20 yýldýr devam eden AK Parti iktidarýna karþý siyasi partilerin muhalefeti bir türlü etkili olamadý.
Etkili olamadý çünkü AK Parti hükümetleri 20 yýldýr gerçekleþtirdiði icraatlarla seçmenin beðenisini kazanmayý baþardý.
Ýflas etmiþ olan Türkiye'yi hemen her alanda büyüten güçlendiren ve uluslararasý alanda rekabet edebilen bir güce kavuþturdu.
Hele de enerji, sanayi ve savunma alanlarýnda attýðý adýmlarla artýk kendi kendine yeten bir ülke konumuna yükselerek kararlarýný kendi iradesiyle veren okyanus ötesinin talimatlarýna hayýr diyebilen bir güce kavuþtu Türkiye.
Suriye'de Irak'ta, Libya'da, Karabað'da ve Doðu Akdeniz'de emperyalist güçlere karþý elde ettiði baþarýlar seçmenin gözünden kaçmadý.
Büyüyen ve güçlenen Türkiye'den rahatsýz olan emperyalist güçlerin içerden ve dýþardan yürüttükleri saldýrýlara raðmen dik durmasýný bilen bir yönetime sahip olduðunu gördü seçmen.
Taksim camiinden Ayasofya'nýn ibadete açýlýþýna, meslek liselerinin önündeki engellerin kaldýrýlmasýndan kýlýk kýyafet konusundaki normalleþmeye kadar özlemle beklediði özgürlükleri AK Parti hükümetlerinin gerçekleþtirdiðini gördü seçmen.
Saðlýktan ulaþýma, tarýmdan sanayiye ve sayýlamayacak sayýdaki icraatlarýyla AK Parti her seçimde seçmenin tercihi oldu.
Muhalefet bu sürede iktidara karþý bir varlýk gösteremedi.
Ýktidara karþý etkileyici muhalefeti de þu anda siyasi partiler temsil etmiyor.
Ýktidarýn þu anda etkilendiði en güçlü muhalefet ekonomi.
Dikkat edilirse muhalefet partileri de iktidarý ekonomi üzerinden sýkýþtýrmaya çalýþýyorlar.
Fakat bu ekonomik dalgalanmaya raðmen muhalefetin oylarýnda bir artýþ görülmüyor.
Evet, seçmen pahalýlýktan þikayetçi ama bu sorunu muhalefetin çözeceðine dair bir emare de göremiyor!
Ana muhalefet lideri seçmeni ikna edecek çözüm teklifleri yerine sýradan bir aktivist gibi devlet kurumlarýnýn önünde gösteri yapýyor, devlet kurumlarýna giremeyen bir lider havasý estirerek seçmen üzerinde devlet yönetme kabiliyetine sahip olmadýðý imajýný tekrarlýyor.
Ýktidarý nepotizm ile suçlarken partisinin belediyelerindeki partizanlýða tek kelime etmiyor. Þeffaflýktan dem vururken partisinin belediyelerinde eþe dosta verilen ihalelere sesini çýkarmýyor. Dolayýsýyla da iktidara alternatif olamýyor.
Ýktidarý destekleyen seçmen de pahalýlýktan þikayetçi ama sorunu muhalefetin çözeceðine de inanmýyor. Her ne kadar bir kýsmý iktidara kýrgýn olduðu için kenarda duruyorsa da muhalefeti de tercih etmiyor.
Asgari ücret, dövize endeksli mevduat gibi uygulamalarla tekrar iktidara yöneldiðini görüyoruz.
Benzer çözüm formüllerini hayata geçirdikçe kýrgýn ve küskün seçmenin de evine döneceði uzak ihtimal deðil.
Elbette ki son zamlar seçmeni memnun etmemiþtir. Ben de memnun deðilim. Zammý yapanlarýn da memnun olmadýðý kanaatindeyim. Ama ortada bir zaruret vardýr ve iktidar popülizm yapmadan gereken kararý alýyor.
Doðalgaz, akaryakýt ve elektrik de bütün dünyada fiyatlar artmýþtýr. Elektrik fiyatlarý %145 ile % 274'e varan bir artýþ söz konusuyken Türkiye sadece %70 oranýnda yansýttý faturalara.
Doðalgazda %300 civarýndaki fiyat artýþýný Türkiye %18 oranýnda yansýttý faturalara.
Petrolün varilinin 20 dolardan 85 dolara çýkmýþ olmasý herhalde Türkiye'nin sorumluluðunda deðildir.
Dolayýsýyla sýkýntýnýn Türkiye eksenli olmadýðý bütün dünyada benzer sýkýntýlarýn yaþandýðýný hesaba katmak gerekir.
Evet, pahalýlýk cüzdan yakýyor. Ama Türkiye'nin içinde bulunduðu ekonomik dalgalanmanýn geçici olduðunu söylüyor uzmanlar.
Yatýrým, istihdam üretim ihracat modeli baþarýlý bir þekilde devam ediyor. Bu model ile kýsa sürede cari açýðýn ortadan kalkacaðý ve enflasyonun frenleneceði dolayýsýyla pahalýlýðýn da duracaðýna iþaret ediyor uzmanlar.
Ýhracatý 225 milyar dolara çýkartan, Karadeniz'de 540 milyar metreküp doðalgaz keþfini gerçekleþtiren, yeni 45 petrol kuyusu kazandýran, Karabað'da Libya'da Doðu Akdeniz'de Afrika'da varlýðýný bütün dünyaya kabul ettiren bu iktidarýn en güçlü muhalifi de ne CHP'dir ne ÝP ne de diðerleri.
En güçlü muhalefet partisi ekonomidir, filedir, pazardýr.
Ýktidar da bunun farkýndadýr!
Cumhurbaþkanýnýn dün akþam, "yüksek enflasyondan dolayý üzüntüsünü belirtip sorunla yüzleþmesi, kimseyi enflasyona ezdirmeyeceðiz deyip gelir artýrýcý tedbirleri sýralamasý kýymetlidir."