Gazetecilikten istifa etmeyecek misiniz?

Cumhurbaþkanlýðý seçiminin maðlubiyetini Kemal Kýlýçdaroðlu'nun kucaðýna býrakýp kenara çekilen çekilene. Kýlýçdaroðlu sanki tek baþýna halka yalan söyledi, sanki tek baþýna sahte anketlerle seçmenlerini umutlandýrýp hayal kýrýklýðýna uðrattý. Bugün Kýlýçdaroðlu'nun kellesini isteyenler, çok deðil 2-3 hafta önce "Pirom geliyor" diye Kýlýçdaroðlu pazarlamasý yapýyorlardý.

Halka Kýlýçdaroðlu pazarlamasý yapanlarýn baþýnda, baðýmsýzlýklarý kendilerinden menkul gazeteciler geliyordu. Yurtdýþýndan para alýp baðýmsýz, özgür gazeteci nasýl olunursa iþte o kadar baðýmsýz ve özgür gazeteciler.

Para aldýklarýný kendileri de inkâr etmiyor. ABD ve Avrupa'daki vakýf görünümlü çeþitli istihbarat örgütlerinden para alanlar olduðu gibi Türkiye'deki elçiliklerin kapýlarýna gidip direkt elden alanlar da var. Bu rezilliði de kendi aralarýndaki kavgalarda birbirlerinin kirli çamaþýrlarýný ortaya saçarlarken öðreniyoruz.

Mezkûr gazetecilere para verenler 'demokrasiyi güçlendirmek için' verdiklerini söylüyorlar; neticede inanç özgürlüðü var, bu yalana inanan inanýr.

2022 yýlýnda þöyle bir haber çýkmýþtý: Oxford Üniversitesi'ne baðlý Reuters Gazetecilik Çalýþmalarý Enstitüsü'nün araþtýrmasýna göre en çok yalan habere mâruz kalan ülke Türkiye.

Haberin içeriðinde bizleri yalan habere boðanlarýn hüviyetleri hakkýnda bir bilgi yoktu ama iz sürmesini bilenler için bu satýlmýþlar kimlik numaralarýna kadar aþikârdý. Eski Türkiye'nin çoðu gazetecisi çeþitli ülkeler tarafýndan maaþa baðlanarak haber siteleri kurduruldu veya mevcut olanlara yüklü miktarda para aktarýldý. Ayrýca sosyal medya ve Youtube üzerinden de yoðun yalan haber servisi yapýlmasý için ekipler de kuruldu.

Bu iþler bugünün mevzusu deðil. Mâlûm para akýþý yýllardýr sürüyor. Lâkin Türkiye'de gazeteci satýn alanlar gidiþattan pek memnun deðillerdi. Surette bir düþünce kuruluþu olan Center for American Progress 2020 yýlýnda yayýmladýðý "Türkiye'nin Deðiþen Medya Ortamý" baþlýklý raporunda verdikleri paranýn boþa gittiðinden yakýnýyordu. Raporda, 2016-2019 yýllarý arasýnda Türkiye'de iþbirliði yaptýklarý gazetecilere para yaðdýrdýklarýný, hatta bu süre zarfýnda maaþlarý 6 kat arttýrdýklarýný ama istenen neticeyi alamadýklarý vurgulanýyordu.

Ýstenen netice ne diyecek olursanýz: Satýn aldýklarý gazetecilerden Türkiye'de Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ý devirecek kamuoyunu oluþturmalarý.

Raporda çaresizlikten ayný gazetecilerle çalýþmaya devam edilmesi de belirtiliyordu.

Raporun üzerinden 3 sene geçti. Bu 3 senede Türkiye'de satýn aldýklarý gazetecilere ne kadar para verdikleri henüz belli deðil. Yakýnda bu bilgiler de fâþ olur, gizli kalmaz. ABD ve Avrupa'nýn istihbarat örgütleri varsa Türkiye'nin de var!..

Türkiye'de Recep Tayyip Erdoðan'ý devirecek ortamý oluþturmak için yurtdýþýndan para alan gazeteciler, Erdoðan'ýn Cumhurbaþkanlýðý seçimini tekrar kazanmasýyla panikteler. Patronlarýnýn maaþlarýna zam iþlerine son vermelerinden korkuyorlar. Bu kadar da beceriksizlik olmaz ki caným!

Seçim neticesi sadece siyasi partilerde deðil medyada da büyük depremlere sebep olacak. Aklý olan bugünden tezi yok, dosyalarý kamuoyuyla paylaþýlmadan itirafçý olup halktan af dilemeli. Birazcýk meslek namuslarý kalmýþsa gazeteciliði de býrakmalýlar.