Avrupa 1950 sonrasýnda yaþananlarý unutmadý. Savaþ sonrasý yüzleþme ve hesaplaþma dönemiydi. Ýç siyasetteki renkler soðuk savaþýn gölgesinde kendini gösteriyordu.
Dünya iki blok arasýnda ayrýþýrken sýnýr hattýnda Almanya vardý. Bir tarafý Batý'nýn bir tarafý Sovyetlerin gölgesinde parçalanmýþ bir maðluptu. Willy Brandt, önce dýþiþleri bakaný sonra da þansölye olmuþtu. Doðu Almanya'yla iliþkilerini geliþtirmek ve karþýlýklý baðýmlýlýk içine girmek istiyordu. Öte yandan Sovyetlerin Macaristan'daki tutumu ve Prag'ý iþgali Avrupa'nýn uykusunu kaçýran geliþmelerdi.
Willy Brandt, Federal Almanya'nýn geleceðini inþa etmek ve Doðu'yla bütünleþmesini saðlamak için Doðu Politikasý (Ostpolitik) geliþtirmiþti. Bu politika yalnýzca Doðu Almanya için deðil bütün Doðu Avrupa'yý kapsayan bir açýlýmdý. Dönemin baþkanlarý Kruþçev ve J.F. Kennedy ise bloklar arasý yumuþamanýn ilk adýmlarýný atabilecek lider özelliklerine sahipti. Nispeten bir söylem olarak barýþ yer edindi o yýllarda. Ancak 1990'lara kadar süren bloklaþmada bu isimler ancak köþe taþý olabildiler.
Willy Brandt, Polonya ziyaretinde Holokost Anýtý önünde diz çökerek özür dilemiþti. Nobel ödülünü Doðu Politikasý'ndan dolayý almýþ olsa da eminim ödül komitesi Polonya ziyaretini göz ardý etmemiþti. Sosyal Demokrat Þansölye Willy Brandt ikinci döneminde petrol krizi ve grevlerle karþý karþýya kaldý. Yakýn danýþmanýnýn Doðu Almanya ajaný olduðu iddiasý ise onu siyaseti býrakmaya kadar götürdü.
Soðuk savaþ döneminin önemli isimlerinden Willy Brandt "Ýçeride ve dýþarýda, iyi komþularýn halký olmak istiyoruz." sözü ile tarih sayfalarýnda yerini aldý.
2000'li yýllarda ise Merkel'in Doðu Politikasý ayný idealin yeniden tezahürüydü. Avrupa Birliði geniþleme politikalarýnda Doðu Avrupa ve Karadeniz açýlýmlarýný adým adým ilerletiyordu. Almanya nezdinde ise Rusya açýlýmlarý vardý. Berlin-Moskova arasýnda karþýlýklý baðýmlýlýk ve enerji anlaþmalarý stratejik Alman aklý olarak dikkatleri çekiyordu.
Þimdilerde G. Schröder ve A. Merkel'in emek verdiði birçok hamle durdu yahut durduruldu. Kuzey Akým 2 projesinin baþlangýcýndan beri her adýmýnda karþýmýza çýkan haberler sanki bugünlerin habercisiydi. Bu gidiþle Avrupa'nýn yaþadýðý krizin en büyük etkilerini Almanya'da görebiliriz.
Ukrayna-Rusya savaþýnda Rusya'nýn Batý Ýttifaký tarafýndan hedefte olduðu bir gerçek. Ancak Avrupa'nýn dinamik gücü Almanya'nýn frenlendiðini ve yeniden direksiyonuna müdahale edildiðini unutmayalým.