MÝT Müsteþarý Hakan Fidan'ýn Dýþiþleri Bakaný olarak atanmasýnýn yarattýðý heyecanýn kapsamadýðý kesim yok. En milliyetçi, devletçi kesimlerden en liberallere kadar toplumun kahir ekserisinin Hakan Fidan hayraný çýkmasý, Fidan'ýn iþinin sadece gizemli olmasýyla açýklanamaz.
Fidan'ýn heyecan ve hayranlýk uyandýrmasýnýn arkasýnda baþarýlý kariyeri, Erdoðan'ýn "sýr küpüm" dediði en has adamlarýndan biri olmasý, itibarsýzlaþtýrma kampanyalarýna karþý saðlam durmasý, sahip olduðu bilgilere raðmen güzel susmasý ve elbette Türkiye'nin yakýn dönemdeki en zorlu, en kritik yýllarý olan 2010-2023 arasýnda MÝT Baþkaný olarak çok baþarýlý operasyonlar yönetmiþ olmasýdýr.
Hakan Fidan MÝT'in baþýna geçtiðinde 42 yaþýndaydý. Teþkilat tarihinde ilk kez bir isim bu kadar genç bir yaþta müsteþar oluyordu ve baþarýlý oluyordu.
Bunun da ötesinde, Erdoðan'ýn siyasi aklý ve liderliði sayesinde Milli Ýstihbarat Teþkilatýný gerçek manada millileþtiren isimdir Hakan Fidan.
Eski MÝT Müsteþarlarýndan Fuat Doðu'nun, "Ben MÝT Müsteþarlýðý yapmadým, CIA'in þube müdürlüðünü yaptým" itirafýnda bulunduðu delik deþik bir yapýdan geçilmez, sýzýlmaz, görülmez bir "kale" kurmayý baþardý Fidan.
MÝT'i CIA, Mossad ve Alman istihbaratýnýn elinden, kimi küresel odaklarýn etkisinden kurtardý, yeniden yapýlandýrdý, millileþtirdi.
Türkiye'nin yurt dýþýnda güçlü, gücü etkili bir ülke olmasýnda pay sahibi olan ekiptendir Hakan Fidan.
Yerine geldiði Mevlüt Çavuþoðlu da o ekiptendi.
Çok baþarýlý bir Dýþiþleri Bakanlýðý yaptý Çavuþoðlu. Türkiye'nin menfaatlerinin kovalanmasýnda, hassasiyetlerinin en güzel þekilde dile getirilmesinde, diplomasinin imkanlarýnýn kullanýlmasýnda, her yerde her platformda, bazen anlýk geliþen durumlarda taþýn gediðine konmasýnda minnetle anýlacak bir çaba ortaya koydu.
Mehmet Þimþek'i ekonomi yönetiminde gösterdiði baþarý kadar kýymetli kýlan bir diðer özelliði ise geldiði yerin, yolun kýymetini biliyor olmasýnda.
Batman'ýn elektriði suyu olmayan küçük bir köyünde 9 kardeþin en küçüðü olarak dünyaya gelmek, 5 yaþýnda anne ölümünü yaþamak, Ýlkokulu köyünden evinden uzakta okumak, Türkçeyi ancak okulda öðrenmek...
Çözüme deðil soruna, hedefe deðil nedene kilitlenenler için bir ömürlük travma olabilecekken Mehmet Þimþek bu güzel ülkenin imkanlarý, kendisinin azmi ve çalýþkanlýðý sayesinde sadece ailesinin deðil hepimizin gururlanacaðý, umutlanacaðý bir hikayesinin kahramaný olmayý baþarmýþtýr.
Anadolu benzer hikayelerle doludur.
Þimþek'in Erdoðan'ýn yönetiminde enflasyonun düþürülmesi konusunda da baþarýlý olacaðýna þüphe yoktur.
Milli Eðitim Bakanlýðý'na gelen Yusuf Tekin'i ise Nabi Avcý'nýn bakanlýk dönemindeki iþlerinden tanýyoruz.
Hatýrlayýn. FETÖ'nün insan devþirmek maksadýyla membaa olarak gördüðü ve bütün araçlarýyla, imkânlarýyla abandýðý yerdi Milli Eðitim Bakanlýðý. Ýlk okuldan baþlayarak öðrencilere, gençlere musallat olur, dershaneleri aracýlýðýyla çocuklarý hücre evlerine çeker ve devþirirdi. Bunun için özel yetiþtirilmiþ öðretmenleri vardý. Sistemi kendileri için elveriþli hale getirmiþlerdi.
Ve Milli Eðitimi FETÖ ahtapotunun elinden söküp kurtaran, dershaneleri kapatarak sistemi FETÖ'den arýndýran Milli Eðitim Müsteþarý Yusuf Tekin idi.
Tekin ile ilgili o zamanki baþarýyý þimdi Bakan olarak da tekrarlamasý, sorunlarýn çözülmesi ve þikayetlerin giderilmesi konusunda yüksek bir beklenti oluþmuþ durumda.
Takdir ederek takip ettiðim Mahinur Özdemir Göktaþ'ý yakinen az tanýyorum ama tanýyan herkesin hakkýnda söyledikleri yeni dönem için heyecanlanmayý gerektiriyor. Avrupa'da çok iyi bir temsili ve siyasi geçmiþi olan Göktaþ için tüm iyi dileklerimi sunuyorum.
Çalýþacaðý bakanlýk toplumun vicdanýný demek çünkü. Devletin merhametli þefkatli eli demek. En hassas olduðumuz konular. Devlet korumasýndaki çocuklar, terk edilmiþler, bakýma muhtaç yaþlýlar, engelliler, þiddete maruz kalan kadýnlar, devlete sýðýnan canlar...
Ýki küçük çocuðunun yanýna eklenen yüzbinlerce emanet can... Ýnþallah çok baþarýlý olur.
Tek kadýn bakan olduðu için de özel bir yeri var Mahinur Hanýmýn.
Tabii bu arada Cumhurbaþkanlýðý Kabinesinde daha fazla kadýn bakan görme talebimizi, umudumuzu söylemeden de geçemeyeceðim.
Cumhurbaþkaný Yardýmcýlýðýna getirilen Cevdet Yýlmaz sadece yetkinlik açýsýndan deðil insanlýk açýsýndan da herkesin isminde hemfikir kaldýðý bir deðer. Çalýþkan, sorumlu, ýlýmlý, nezaketli bir siyasetçi. Çok baþarýlý bir dönem geçireceðini tahmin ediyorum.
Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy kamuoyunun zaten tanýdýðý, baþarýlý bulduðu, görevlerine yeniden atanan bakanlar.
Mehmet Özhaseki, Ali Yerlikaya, Yýlmaz Tunç, Osman Aþkýn Bak, Ömer Bolat, Yaþar Güler de öyle. Kamuoyu için sürpriz deðiller, tanýnýyor biliniyor, itimat ediliyorlar.
Ama isimleri yaygýn olarak bilinmeyen bakanlar tam bir keþif duygusuna sebep oluyor. Abdülkadir Uraloðlu, Ýbrahim Yumaklý, Mehmet Fatih Kacýr, Alparslan Bayraktar, Vedat Iþýkhan ya bakan yardýmcýlýðý gibi atandýklarý bakanlýðýn çalýþma masasýna hâkim ya da zaten doðrudan o alanda çalýþan isimler olarak yetkinlikleriyle öne çýkýyorlar. Umut vaat ediyor, merak uyandýrýyorlar.
Bir bütün olarak bu ekip yeni dönemin þahlanýþ dönemi olacaðýna dair duamýzý da büyütüyor. Allah yardýmcýlarý olsun.