Ýyi Parti hiç iyi deðil!

Ümit Özdað’ýn kurucusu olduðu Ýyi Parti’den ihraç edilmesiyle zirve yapan parti içi karmaþa, ÝP’in geçmiþine ve geleceðine, kimliðine ve hedefine iliþkin önemli ifþaatlar içeriyor. En önemlisi de “Ýyi Parti kurulduðu günden itibaren neden sürekli ufalanýyor” sorusunu cevaplýyor.

Filmin en baþýndan baþlarsak… 2017’de büyük iddialarla kurulan Ýyi Parti sadece üç yýlda kendi iddiasýnýn altýnda kaldý.

Kavramsal ve yapýsal bir karmaþa yaþýyor Ýyi Parti. Türkiye’de merkez parti olmadýðýný, merkezin boþ olduðunu, kendilerinin merkeze talip olduðunu iddia ederek arenaya çýkan Ýyi Parti ne merkeze yerleþebildi, ne de “gölgem yeter” dediði milliyetçi saða eriþebildi.

Partideki milliyetçilerle merkezciler arasýndaki siyasi çekiþme kurultaydan kurultaya artan bir güç savaþýna ve intikam temelli bir iç infaza dönüþtü. Son olarak partinin aðýr topu Ümit Özdað’ýn atýlmasý ve Ýsmail Koncuk’un istifasýyla ÝP’te yaþanan kan kaybý “hayati bir soruna” iþaret ediyor.

2017’de 200 kurucu üye ile kurulan Ýyi Parti sadece üç yýlda kurucu üyelerinin üçte birini parti dýþýna kustu. Kimi ihraç edilerek, kimi istifa ederek parti dýþýnda kalan kurucu üye sayýsý 60!

Kurulduktan sonraki ilk seçimlerde (24 Haziranda 2018) Meclise girme baþarýsý gösteren Ýyi Parti genel kurulda da eriyor. 43 olan milletvekili sayýsý daha þimdiden 35’e indi. Özdað ve Koncuk’tan önce de 6 vekil ÝP’ten çekilmiþti.

Kurulduðundan beridir Ýyi Parti’de bir kavram karmaþasý, kafa karýþýklýðý hüküm sürüyor. Ve artýk fiili-fiziki sonuçlar doðuruyor bu karmaþa. Herkesin partisi olacaðý, merkezi dolduracaðý iddiasýyla kurulmasýna raðmen merkezin istediði þeffaflýktan, çoðulculuktan ve güçten yoksun Ýyi Parti. Aldýðý oy ÝP’in merkezde deðil kenarda olduðunu ispatlýyor.

Parti programýnda FETÖ ile mücadele edeceðini yazmasýna raðmen FETÖ’cülerin en fazla sahip çýktýðý, destek verdiði, FETÖ ile iliþkileri en fazla sorgulanan parti Ýyi Parti.

FETÖ ile durumu hakkýnda ilk ve en ileri konuþan Koray Aydýn’ýn içine düþtüðü çeliþki hala giderilmiþ deðil. Henüz MHP çatýsý altýnda iken “Meral Akþener FETÖ tarafýndan destekleniyor. Gittiði þehirlerde tüm organizasyonu ve masraflarý FETÖ’cüler üstleniyor” diyerek Akþener’i zan altýnda býrakan Koray Aydýn daha sonra ÝP’e geçerek idareyi ele aldý.

Bir baþka oksimoron durum ise göstererek unutturma taktiði. FETÖ dýþýnda, PKK ve “Selefi Cihatçý Örgütler” ile de mücadele sözü veriliyor parti programýnda. Ama saha bu bilgiyi doðrulamýyor. Bilakis FETÖ baðý bilinen isimlerin bile isteye partiye dahil edildiði yine partililer tarafýndan açýklanýyor.

Ýyi Parti siyasete “iyi gelecek” sloganýyla yola girdi ama üç yýl gibi kýsa bir sürede gördük ki siyaset Ýyi Parti’ye pek iyi gelmedi. Kadrosu eriyor, kafalar uðulduyor, herkes birbirine en aðýr ithamlarla saldýrýyor.

Ben cumhurbaþkaný olacaðým” diyerek parti kuran Meral Akþener aday olduðu seçimlerde partinin oyundan daha düþük oy alarak iddiasýndan vuruldu.

Benzer bir hezimeti yerel seçimlerde yaþadý Ýyi Parti. 81 ilin hiç birinde belediye baþkaný seçtiremedi. Ne 30 büyükþehirde ne 51 þehirde.

Millet ittifaký içindeki iþlevselliði dýþýnda kazancý olmadý Ýyi Parti’nin. CHP’ye koltuk deðneði oldu, CHP’li adaylarý makamlarýna taþýdý ÝP. PKK ile baðlantýsý herkes için aþikar olan HDP içinse iyi bir kamuflaj oldu ÝP.

Üç yýlda parti içinde yaþanan her karmaþayý “bu bir operasyon” diyerek savuþturmayý denedi ÝP yöneticileri. Oysa tartýþmalarýn hiçbiri parti dýþýndan, iktidar kanadýndan gelmedi. Sorun içerdeydi çünkü.

Son tartýþmada Ümit Özdað’ýn ortaya attýðý “Ýstanbul il baþkaný Buðra Kavuncu FETÖ’cüdür. Meral Haným biliyor” iddiasý da, “ÝP, CHP ve SP’nin yaný sýra HDP ile anayasa taslaðý hazýrladý” iddiasý da Ýyi Parti’yi bundan önce yaþanan krizlerden daha büyük bir krize sokacak gibi.

Partinin koordinatlarý ve kuruluþ amacý ilan edilen deðil karanlýkta kalan kýsýmdan sinyal veriyor çünkü. Ýyi Parti hiç iyi olacak gibi görünmüyor.