Hayatta karþýlaþýlan absürt, garip ve izahý güç olan olaylarý anlatmak için kullanýlan bir atasözümüz vardýr: "Devekuþu yüke gelince 'kuþum', uçmaya gelince 'deveyim' der."
Günümüzdeki seküler kesimin hali devekuþuna benziyor. Seküler kesim, ibadetler söz konusu olduðunda "laikim" diyor, eðlenceye gelince ise sözüm ona "dindarým" diyor.
Bir Ramazan ayýný daha idrak ederek, oruç baþta olmak üzere namaz, zikir, zekât, fitre gibi ibadetlerimizi yerine getirip görevi ifa etmiþ olmanýn huzur ve mutluluðu içinde bir bayram sevinci yaþadýk/yaþýyoruz. Rabbimize binlerce þükürler olsun.
Bu Ramazan ayýnda ve hemen arkasýndan bayramda karþýlaþtýðým bazý manzaralar bana yukarýdaki atasözümüzü hatýrlattý.
Seküler kesim Ramazan ayýnda, oruç ibadeti karþýsýnda hemen "laik" maskesini takýnýp insanlarýn oruç tutmaya zorlanmamasý gerektiðinden bahsettiler. Özellikle devlet memurlarýnýn veya iþini hakkýyla yapmaya çalýþanlarýn oruç tutmasýnýn gerekli olmadýðýndan dem vurdular. Kendilerinin oruçlu olmadýðýný yani "laik" olduklarýný göstermek için de olur olmadýk yerde yediler ve içtiler.
Lakin iþ Ramazan ayýnda eðlenceye -sözde etkinliðe- gelince bunlar hemen en koyu "dindar!" kesilip "Ramazan eðlencesi/etkinliði" adý altýnda ne idüðü belirsiz iþler icra etmeye baþladýlar.
Müslümanlar için Ramazan ayýnýn "eðlence" ayý deðil "öze dönüþ" ayý olduðunu "bilmedikleri(!)" için bunu fýrsat olarak görüp "Ramazan eðlencesi" diye dansöz oynattýlar, içkili iftar sofralarý kurup "içkili kadehli" þarkýlar icra ettiler.
Hele de bu yýl yaptýklarý bir aymazlýk devekuþuna bile rahmet okuttu. Müslümanlar için bin aydan daha kýymetli olan ve müminlerin ibadetle meþgul olduklarý Kadir Gecesi'ni içki masasýnda kutladýlar ve mukaddesatla alçakça alay ettiler.
Anlayacaðýnýz bunlar tam bir devekuþu yani. Madem Ramazan eðlencesine/etkinliðine sahip çýkýp güya "dindar!" yönümüz var diyorsunuz "o zaman hadi oruç da tutun" dendiðinde neden hemen "laik" maskelerinizi takýyorsunuz?
Aslýna bakarsanýz "Ramazan" ile "eðlence" yan yana gelemeyecek kadar uzak kavramlar.
Ramazan ve Kur'an olur, Ramazan ve oruç olur, Ramazan ve zekât olur, Ramazan ve fitre olur, Ramazan ve namaz olur, Ramazan ve paylaþma olur ama Ramazan ve eðlence olmaz.
Nedense bizim sekülerler bütün olurlarý bir kenara itip olmaza sarýlýyorlar.
Bizim sekülerlerin bu devekuþu halleri sadece Ramazan ayýna da has deðil. Seçim zamaný geldiðinde bunlar hemen "dindar!" maskelerini takýp Kur'an tilavet ederler, seçimi kazanýnca da kutlama için raký içmeye giderler.
ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu, devekuþu atasözümüze en iyi yakýþan örnek. Ýmamoðlu seçimler öncesinde her gittiði yerde Kur'an okurken, seçimi kazanmasýnýn hemen arkasýndan balýkçýda rakýlý kutlama yapmýþtý.
Sekülerler öncelikle deve mi yoksa kuþ mu olduklarýna karar vermeliler. Yoksa ortaya izahý güç manzaralar çýkýyor.
Sekülerlerin bu konuda yaptýklarý bir baþka aymazlýk ise bayram tatilini beþ yýldýzlý otellerde, sahil kenarlarýnda geçirmeleridir.
Bayramlar, küçüklerin büyüklerini ziyaret edip gönüllerini aldýklarý, büyüklerin küçükleri sevindirdikleri, akraba ziyaretlerinin yapýldýðý, velhasýl-ý kelam insanlarý yakýnlaþtýran günlerdir. Bizim sekülerler ise bayramýn anlam ve önemini yine yanlýþ anlayýp bayramý nefislerinin, arzu ve heveslerinin peþine düþtükleri, akrabalarýndan fersah fersah uzaklaþtýklarý bir tatil olarak deðerlendiriyorlar.
Deðil kardeþim öyle deðil! Ne Ramazan ne de bayram sizin anladýðýnýz ve yaþadýðýnýz gibi deðil.
Lütfen öncelikle ne olduðunuzun kararýný verin.
Deve misiniz yoksa kuþ musunuz ona karar verin. Yoksa inanýn bizim kafamýz çok karýþtý.
Bu vesileyle Ramazan ayýný orucuyla, Kuran'ýyla, zekâtýyla, namazýyla idrak edip Rablerinin rýzasýný kazanmýþ kullar olarak bir bayrama daha kavuþan Ýslam ümmetinin Ramazan Bayramý'ný tebrik ederim.