Dün Milli Ýstihbarat Teþkilatý'nýn 97. Kuruluþ Yýl Dönümü Etkinlikleri için "Kale" adý verilen yerleþkeye giderken (iyi saatte olsunlar) aklýmda Ümit Özdað vardý.
Malum, 14 Mayýs'ta adaylarýn hiçbiri cumhurbaþkaný seçilmek için yeterli oy oranýna ulaþamayýnca seçimler ikinci tura kalmýþ, seçimi ilk turda yüzde 65 oyla kazanacaðýna inanan Kýlýçdaroðlu da yaþadýðý þokun daha büyüðünü kamuoyuna yaþatmýþtý!
Bahar vaadi kýþa dönmüþ, mülayim dedenin içinden masa yumruklayan bir agresif çýkmýþtý zira.
Ama en korkuncu, MÝT'i gizli bir protokolle Ümit Özdað'a vermesiydi tabii ki!
Düþünsenize! Toplumun sinir uçlarýyla oynamayý, insanlarý birbirine düþürmek için fýrsat kollamayý, yabancý düþmanlýðý üzerinden oy devþirmeyi siyaset zanneden zihniyete devlet teslim edilecekti.
Gafletle dalaletle tanýmlamayacak, bu iþleri ancak ya "hýyanet" içindekiler ya "profesyoneller" yapar denilecek türden iþlerin sahipleri "Kale"yi içerden teslim alacakmýþ resmen!
Allah korumuþ! Milletin feraseti Türkiye'yi büyük bir beladan daha kurtarmýþ meðer.
AÞIRI SAÐIN ÜRETTÝÐÝ TEHDÝT
MÝT Baþkaný Ýbrahim Kalýn dün çerçevesi iyi çizilmiþ, MÝT'in görev alanýný, dününü bugününü ve yarýnýný iyi tanýmlayan, özgürlük-güvenlik dengesini doðru koyan, küresel çapta yaþanan deðiþimi ve büyüyen belirsizliði Türkiye için nasýl güvenli hale getirileceðini iyi kurgulayan bir konuþma yaptý. Baþlýk meseleyi anlatýyor zaten: Belirsizlikler Çaðýnda Hibrit Tehditler ve Stratejik Öngörü.
Eh, konuþan Ýbrahim Kalýn olunca konuþmanýn derinliði ve gücü þaþýrtýcý deðil elbette.
Fiilen açýldýðýný duyurduðu Milli Ýstihbarat Akademisi'nin ilk deðerlendirme raporu þaþýrtýcý derecede isabetli ama...
"Batýlý Ülkelerde Aþýrý Sað Hareketler" adlý rapor Türkiye için de önemli þeyler söylemeli bize.
TÜRKÝYE'NÝN KALE'SÝ
Milli Ýstihbarat Teþkilatý'nýn 97. Kuruluþ Yýldönümü, yapýmý dört yýl önce tamamlanan Kale'de dün Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ve kalabalýk bir davetli topluluðunun katýlýmýyla kutlandý.
Davetlilerin çoðu gibi ben de ilk kez gittim MÝT binasýna.
Ankara Etimesgut'ta beþ bin dönümlük boþ bir arazi üzerine kurulan Kale'nin etkileyici bir mimarisi var doðrusu. Selçuklu mimarisi gibi yatay ve geometrik hatlara sahip Kale.
Yüksek beton duvarlarýn, dikenli tellerin, güvenlik tedbirlerinin ötesinde görünmeyen koruma mekanizmalarýyla donatýlmýþ olduðu muhakkak. 21. Yüzyýl Türkiye'sinin, daha doðru bir ifadeyle "Türkiye Yüzyýlý'nýn tüm ihtiyaçlarýný karþýlayacak bir öngörüyle yapýldýðý anlaþýlýyor.
MÝT binasýna "kale" adýnýn verilmesi bile güven veriyor doðrusu insana.
DEVLETÝN STRATEJÝK AKLI
1926 tarihli Milli Emniyet Hizmetleri Riyaseti'nden baþlayarak geleneðini sahiplenen, dünyanýn mevcut durumunu ve olasýlýklarý öngörerek "geleceði" kurgulayan ve her hâlükârda "vatan" savunmasýný kendine þiar edinen bir bakýþa sahip MÝT.
Bu açýdan Türkiye'nin son dönemde sahada ve masada pekiþen kuvvetinde çok önemli bir yeri var MÝT'in.
MÝT'in arkasýndaki siyasi irade ise Erdoðan'a ait. Baþýndan itibaren tüm fiili, istihbari saldýrýlara raðmen devlette ve millette bu direnci temin eden kiþi o çünkü.
Ýþ devletin baþýnda baþlýyor. Devlet aklýnýn oluþumunda, kurumlar arasýndaki koordinasyonun saðlanmasýnda, siyasi iradenin kararlýlýðýnda birbirini besleyen, destekleyen bir bütünlük var neticede.
Bu sayede Türkiye "bu büyük belirsizlikler çaðýnda" bile hem büyüyor güçleniyor, hem de oyuna gelen deðil oyunbozan ve artýk oyun kuran, kendine yönelik tehditleri ortadan kaldýran bir ülke.
Ve en önemlisi; dosta daha fazla güven, düþmana daha fazla korku salýyor. Olmasý gerektiði gibi.