Kürtçülük fikri Osmanlý Devleti'nin dýþýnda , düþünce olarak ilk kez Kahire'de, Ýngiliz Derin Devletinin desteðiyle zehirlerini saçmaya baþlar. Ýngiltere 1882'de Mýsýr'ý iþgal ettikten sonra, Osmanlý Devleti'ne karþý varýyla yoðuyla saldýrýya geçti. Ülkede ne kadar etnik yara varsa hepsini kaþýmaya baþlamýþtý. Derken, 1898'de Kahire'de Ýlk Kürtçe gazete olarak kabul edilen Kürdistan yayýnlandý.
Ýstanbul'da 1920'lerden sonra kurulan Kütrçü dernekle faaliyetlerini sürdürememiþlerdi. Ýçlerinden kimileri Suriye'de çalýþmalarýný sürdürecek olan "Hoybun Cemiyeti" ne katýlmýþtý. Gizli Azadi Örgütü 'yse 1923'de kurulmuþtu. Örgütü eski Hamidiye Süvari Alayý subaylarý ve eþraftan bazý kiþilerin giriþimi sonucu ayaða kalktýðýný görüyoruz. Örgüt 1924'te ilk 1925'te de ikinci kongresini yapar. Doðu Anadolu'da geniþ çaplý bir isyan hazýrlýðýna soyunur. Din adamlarý da örgütte yer almýþ ve halk üzerinde etkili olmuþtur.
Daha sonra bölgede Þeyh Sait isyaný görülür. Derken 1927'de Türkiye'den kaçan siyasi Kürtçüleri
Ýngiltere baðrýna basar. Ýngiltere'nin denetimindeki Irak'ta Hoybun Cemiyeti kurulur. Ýlk kongrelerinde Türk Kürdistanýn kurulmasý temel hedef olarak açýklanmýþ. Hoybun'un çýkarttýðý en önemli isyan Aðrý yöresinde olmuþtur.
Gerek Fransa, Hatay sorununu lehine çevirmek gerekse de Ýran, Ýran Azerbaycaný'ndaki Türklerle
Türkiye'nin arasýndaki baðlarý koparmak için Kürtçülük Hareketini ve isyanlarý desteklemiþlerdir.
Türkiye'yse 1937 yýlýnda Afganistan, Ýran ve Irak'la Sadabad Paktý'ný kurarak bölücü eylemlerin önüne geçmeye çalýþýr.
Ünlü Ýngiliz casusu Lawrence , "Bir Kürt devleti kurabilseydim, Türkleri tarihten silecektim"
buyurmuþ. Aslýnda bu derin Ýngiliz siyasetinin yüz yýllardýr deðiþmeyen düþüncesi, isteðidir. Haziran
1919'da Baðdat Yüksek Ýngiliz Komiseri Albay Wilson, Ýngiliz himayesinde baðýmsýz bir Kürt devleti
kurulmasýyla ilgili giriþimlerin baþlatýlmasý önerisini Ýngiltere Dýþiþleri Bakanlýðý'na sunmuþtu. Buradaki amaç, Ýslam çimentosuyla birbirine baðlanmýþ Türklerle Kürtleri birbirinden koparmak, bu iki milleti birbirine düþürmekti. Ýngiliz bölgede dinsiz, köksüz, yöredeki diðer Müslüman ülkelere karþý kullanabileceði bir ajan devlet oluþturmaktýr.
Ýngiliz'in asýl hedefi Mezopotamya'nýn zenginlikleridir. Bu zenginliði hiç kimseyle paylaþmamak için bütün bölgeyi paramparça etmeye hazýrdýr. Ýngiliz eski BB'sý Lolrtd Palmerstone, "Bizim ezeli dost ve düþmanýmýz yoktur. Ýngiltere'nin çýkarlarý her þeyin üstündedir.Görevimizse bu çýkarlarý gözetmektir."
"Kürdistan" gazetesi Ýngilizlerce beslenip büyütüldüðünden, sürekli olarak gerçekte var olmayan,
Türklerce yapýlan vahþet yalanlarýný haber (?) yaparak okuyucularýnýn önüne sürer.