmesi ve vize serbestisinin saðlanmasý konusundaki çabalarýn da yoðunlaþarak devam edeceðini dile getirerek muhataplarýna kararlýlýðýný hatýrlatmýþ oldu.
Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) ve Ýslam dünyasýyla iþbirliði konseyleri ve bölgesel istiþare mekanizmalarýný da daha etkin ve verimli kullanacaklarýný belirtti.
"Dünyanýn en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi"ne yönelik olarak bakanlýðýn üzerine terettüp eden görevleri ifa sadedinde kararlýlýðýna vurgu yaptý.
Türkiye'nin dünyanýn en büyük beþ diplomatik aðýndan birisine sahip olduðunu ve bunu daha da yukarý taþýyacaklarýný vurgulayan bakan Bey, "Her an ve her yerde gücümüz yettiðince vatandaþýmýzýn, soydaþýmýzýn, dindaþýmýzýn, akraba topluluklarýmýzýn ve diðer ezilen topluluklarýn yanýnda olacaðýz." diyerek de AK Parti hükümetlerinin dýþ politikaya ilave ettiði vicdani/insani/ahlaki ilkeyi tekrarlayarak Baþkan Erdoðan'ýn liderlik ettiði iktidarýn dýþ politikasýný özümsediðini göstermiþ oldu.
Hakan Fidan dünkü konuþmasýyla tam puan almýþ oldu.
Baþarý diliyorum, Allah utandýrmasýn!