Japonya'daki suikast, Türkiye'yi etkiler mi?

Japonya eski Baþbakaný Þinzo Abe dün uðradýðý suikast sonucu hayatýný kaybetti. Abe'yi vuran saldýrganýn eski bir asker olduðu öðrenildi.

Japonya için çok önemli bir siyaset ve devlet adamý olan Abe'nin öldürülmesi sýradan bir suikast deðildir.

Rusya'nýn Ukrayna'ya saldýrmasýnýn, Avrupa ve Asya'da yeni gerilimleri tetikleyeceði bekleniyordu. Zira Rusya'ya uygulanan yaptýrýmlarýn ardýndan Rusya-Japonya iliþkileri de gerilimli bir döneme girdi.

Japonya, ABD ve Avrupa'nýn Rusya'ya karþý baþlattýðý sert yaptýrýmlara katýlmakla kalmadý, ek yaptýrýmlar uygulayacaðýný da açýkladý.

Rusya da Japonya'yý "dost olmayan ülke" listesine ekledi ve Tokyo'ya 'gözdaðý' vermek için yeni bir adým attý.

Kuril adalarý anlaþmazlýðýný týrmandýrdý. Kuril Adalarý çevresindeki bölgede yeni bir askeri tatbikat yaptý. (Kuril Adalarý sorunu, Japonya ile Rusya arasýnda yüz yýlý aþkýn süredir devam ediyor.)

Geçtiðimiz Mayýs ayý baþýnda da Rusya Savunma Bakanlýðý; yeni bir denizaltý savunma füzesi sisteminin Japon Denizi'nde baþarýlý bir þekilde test edildiðini açýkladý. Moskova'nýn bu adýmý Japonya ve ABD'ye gözdaðý olarak yorumlandý.

Kýsacasý gözler Rusya-Ukrayna savaþý üzerinde iken Japonya ile Çin ve Rusya arasýnda ciddi bir savaþ gerilimi týrmanýyor.

Hatta Japon medyasýnda, "Çin'den gelen tehditler, Tokyo'nun en önemli güvenlik önceliði olmaya devam ediyor. Rus provokasyonlarý, Savunma Bakanlýðý için bir baþ aðrýsý olsa da, asýl tehdit; Moskova'nýn, askeri çabalarýný Pekin yönetimi ile koordine etmesi..." yorumlarý yapýlýyor.

Þinzo Abe, Japonya tarihinin en uzun süre baþbakanlýk yapan ismi.

Abe önce 2006 ve 2007 yýllarýnda baþbakanlýk yapmýþ, daha sonra 2012 ve 2020 arasýnda da görevi sürdürmüþtü. 2020'de saðlýk sorunlarý nedeniyle görevi býrakmýþtý.

67 yaþýndaki Abe, baþbakanlýk yapmýþ bir dedenin torunuydu. Babasý da dýþiþleri bakaný olarak görev yapmýþtý.

Anlaþýlan o ki, Abe yeniden siyaset sahnesine çýkmaya hazýrlanýyordu. Suikasta uðradýðý yerde, parlamentonun üst meclisi için pazar günü yapýlacak seçim kampanyasýnda konuþuyordu.

Neden Abe hedef seçilmiþ olabilir?

Þinzo Abe, savunma ve dýþ politikada þahin bir tutum izleyen Japon devlet adamý olarak biliniyor.

Japonlarýn onurunu zedeleyen ve hiç kabullenemedikleri bir Anayasalarý var.

Ordu kurulmasýna izin vermeyen Japonya Anayasasý'na göre, devletin savaþ açma yetkisi de bulunmuyor. Japonya, uluslararasý sorunlarýn çözümlenmesinde tehdit ve güç kullanamýyor...

Ülkenin muhafazakâr siyasetçileri, ABD güdümüyle hazýrlanan bu anayasanýn, ülkenin savaþtaki aþaðýlayýcý yenilgisini hatýrlatmasýndan muzdaripler.

Abe, Baþbakanlýðý dönemlerinde, Japonya'nýn Ýkinci Dünya Savaþý mirasý silahlanma karþýtý anayasasýný deðiþtirmek için çalýþtý.

Ayrýca, dýþ politikada Kuzey Kore'ye karþý sert tutum izlenmesi, Çin'e karþý Tayvan'ýn baðýmsýzlýðýnýn desteklenmesini, Japonya'nýn Doðu Çin Denizi ve Japon Denizi'ndeki egemenlik iddialarýnýn korunmasýný savundu.

Yeni dönemde siyasî varlýðý, Rusya-Çin eksenini endiþelendirmiþ olabilir.

Abe suikastý, Japonlarý derinden sarstý.

Japonya ve ABD için yeni bir sayfa açýlýyor.

Rusya-Ukrayna savaþýnýn baþka hangi ülkelerde kaos zeminleri hazýrlayacaðý, baþka suikastlarýn devreye girip girmeyeceði endiþeleri giderek artýyor.

Japonya'daki suikast, Türkiye üzerinde uygulanmak istenen küresel projeleri de gündeme getirecektir.


Muhterem okuyucularýmýzýn mübarek Kurban Bayramý'ný tebrik ediyor, saðlýk ve afiyet diliyorum.