Ýntifada

1986 yýlýnda Ürdün'ün ya da daha doðru bir ifadeyle Kral Hüseyin'in Arafat ile koordineli olarak strateji belirlemeye son vermesi, Ýsrail-Filistin sorununda önemli dönemeçlerden biridir. Kral Hüseyin, ardýndan Ýsrail Baþbakaný Peres'le Fas'ta bir araya gelmiþ; 1987'de bu görüþme Peres, Dýþiþleri Bakanlýðý yaparken tekrar gerçekleþmiþ ve görüþmede dönüm noktasý niteliðinde bir barýþ anlaþmasý saðlansa da Ýzak Þamir tarafýndan reddedilmiþtir.

1987 yýlýný tarihin kýrýlma noktalarýndan birini gerçekleþtiren olay, toplumsal direniþ literatüründe yeni bir sayfa açan Birinci Ýntifada'nýn baþlamasýdýr. 9 Aralýk'ta Gazze'de baþlayarak Batý Þeria'ya yayýlmýþ ve senelerce sürmüþtür. Bu direniþe karþýlýk Filistin Kurtuluþ Örgütü (FKÖ)'nün yasama kurumu olan Filistin Ulusal Konseyi 13 Aralýk 1988'de terörizmi kýnayarak orijinal BM Paylaþým Plânýný, Ýsrail'in yaþama hakkýný ve BM Güvenlik Konseyi'nin 242 ve 338 sayýlý kararlarýný kabul etmesi, Ýsrail-Filistin çatýþmasýnda olduðu kadar Filistin içinde de önemli yapýlanmalara açan geliþmeler olmuþtur.

Bir gün sonra ABD, Tunus'ta FKÖ ile resmî görüþmeler baþlamýþtýr. ABD, FKÖ ile diyalogunu Ýsrail'e yapýlan terörist saldýrýlar sonrasýnda Haziran 1990'da durdurmuþtur. 1989 yýlý sonunda Suriye Camp David sonrasý Mýsýr ile bozulan iliþkilerini yeniden baþlatmýþ; Ýsrail-Filistin görüþmelerinde Baker Plâný gündeme gelmiþtir. Plân, Ýsrail'de Þamir hükûmeti tarafýndan reddedilince koalisyon hükûmeti 1990'da daðýlmýþtýr. Daha sonra Þamir'in kurduðu yeni koalisyonda Likud ve saðda yer alan çok sayýda parti koalisyon ortaðý olmuþtur.

1990 yýlý 2 Aðustos'ta Irak'ýn Kuveyt'e saldýrýsý, Orta Doðu'daki dengeleri tamamen deðiþtirecek geliþmelere yol açacaktýr. Suriye Devlet Baþkaný Hafýz Esad'ýn Kasým 1990'da ABD Baþkaný George Bush ile görüþmesi ve ABD'nin Irak'ýn Kuveyt'ten çýkarýlmasý sonrasýnda bir Arap-Ýsrail barýþ konferansý düzenleyeceði hususunda Hafýz Esad'a güvence vermesi sonrasýnda Irak'a karþý oluþturulan koalisyona dâhil olmuþtur ve bu olay bölgedeki dengeleri deðiþtiren önemli geliþmelerden biridir. 1991 yýlý Suudi Arabistan, Mýsýr ve Suriye'nin yer aldýðý ABD baþkanlýðýndaki koalisyonun Irak'a karþý savaþtýðý Körfez Savaþý ile tarihe geçmiþtir. Irak'ýn Ýsrail'e attýðý Scud füzelerine karþýlýk Ýsrail ABD'nin baskýsýyla karþýlýk vermemiþtir.