Bugünkü yazýmýzda 1967 sonrasýný ele alacaðýz. Ýsrail zorbalýðýnýn Filistinli her kadýný uyanýþa ve direniþe zorunlu hale getirdiði tespitinden sonra 1967'ye, Leyla Halid adýnda bir öðretmen hanýmýn, Ýsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest býrakýlmasý için Ýsrail Havayollarý El Al'a ait uçaklarýn kaçýrýlmasý eylemlerine katýlarak Filistin direniþinin sembolü haline geliþine uzanacaðýz. 1967-68 yýllarý tüm dünyada öðrenci ve gençlik eylemleriyle tarihe geçerken, Filistinli gençlerin de bu hareketlilik kuþaðýnda yer almasý kadar normal bir þey olamazdý. Üstelik, vatansýz kalmýþlar, evlerini, vatanlarýný gasp edenler tarafýndan yersiz yurtsuz býrakýlmýþlardý. Leyla, buna itiraz eden, sol tandanslý bir söylemle direniþe geçen bir Filistinliydi...
Ardýndan Delal el-Maðribi isimli Filistinli genç bir kýzýn, Fetih Hareketi'ne baðlý bir grup direniþçinin þiþme botlarla Tel Aviv sahillerine inerek düzenlediði operasyonu yönettiðini yazdý ajanslar, tarih 1978'di.
1981'de Gazze'de kurulan Ýslami Cihat Örgütü o tarihe kadar etkin anlamda sol direniþçilerin baþrolde olduðu direniþte artýk Ýslami duyarlýlýðýn öne geçeceðinin ilk sinyallerini veriyordu. 1987'de kurulan Hamas, bir siyasi cephe olduðu kadar bir direniþ grubuydu da. Kurucularý Þeyh Ahmet Yasin ve Prof. Rantisi, Filistinli kadýnlarýn, öðretmenler, anneler, kýz kardeþler olarak savaþýn bizzat içinde deðil de, toplumsal görevlerde yer almalarýný önceliyorlardý. Kadýnlara duyduklarý hürmet ve onlarýn izzeti için yaptýklarý bu deðerli jestin karþýlýðýndaysa hanýmlardan Filistin direniþine has bilinçlendirme görevini ve hüznü sabýrla taþýmalarýný bekliyorlardý.
Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampý'nda 1'inci Ýntifada'nýn patlak verdiði günlerde (1987), Filistinli kadýnlar da Ýsrail askerlerine karþý direniþin her safhasýnda yer almýþlardý. Filistinli kadýnlar için yeni bir direniþ eþiðiydi bu...
Filistinli kadýnlar, 28 Eylül 2000 yýlýnda Ariel Þaron'un Mescid-i Aksa'ya girmesiyle baþlayan Aksa Ýntifadasý'nda da (2. Ýntifada) Ýsrail'e yönelik farklý direniþlere katýldýlar. Vefa Ýdris isimli genç bir kýzýn düzenledðii istiþhad, yani gönüllü þehitlik eylemiyle, Filistin direniþindeki kadýnlar, cihadýn en aktif noktasýna taþýndýlar. Böylece Aksa Ýntifadasý'nda 3'ü Gazze Þeridi'nden, 9'u Batý Þeria'dan, 12 Filistinli kadýn, Ýsrail askerlerince ve silahlý yerleþimcilerce þehit edildiler.
Sorulduðunda 'sayýlarýný Allah bilir, ben de unuttum' diyerek her konuþmasýnda torunlarýnýn çokluðundan söz eden 57 yaþýndaki Fatýma en-Neccar ise, 2018'de kadýn direniþinde yeni bir içtihat açtý; vatanlarý için, 'büyükanneler de þehit olabilirler'di.
Filistinli kadýnlar, 2000 yýlýndaki Ýkinci Ýntifada'dan bu yana "silahlý mücadeleye" katýldýklarý bahanesiyle gözaltýna alýnýyorlar... Hamas mensubu Ahlam et-Temimi de herkese gözdaðý verilmek üzere gözaltýna alýnarak tutuklanan bu kadýnlardan biriydi. Kudüs'te eylem düzenlediði gerekçesiyle, 2001 yýlýnda 16 kez müebbet hapis cezasýna çarptýrýldý. 10 yýl cezaevinde kaldýktan sonra Hamas ile Ýsrail arasýnda yapýlan esir takasý anlaþmasýyla serbest kaldý.
Filistin'deki direniþin anneleri ve kýz kardeþleri olan bu kadýnlardan bahsederken, 1949 Gazze doðumlu Meryem Ferhat'tan bahsetmemek olmaz. Üç oðlunu da þehit veren Ferhat, Filistinli direniþçi kadýnlarýn sembol isimlerindendir. Filistin Yasama Konseyi'nde Hamas milletvekili seçildi. Lakabý: "Direniþin annesi"ydi.
Bu arada 2003 yýlýnda Filistinli ve Müslüman olmadýðý halde, iþgalci Ýsrail tarafýndan evlerinden atýlan Filistinlilere destek olurken, buldozerle ezilerek katledilen insan haklarý aktivisti Rachel Corie'yi de þükranla yad ederiz. O da Filistin'in direniþçi kadýnlarýndandýr.
31 Mayýs 2010'da Gazze'ye insani yardým taþýma amacýyla yola çýkan ve uluslar arasý sularda Ýsrail tarafýndan vurulan Mavi Marmara, Filistin direniþine yeni bir ufuk kazandýrmýþtýr. Geminin kadýn mürettebatýndan avukat Gülden Sönmez, halen davayla ilgili tüm uluslar arasý süreci takip eden örnek bir kardeþimizdir, Filistin'in direniþçi kadýnlarý arasýndadýr.
Sol olarak baþlayýp, Ýslamcý kulvarda devam eden ve bugünlerdeyse artýk küreselleþmiþ bir kadýn direniþ aðýyla, Filistin hepimizin gönüllerinde...