Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi günleri, benim ve arkadaþlarýmýn hayat yolculuðunun baþlangýcýnda durur. 55 yaþýmdayým hala geceleri okulumu görürüm rüyalarýmda, ya bir sýnav vardýr ona yetiþmek için bahçede koþarken veya ben cevaplarý yazdýkça harfleri silinen dev gibi bir sýnav kaðýdýyla ya da rektör gelmiþ, boyu giderek uzuyor, uzuyor, birden bire iþaret parmaðýný uzatarak: "Sen! Baþörtülü, dýþarý' diyor, bunun gibi þeyler...
Yaralanmýþ bir gençliktik, kýrýlmýþ onurlarýmýz, hýrpalanmýþ hayallerimiz, örselenmiþ umutlarýmýz, sýkýlý yumruklar, kazýnmýþ saçlar, peruklarýn bile ideolojik bulunduðu günler ve pankartlar dolusu isyanlarýmýz, dava dilekçelerimizi dolduran itirazlar, itirazlar... Benim ve arkadaþlarýmýn hayatýna o günlerde yaþadýklarýmýz yön verdi.
Bu yüzden kimse kusura bakmasýn hassasýz biraz!
Ýsmi HUKUK olan bir mektebin sýralarýnda böyle aðýr þeyler yaþanmamalýydý. Okul kapýlarýnýn derse girmek isteyen öðrencilerin yüzüne kapatýldýðý baþka yüksekokullar var mýydý acaba dünyada? Bu sadece Türkiye'ye mahsus bir þey miydi?
Tam geçti o günler derken...
Bu yýl Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Muhammet Emin Ay'ýn geleneksel olarak her yýl yapýlan mezuniyet töreni konuþmasýna, fakülte yönetimi engel olmuþ... Bunun kabul edilecek bir yaný yok...
Hukukçular Derneði'mizin konuyla ilgili bildirisini, hem Ýstanbul Hukuk camiasýnýn bir ferdi, hem de dernek üyesi olarak buraya olduðu gibi koyuyorum... Baþta Baþkan Av. Ahmet Yýlmaz beyefendiye ve tüm üyelere þükran ile...
DÜÞÜNCE VE ÝFADE ÖZGÜRLÜÐÜNÜN ENGELLENMESÝ ÞÝDDETÝN BÝR TÜRÜDÜR
Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Muhammet Emin Ay'ýn mezuniyet töreni konuþmasýna, fakülte yönetimi önce metne müdahale etmek suretiyle engel olmak istemiþ, tören sýrasýnda da konuþmasýna engel olmuþtur.
Varlýk nedeni, düþünce ve ifade özgürlüðünün savunucularý olacak hukukçular yetiþtirmek olan bir fakültenin yönetim kademesinin bu tutumu, 27 Mayýs 1960 darbesinden önce kara cübbeleriyle yürüyerek darbeye çanak tutan bazý hukuk fakültesi hocalarýný hatýrlatmaktadýr.
Fakülte yönetimi, kendi öðrencisinin düþünce ve ifade özgürlüðünü kýsýtlamakla sadece belli kalýplarla düþünen insanlarýn ifade özgürlüðünü tanýdýðýný göstermiþtir.
Ülkemizde özgürlüklerin tesis edilmesinin önündeki en büyük engel, fýrsat buldukça uç vermekten çekinmeyen bu yasakçý zihniyettir. Bu zihniyetin yetkisini kullanarak kendisi ile ayný düþüncede olmayan herkesin düþünce ve ifade özgürlüðünü elinden almasý þiddetin bir türüdür.
Ne var ki, tertemiz ufuklara sahip genç hukukçular, bu dayatmalara artýk geçit vermemekte, düþünce ve ifade özgürlüðü baþta olmak üzere hak ve özgürlüklerin kýsýtlanmadýðý bir dünyayý yeniden inþaa etme kararlýlýðýný göstermektedir.
Hukukçular Derneði, hukukun üstünlüðü ilkesinin yerleþmesi için, hak ve özgürlükleri kýsýtlayan; bilimin, düþüncenin, hukukun geliþmesini engelleyen her türlü yasakçý anlayýþa karþý mücadele etmeyi sürdürecektir.
Ülkesinin yarýnlarýna hukuk zemininde güzel eserler býrakmak isteyen genç hukukçularýmýzýn her zaman yanlarýnda olacaðýmýzý kamuoyuna saygýlarýmýzla duyururuz...