Ýþte Âsým'ýn nesli, iþte Türkiye Yüzyýlý'nýn rektörü!

Aslýnda bugün adý lazým deðil bir platformun Ermeni lobisinin baskýsýyla hazýrladýðý bir dizinin uluslararasý yayýnýný durdurmasý konusunu yazacaktým.

Ama ÝÜ Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Muhammed Emin Ay'ýn mezuniyet töreninde yapacaðý konuþmanýn yasaklanmasý dikkatimi çekti.

Acaba nasýl bir konuþmaydý ki yasaklandý diye konuþma metnini okudum.

Olamaz böyle bir þey!

Baþkan Erdoðan döneminde bir fakültenin bu konuþmayý yasaklamasý fiilen 28 Þubat zihniyetinin hortlamasý demekti.

Fakülte dekanýný tanýmýyorum ama konuþmaya izin vermeyerek üstelik de yasaðý konuþma yapacaðýný düþünerek gelen M. Emin Ay'a tören saatinden önce haber vermesi kabul edilebilir bir tasarruf deðil.

Allah'tan rektörlüðe yeni atanan Prof. Dr. Bülent Zülfikar bey öyle ezik tiplerden olmadýðý için bu ayýbý hemen telafi edip gereðini yaptý.

Dün M. Emin Ay'ý makamýnda aðýrlayarak ona bu baþarýsý için bir plaket verip moral aþýladý, ayrýca konuþmasýný engelleyen dekana da soruþturma açtý.

Zülfikarlýk böyle olsa gerek!

Rektör hâzýk (iþinin ehli) bir týp doktoru olduðu için acil müdahale ile dekanýn açtýðý yarayý tedavi etmiþ oldu.

Burasý Türkiye, lüzumsuz rahatsýzlýklarý nükseden ve ülkedeki deðiþimi hazmedemeyen insanlar da var, bu deðiþimin gereðini yapanlar da!

Hukuk fakültesi dekanýnýn hukuksuz iþine üniversitenin rektörü gereken iþlemi yapmýþ.

Dekan eski Türkiye'nin zihniyetine esir düþmüþ bir dekan, rektör de Türkiye Yüzyýlý'nýn rektörü!

ÝÜ Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Asým'ýn Nesli'nden M. Emin Ay'ýn dekan tarafýndan yasaklanan konuþmasýnýn tam metni:

"Sayýn bakaným, sayýn dekaným, kýymetli hocalarým, deðerli misafirler ve sevgili arkadaþlarým hepiniz hoþ geldiniz. Bugün sizlerin karþýsýnda bu konuþmayý yapmanýn gururunu yaþýyor ve bu nedenle Allah'a hamd ediyorum.

Öncelikle öðrenimimiz boyunca bizi derinden sarsan Covid-19 pandemisi ve asrýn felaketi olan depremlerde hayatýný kaybedenlere Allah'tan rahmet ve maðfiret, yakýnlarýna da sabr-ý cemil niyaz ediyorum.

1. sýnýfta bu fakülteye ilk adým attýðýmýzda hak nedir, hukuk nedir gibi sorularýn cevabýný ararken bugün mezun olduðumuz konumda fazlaca karmaþýk görünen meselelere nasýl çözüm üretmemiz gerektiðini dahi söyleyebilir olduk. Ancak nasýl ki bir inþaat temelleri üzerine bina ediliyorsa biz de tüm bilgi birikimimizi hak kavramý üzerine temellendirdik. Hak ise sizin de bildiðiniz üzere diðer bir adý da El-Adl olan Allah'ýn 99 isminden birisidir dolayýsýyla bizim asýl gayemiz yeryüzünde adaleti hakim kýlmaktýr. Hukukun yoruma elvermeyen matematiksel bir tarafý olduðu muhakkaktýr ancak yorum yapabileceðimiz durumlarda adaleti saðlamaya en elveriþli yorumu yapabilmek, iyi bir hukukçu olmanýn temel gereðidir.

Ýnsanýn olduðu yerde muhakkak bir kusur vardýr dolayýsýyla hiçbir norm bizim için kutsallýk arz etmemektedir ve tartýþýlamaz deðildir. Thomas Jefferson'ýn da dediði gibi mutlak deðiþmezlik yasaðý ölülerin yaþayanlar üzerinde egemenliðidir. Bugün mevzuatta yer alan istisnasýz her hususun yarýn olmayabileceðini göz önünde bulundurup, daha iyi ne üretebiliriz düþüncesiyle hareket etmemiz gerekmektedir.

Kanaatimce, hukukçular olarak göz önünde bulundurmamýz gereken bir diðer husussa içinde bulunduðumuz toplumun yapý dinamikleridir. Bir hukukçu, ideolojisi ne olursa olsun hukuku içinde bulunduðu toplumun kültüründen ayrý olarak düþünmemelidir. Batý'nýn evrensel olarak dayattýðý birçok deðerin aslýnda evrensel olmadýðý, hatta bunlarýn bizim toplum yapýmýzla taban tabana zýtlýklar içerdiði yadsýnamaz bir gerçektir. Prof. Dok. Necmettin Erbakan'ýn da söylediði gibi bu milletin külüne üflesen altýndan iman çýkacaktýr. Ýslam dini bu aziz topraklarýn vazgeçilemez bir parçasýdýr ve fakültemizin kapýsýndaki fetih müjdesi ayetleri de bunun niþanesidir.

Daha, yakýn bir süre evvel ülkemiz, toplum yapýsýný yok sayan 28 Þubat sürecine maruz kaldý. Öncesi ve sonrasýyla bu dönemin oluþturduðu travmalarýn ve býraktýðý izlerin silinmediðinin en yakýn þahitlerinden olduðumu; mezuniyetin 4 aðustosta yapýlacaðý haberini ailemle paylaþtýðýmda annemin mezuniyete gelip gelemeyeceðini bana sormasýyla bir kez daha derinden hissettim. 28 Þubat sürecinin býrakmýþ olduðu iz nedeniyle taþýmasýndan onur ve gurur duyduðum çarþafýndan dolayý zamanýnda atýldýðý Ýstanbul Üniversitesine evladýnýn mezuniyet törenine gelemeyeceðini düþünmüþtü. Annem, Ýstanbul Üniversitesinde Fen Fakültesi biyoloji bölümü son sýnýf öðrencisiyken baþörtüsü yasaðý nedeniyle okulu býrakmak mecburiyetinde kaldý. Bugün ona yarým býraktýrýlan Ýstanbul Üniversitesinin, Hukuk Fakültesini birinci olarak bitirmenin haklý gururunu yaþýyor, bu nedenle bu konuþmamý anneme atfetmek istiyorum. Hamdusenalar olsun ki isminde ikna özünde icbar olan odalar bir daha asla açýlmamak üzere kapandý. Artýk bu gibi hukuksuz durumlarýn önünde durmak bizim boynumuzun borcudur.

TEÞEKKÜRLER

Peygamber s.a.v.'in hadisinde belirtildiði üzere teþekküre iyi davranýlmaya en çok layýk olan kiþiden baþlamam icap eder. Bu vesileyle bugün burada bu konuþmayý yapmamda en büyük katký payýna sahip olan ve üzerimden dualarýný hiç eksik etmeyen anneme, sabah bir operasyon geçirmesine raðmen bugün burada beni yalnýz býrakmayan ve her daim maddi manevi desteðini hissettiðim babama, sevgili kardeþlerime, 4 sene boyunca ilminden istifade ettiðim Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinin güzide hocalarýna, üniversitemizde daha iyi koþullarda okuyabilmemiz için gece gündüz demeden bizler için çalýþan bütün personelimize, üniversiteye giriþimde ve ufkumun geniþlemesinde bana katký sunan Uluslararasý Fatih Sultan Mehmet Anadolu Ýmam Hatip Lisesi'ndeki hocalarýma ve son olarak düþtüðüm zaman yanýmda olan, yeri geldiðinde mentörlüðüne baþvurduðum, Allah ömür verdikçe beraber nice yollar yürüyeceðim bütün arkadaþlarýma ve sevdiklerime teþekkürlerimi sunuyorum.

SONUÇ

Zor olarak addedilen Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden bu sene mezun olduk, ancak asýl zorluk bu saatten sonra baþlýyor. Hukukçular olarak davamýz zor, yükümüz aðýr, yolumuz uzun, ama bunun altýndan kalkmak da sýrtýmýza yüklenmiþ bir vazife artýk. Ýstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi öðrencileri olarak ülkemizde hukuka duyulan güveni artýrmaya, adaleti ve liyakati saðlamaya var gücümüzle çalýþmamýz gerekmektedir. Nitekim Nisa suresi 58. Ayette, "Þüphesiz Allah size emânetleri ehline vermenizi ve insanlar arasýnda hükmettiðinizde adâletle hükmetmenizi emrediyor" buyurmaktadýr.

Bizler Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarý olarak bulunduðumuz her yerde; davranýþlarýmýzla, sözlerimizle, duruþumuzla ve tavrýmýzla çevremizi etkilemeye ve insanlýða faydalý bir þeyler katmaya odaklanmalýyýz. Allah, bize bahþedilen imkanlarý ve nimetleri onun rýzasýna uygun olarak kullanabilmemizi nasip eylesin.

Bütün mezunlarýmýzý baþarýlarýndan ötürü kutluyor, meslek hayatýmýzda adaletten sapmamamýzý temenni ediyorum.

Sözlerimi Necip Fazýl'ýn bir bendi ile bitirmek istiyorum:

Mehmed'im, sevinin, baþlar yüksekte!

Ölsek de sevinin, eve dönsek de!

Sanma bu tekerlek kalýr tümsekte!

Yarýn, elbet bizim, elbet bizimdir!

Gün doðmuþ, gün batmýþ, ebed bizimdir!"