Ýran olaylarý bize ne anlatýyor?

Ýran'daki olaylar, özellikle "etnisite" üzerinden ve "sýnýr" bölgelerinde cereyan etmesi; durumun "dizayn" edildiðine dair "fikri" güçlendiriyor.

Ýran yönetiminin kendi halkýna zor uygulamasý, insan ölümüne yol açan uygulamalar; akýl tutulmasý olmalý. Ayrýca Kürt kozu ile baþlayan ayaklanma formatýna, Türk kozu ile devam ettirilmesi; ilginç durum.

Bir nevi "nabýz" yoklamasý gibi. Ama nabýz yoklayan kim? Ýran sürecin bu noktaya gelebileceðini gerçekten öngöremedi mi? Akýl tutulmasý bu olmalý. Baþka taraftan "sosyal medyada" özellikle gençlerin, "sarýklý mollalarýn" sarýklarýna yönelik eylemleri de; baþka bir detay. Beðenip beðenmeme her kesin kendi iþi. Ama üslup toplumun kendi içinde çatýþmaya yol açacak türden.

Yani tek renkli durum söz konusu deðil...

Amma bize "simgeler" üzerinden mesaj veriyor. Ve kendi kendine devreye giren durum olarak da durmuyor.

"Hangisi daha fazla yer edinecek, karþýlýk bulacak?" sorusunu ise, sürecin þekli belirleyecektir.

Açýkçasý Ýran yönetimini ve politikalarýný eleþtiren biri olsam bile, þu anki hareketliliði doðal süreç olarak görmemizin mümkün olmadýðý kanaatine katýlanlardaným.

Molla rejimi "din" üzerinden ürettiði politikalar ile Ýslam'a "destek" deðil "köstek" olduðu açýktýr. Dayatmalarý ile kendi halkýna gelecek sunamayan siyasetin, itirazlara yol açabileceði tahminine bu kadar "uzak" olmasý ise; Ýran devlet "aklý" ile alakalý "hayalleri" de yere düþürdü. Galiba "dizayn" edilen ve "zayýflatýlmak" istenen ilk hedef de budur.

Tabii ki Ýran içindeki siyasi geliþmelere karar verecek merci, Ýran halkýdýr. Ve eylemlere raðmen tüm Ýran'ý, sosyal medyada "servis" edilen görüntüler üzerinden "analiz" etmemiz de doðru deðildir.

Ayrýca bölgenin "istikrarý" açýsýndan, olaya bakmak zorunluluðumuz da söz konusudur.

"Ýran'daki rejim deðiþimi olur mu, yoksa olmaz mý?" bunu belirleyecek olan, Ýran halkýdýr.

Amma süreç bize hem de þunu gösteriyor; Ýran'da, "din" üzerinden siyaset dönemi, bundan sonra "sonuç" vermeyecektir!

Ýran'ýn her kesi kendine düþman belleyip, karþý koyma eðilimi coðrafyanýn "istikrarsýzlýðý" açýsýndan "tehlikeli" durumdur.

Amma Ýran içindeki "etnisite" üzerinden siyaset inþasý da, coðrafyanýn "istikrarsýzlýðýna" zemindir. Bunu da unutmamak gerekiyor.

ABD'ye bakarsak, tüm ülkelerdeki deðiþim ve dönüþümü "özgürlükler" adý altýnda desteklese de; sonuçta meydana çýkan "hüsran" hikayelerini unutmadýk...

Ýran yönetiminin her fýrsatta Batý ile "ittifak" içine girme gayretlerini de unutmadýk...

Dolayýsý ile bu durumda ABD merkezli küresel gücün, fikrine ve zikrine iyi bakmamýz gerekiyor.

Fransa'nýn Ýran üzerinden "istikrarsýzlýk" durumun da devreye girmesi için fýrsat kullandýðýný, Ýsrail'i kendi milli "çýkarlarý" için hedeflerini, ABD'nin ise "Kürt" kozu üzerinden "inþa" etmek istediði yeni "enerji hattý" projesine iyi bakmamýz gerekiyor.

O zaman büyük tabloda bu olup bitenlerin kesin anlamýný okumamýz mümkün olur ve kusursuz sonuç çýkarmamýza yardým etmiþ olacaktýr.