Hudna

El Fetih, HAMAS ve İslamı Cihad tarafından 29 Haziran 2003 tarihinde duyurulan "hudna" (ateşkes), 19 Ağustos tarihinde Kudüs'de bir intihar bombacısının bir otobüste gerçekleştirdiği ve 22 kişinin ölümüne ve 130 kişiden fazla insanın yaralanmasına neden olan eylemle kanlı bir şekilde sona ermiştir.

İsrail, 31 Temmuz 2003 tarihinde ise Batı Şeria ve Kudüs çevresine inşa edilen "güvenlik duvarı" ilk etap inşasını tamamlamıştır. Bunun üzerine ABD, 26 Kasım'da 3 milyar kredi garantisinin 289,5 milyon dolarlık kısmını kesmiştir.

2004 Temmuz'unda Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail'in bu duvarına karşı olduğu ve bir an önce yıkılması yönünde görüş yayınlamıştır. İntihar saldırısı sonrasında İsrail Kabinesi, 1 Eylül 2003 tarihinde başka kararların yanı sıra HAMAS'a ve diğer şiddet kullanan gruplara karşı topyekûn savaş başlatma ve Filistin Yönetimiyle diplomatik süreci dondurma kararı almıştır.

5 Ekim 2003'te de İsrail, intihar bombası saldırısına karşılık olarak Suriye'deki kampları bombalamıştır. 1 Aralık 2003 tarihinde Esad'ın New York Times'a verdiği mülakatta Suriye'nin İsrail'le müzakerelere ön koşulsuz başlamaya hazır olduğunu duyurmuştur.

12 Aralık'ta Bush tarafından, Suriye'nin terörizme desteğinin, Lübnan'ı işgalinin ve Irak'a müdahalesinin önlenmesi hususunda yaptırımları içeren Suriye Hesap Verebilirlik ve Lübnan'ın Egemenliğinin Sağlanması Kararı (Syria Accountability and Lebanese Sovereignty Restoration Act-SALSA) imzalanmıştır. 2003 yılı Aralık ayı, Şaron'un Herzliya Konferansında tek taraflı Gazze geri çekilme planını sunmasıyla sona ermiştir.