Kadýn dövmekten utanmýyor, öfke kontrolü öðrenmekten utanýyor!

25 Kasým günü 1994 yýlýndan beri BM kararýyla tüm dünyada Kadýna Yönelik Þiddete Karþý Uluslararasý Mücadele Günü olarak adlandýrýlýyor ve farkýndalýk için bir dizi çalýþmaya gün sahipliði yapýyor.

AK Parti Kadýn Kollarý Baþkanlýðý da kadýna þiddetin önlenmesi için alanýnda çalýþan tüm bakanlýklarýn, kurumlarýn, saha uzmanlarýnýn, akademisyenlerin ve gazetecilerin katýlýmýyla önemli bir çalýþtay düzenledi dün.

Disiplinler arasý çalýþtaya kadýna yönelik þiddetle mücadele için çalýþan beþ bakanlýktan (Adalet Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðý ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý) daire baþkanlarý katýlarak yapýlanlarý ve koordinasyonun nasýl saðlandýðýný detaylýca anlattý.

Sorunun ortak olduðunu, çözümün de ancak ortak çalýþmayla geleceðini bilmenin ferasetiyle çalýþma verimli þekilde tamamlandý.

**

Toplumun en kolay ortaklaþtýðý konularýn baþýnda geliyor kadýna þiddet konusu. Farklý alanlardan, disiplinlerden, kesimlerden ve yaþam pratiklerinden gelen kadýnlar kadýna, çocuða, hayvana, herhangi bir canlýya yönelen þiddet karþýsýnda duyarsýz kalmýyor. Toplumsal kutuplaþma arttý deðerlendirmelerine raðmen toplumumuzun en önemli hasletlerinden biri hala bu.

Ama þiddete eðilimli kiþilerin patolojik ya da davranýþsal bozukluðunun tedavi edilmesi, öfke kontrolünün ve ayrýlýk hukukunun içselleþtirilmesi sorunun çözümünde önemli bir mesafe alýnmasýný saðlayacaðý da kesin.

**

Kadýna yönelen þiddetin anatomisine bakýldýðýnda farklý dinamiklerin etkili olduðu görülüyor. Bunlarýn neler olduðuna, hangi süreçlerin sonunda þiddetin geldiðine bakmak bizi çözüme yaklaþtýracaktýr.

Nitekim Aile Bakanlýðý ile Hacettepe Üniversitesi þiddet uygulayan faillerin ortak bir profilini çýkarabilmek için ortak bir çalýþmaya baþlamýþ. Kadýna þiddetten hüküm giyenlerle görüþülerek önemli bir veri tabanýna ulaþýlacak. Þiddet faillerinin patolojik nedenlerle mi yoksa davranýþ bozukluðu, alkol baðýmlýlýðý gibi nedenlerle mi suç iþledikleri anlaþýlacak.

Öte yandan küçük yaþlarda baþlayan yanlýþ eðitimin bir sonucu olarak bazý erkeklerin þiddete bir sorun çözme yöntemi olarak baþvurmasý, kültürel bir yanýlgý olarak erkeðin duygularýný bastýrýp öfkesini salývermesinin salýk verilmesi, "kol kýrýlýr yen içinde kalýr", yahut "gelinliðinle çýktýðýn bu eve ancak kefeninle dönersin" gibi acýmasýz ve kiþiyi çaresiz býrakan yaklaþýmlarýn yarattýðý sýkýþmayý da aþmak gerek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Derya Yanýk önceki gece 24 TV'de konuðumuz olduðunda önemli bir bilgi paylaþtý. Çalýþtaya katýlan uzmanlar da benzer paylaþýmlar da bulundu. Meðer kadýna þiddetten dolayý yargýlanan failleri davaya bakan hakim "öfke kontrolü için" bir psikiyatra ya da psikoloða gönderdiðinde failler çok isteksizmiþ. Bunu onur kýrýcý buluyorlarmýþ.

Düþtükleri çukura bakar mýsýnýz!

Kadýna þiddet uygulamaktan utanmýyor ama öfkesini kontrol etmekten utanýyor!

Deðiþtirmemiz gereken zihniyet bu iþte. Þiddeti çözüm zannetmeyi, fiziksel manada kendinden "zayýf" birine vurmayý "erkeklik" sanmayý kýnamalýyýz, utandýrmalý, vazgeçirmeliyiz.

Aþýlmasý gereken konulardan biri de alkol ve madde baðýmlýlýðýnýn þiddet vakalarýndaki oransal çokluðu. Kadýna þiddet olaylarýnýn yüzde 70'i fail alkollüyken ya da kullandýðý yasa dýþý maddenin etkisindeyken iþlenmiþ. Yaþam biçimimize müdahale ediliyor yaygarasý koparmadan sakince konuþmamýz gerekiyor bu konuyu.

Yapýlmasý gerekenlerden biri ise ayrýlýk sürecinin iyi yönetilmesi. Çünkü kadýna yönelik þiddet vakalarýnýn kahir ekseriyeti evlilik, niþanlýlýk, sevgililik gibi ikili bir iliþkiyi sonlandýrma safhasýnda yaþanýyor. Araya velayet, mal paylaþýmý, nafaka gibi baþlýklar da girince iþ iyice çetrefilleþiyor. Ama hem bu sürecin uzlaþma yoluyla atlatýlmasý, hem ayrýlan çiftin kendine yeni bir hayat kurabilmesi için bu bakýþ açýsýna ihtiyaç var. Diyanet de boþanmanýn hak olduðunu daha sýklýkla iþleyerek kafasý karýþanlarýn zihnini netleþtirmeli.

**

Günümüz dünyasýnda þiddetin en belirleyici sebeplerinden biri de medya ve sosyal medya artýk. Medyanýn þiddet haberlerini aktarýrken kullandýðý dil, aldýðý tutum, savcýlýk ifadelerini sansürsüz yayýnlamasý gibi hatalar þiddet suçuna giden yola taþ döþeyebiliyor.

Bir de tabii Baþak Cengiz cinayetinde olduðu gibi kadýný açýk hedef kýlan bir gerekçe var. Kadýnýn erkeðe göre fiziksel manada daha güçsüz olmasý, katil ya da þiddet suçunun failince "kendini savunamaz" diye deðerlendirilmesi de erkekten kadýna yönelen þiddetin yaygýn gerekçelerinden biri.

Kadýna karþý þiddetin dinamiklerinin çokluðu ve farklýlýðý gibi þiddetle mücadelede de çoklu ve bütüncül bir yöntem gerekiyor. Hukuk da, medya da, eðitim de, devlet gibi sivil toplum da topyekun sorumluluk almalý.