İstikbâl bizimdir

Son 4 yıldır Türkiye'de her görüşten gencin beklediği tek festival TEKNOFEST olsa gerek. Tabiî ki çocukların da...

İlki 2018 yılında yapılan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'in 4'üncüsü Salı günü (21 Eylül) başladı. İstanbul'daki eski havaalanında yapılan festivale Çarşamba günü gittim. Hafta içi iş günü olmasına ve salgına rağmen halkın alâkası müthişti. Bu alâka hafta sonu festivalde olacak izdihamın da habercisi. Tıpkı geçmiş senelerde olduğu gibi.

Bu noktada bir not düşmem gerekiyor: Mâlûm İstanbul'da toplu ulaşım rezaleti yaşanıyor. Tatilden ve gezmekten Belediye Başkanı olduğu İstanbul'a bir türlü gelemeyen şahıs bizlerden habersiz "Toplu Ulaşım Araçlarına Bakım Yapmama" töreni düzenlemiş olacak ki İstanbul'da insanlar bozulan Belediye otobüslerini itmekten, saatlerce duraklarda beklemekten bîtap düştüler. Bu sebepten devlet, halkımızın festivale giderken de zorluk çekmemesi için gerekli tedbirleri almalı. Belediye Başkanı öznesinin beceriksizliği, hârikulâde güzelliklerin yaşandığı TEKNOFEST'e gitmeyi çileye dönüştürmesin, buna mâni olunmalı.

Bu tatsız ama mecburu nottan sonra TEKNOFEST hârikasına döneyim. Bana "TEKNOFEST'i bir cümleyle nasıl tanımlarsın" diye sorulsa vereceğim cevap: "Bir millete özgüven kazandıran hamledir."

Mübâlağa olsun diye "Bir millete özgüven kazandıran hamledir." demiyorum. Teknoloji ve bilim festivalinde rakamlarla konuşmak gerekir değil mi. İşte rakamlar: İcat ve projelerini festivalde sergilemek için yüzbinlerce başvuru olmuş. Salgın sebebiyle maalesef sadece 200 bin projenin başvurusu kabul edilebilmiş. Evet, sadece 200 bin!

Nereden nereye değil mi, her şeyde dışa bağımlı bir ülkeden, her şeyde bağımsız olma yolunda 9-10 yaşındaki çocuğundan 20'li yaşlarındaki gencinin seferber olduğu bir ülkeye...

200 bin gibi muazzam bir rakama da "sadece" diyebildiğimiz günlere... Allah sayılarını arttırsın, amin!

Bu tablo çocuklarımızın kazandığı özgüveni gösteriyor. İmkân verildiğinde neler yapabileceklerini de.

Festival alanından çocuklarımızın ve gençlerimizin projelerinin yanı sıra, özellikle savunma alanında yerli projelerin hayata geçmiş hallerini görebilirsiniz. Ayrıca yerli otomobili ve uçan arabayı da!

Festivale gitme imkânı olmayanlar www.teknofest.org sitesine girip evlatlarımızın muhteşem projelerini görebilir.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İstikbâl bizimdir!