Hakkâri'de mevsim artık bahar

Van'dan Hakkâri'ye geçerken hafif meyil başlayan tırmanış hızla dikleşiyor ve kayalıklardan oluşan sıra dağların iki yakası iyice yaklaşıyor birbirine. Dar geçitlerin, daralan yolların verdiği duyguyu coşkuyla yol alan Zap Suyu dağıtıyor.

Bazı yerlerde yol genişletme çalışmalarına rastlıyoruz. Yanına vardığınızda insanı korkutan o iş makinaları devasa kayaların, dik yamaçların eteğinde imkansız görünen bir işi mümkün kılmak için çalışıyor. Dağlar deliniyor, tünel ve viyadükler birbirine bağlanıyor.

Van ile Hakkari arasındaki yol çalışmalarının 54 kilometrelik bölümün tamamlanmış. 8 bin 530 metre uzunluğunda çift tüp T1 ve T2 tünellerinde halen çalışılıyor. 1 milyar lirayı aşan maliyetli projenin 2021 içinde bitmesi planlanıyor. İnşallah diyor, dağları delen gencecik mühendisleri, işçileri ve onların güvenliğini sağlayan aslan parçalarını geride bırakıp ilerliyoruz.

Polis kontrol noktaları epey azalmış güzergahta. Terörle mücadelede alınan mesafenin bir ispatı daha. Hakkâri'den Van'a giderken altı, Van'dan Hakkâri'ye giderken iki kontrol noktası var sadece.

Ocak ayında eksi 30 dereceyi gören Hakkari'de zirvelerde, gölgelerde hala kar var. Öte yandan çiçeğe durmuş ağaçlar. Yamaçlarda kuzulu koyun sürüleri otluyor. Çocukları koşuşturan, çamaşırları rüzgarda uçuşan neşeli köylerden geçiyor, Hakkâri'ye varıyoruz.

KADININ EMEĞİ, TÜRKİYE'NİN İSTİKBALİ

AK Parti Kadın Kolları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izinden giderek seçim çalışmalarını Hakkari'den başlattı. Çünkü Erdoğan 2002 seçimlerinde AK Parti'nin ilk mitingini Hakkari'de yapmış, ilk seçim beyannamesini Hakkari'de açıklamıştı. AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir "Kadının emeği, Türkiye'nin istikbali" buluşmalarını 81 ili dolaşarak tamamlayacağız, diyor.

"BEN YAPTIM, SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ!"

Amaç kadının her alanda güçlenmesi, girişimci kadınların desteklenmesi ve

KOSGEB, Tarım İl Müdürlüğü, İŞKUR, Ticaret Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarının kadın kooperatiflerine ve kadın girişimcilere yönelik hibe ve destek imkanlarının kadınlar tarafından bilinmesini sağlamak.

Ve hakikaten bu imkanlardan faydalanarak iş kuran, işçi çalıştıran kadınları dinlediğinizde Türkiye'nin istikbalinin kadının emeğinde olduğunu görüyorsunuz. "Ben yaptım, siz de yapabilirsiniz" diyen Hakkarili kadınları dinledik iki gün boyunca. Kimi arıcılık yapmış, kimi dikiş atölyesi açmış, kimi koyun kimi dana alarak hayvancılık yapmış. El sanatlarını geliştiren, geleneksel yollarla tamamen bitkilerden elde edilen doğal boyalarla iplik üretenler var. İlham verici öyküleri, takdire şayan azimleri olan kadınları var Hakkari'nin. Kadınların destek ve hibelerden haberdar olmasında, hayal ettiği işi kurmasında, üretmesinde, ürettiği ürünlerin pazarla buluşmasında bir nevi rehberlik yapmak istiyor AK Parti Kadın Kolları.

"GÖZÜ YAŞLI KADIN GÖRMEK İSTEMİYORUZ"

Sivil toplum temsilcisi kadınlarla da samimi ve verimli bir toplantı yapıyoruz Hakkari Evi'nde. Köylerde, toplantı salonlarında, ziyaret ettiğimiz evlerde, sokaklarda tanışıp lafladığımızda Hakkarililer hemen hemen aynı şeyleri söylüyor. Kadın doğum hastanesi, kadın danışma/dayanışma merkezi, kamuda kadın temsilinin artması, gençler için daha çok iş imkanı, spor aktivitesi istiyorlar. "Gözü yaşlı anne görmek istemiyoruz artık" dileği ortak bir dilek.

"MEDYA HAKKARİ'YE HAKSIZLIK YAPMASIN"

Medyanın Hakkari'ye yönelik dilinden de büyük şikayet var. Hakkari sınırında ve kırsalda yaşanan terör saldırılarının Hakkari şehir merkezinde yaşanmış gibi aktarılmasının Hakkari'ye çok zarar verdiğini söylüyorlar ağız birliği etmiş gibi. Hakikaten hendek-barikat terörünün en yoğun yaşandığı dönemde bile şehir merkezinde terör olmamış. Evlerine el koyup sığınak haline getirmek isteyen teröristleri kovalamış Hakkarili kadınlar. Şehirde tutunamamış PKK.

Hakkari'nin artık güzel haberlerle anılmasını istiyor herkes. Yeni açılan ve Avrupa standartlarından daha iyi konumda olan Mergabütan Kayak Merkezi, Hakkarili genç kayakçıların başarısı, rafting ve dağcılık için Hakkari'nin heyecan verici doğası, eşsiz Hakkari balı, meralarda kekik yiyerek beslenen koyunların etleri ve sıcak kanlı misafirperver insanlarıyla haberlere konu olsun istiyorlar. Ve bence haklılar.

DÖRT MEVSİM GİDİLİR

Yıllarca terör olaylarının gölgesinde kalan Hakkari için artık mevsim bahar. Doğa ve kış turizminin yanısıra inanç turizmi açısından da büyük potansiyel barındırıyor Hakkari.

Seyyid Abdüllah ve Seyyid Tahayı Hakkari Hazretleri'nin türbesi gibi pek çok türbe bilhassa Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor.

Hakkari için plan yapacaklara şu bilgiyi de verip noktayı koyayım.

Hakkari'ye her gün onlarca uçuş var hem Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havaalanından, hem Van Ferit Melen Havaalanından. Şehirde konaklama imkanları ziyaretlere paralel olarak her gün biraz daha gelişiyor. 8 katlı 152 odalı Hakkari Öğretmenevi 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veriyor. Yüksekova'ya inşa edilen Hilton ise açılmak için gün sayıyor.