Azerbaycan ordusunun Daðlýk Karabað'ý Türk SÝHA ve ÝHA'larý ile yýllarca süren iþgalden kurtarmasýnýn ardýndan bölge denklemleri yerle bir olan güçler çeþitli tasarruflarda bulunmuþlardý hatýrlayýn.. Ermenistan'ý kurtarmak için, kim elinden ne geliyorsa onu yaptý. Kimin gücü neye yetiyorsa.. Biz dost ve kardeþ Azerbaycan'ýn maruz kaldýðý haksýz iþgali sona erdirmek o topraklarýn asýl sahiplerine dönmesini saðlamak için uðraþýrken birileri de iþgalin devam etmesi için ellerinden gelen ne varsa yaptýlar.. Bugüne geleceðim ama çok az düne gidelim istiyorum..
**
ABD Azerbaycan'ý Ermenistan'a saldýrmakla suçlayarak Azerbaycan'a yönelik her türlü ABD yardýmýný engelleyen "Özgürlükleri Destekleme Yasasý'na 907 Sayýlý Ek" maddeyi uygulamaya soktu. Bakýn dikkat buyurunuz, 'saldýrmak' diyor.. Oysa baðýmsýzlýk mücadelesi veren Azerbaycan, Ermenistan ateþi altýnda o vakitler.. 'Saldýrýyor' diyerek açýkça Amerikan ambargosu baþlatýldý bu ülkeye.. Neden peki?.. Ambargo öncesine dönersek sebebini görürüz.. Tasarýnýn ABD Kongresi'nde kabul edilmesinden önce Ermenistan, Azerbaycan'ýn Hocalý kasabasýnda insanlýk tarihinin gördüðü en vahþi katliamlardan birine imza atmýþtý.. Orada sivilleri katletmiþ, Þuþa ve Laçin'i iþgal etmiþti. Peþinden Hocavend.. Amerikan Kongresi bu iþgale karþý koyan direnen Azerbaycan'ýn gücünü kýrmak için açýkça izolasyon uyguladý.. Neticede bu desteði sonuç verdi ki, kongre kararý sonrasý Ermenistan iþgali derinleþtirerek, sýrasýyla; Kelbecer, Aðdere, Aðdam, Cebrail, Fuzuli, Gubadlý ve Zengilan'a da yerleþti.. Kardeþlerim buna karþý çýkamasýnlar diye Amerika ve onu takip eden güçler Azerbaycan'ýn nefes borularýný kesti.. Ne zaman ki 11 Eylül saldýrýlarý yaþandý ve ABD kalbinden vuruldu, iþte o zaman burasý yeniden önem kazandý.. ABD, kendi evine ateþ eden güçleri vurabilmek için Azerbaycan'a ihtiyaç duydu.. Özbekistan ve Pakistan'daki üslere destek saðlamak ve bazý operasyonlarda kullanmak üzere Azerbaycan'daki bir hava üssünü aktive etmesi gerekiyordu. Bu nedenle izolasyonlarý gevþettiler..
Diyeceksiniz ki 'nereden geldi þimdi aklýna bu olay?'.. Ya hu hiç çýkmýyor ki!.. Bakýn geçen sene bugünler.. Azerbaycan ordusu, iþgalci Ermenistan'ý Karabað'dan kovarken, Bir þey oldu.. Kanada hükümeti, Ermenileri kurtarmak için, SÝHA'larda kullanýlan Wescam'in elektro-optik ve kýzýlötesi kamera sistemlerinin satýþýný askýya aldý. Biz özellikle ANKA ve Bayraktar TB2 gibi platformlarda Kanada üretimi bu gözleri kullanýyorduk.. Azerbaycan'ýn baðýmsýzlýk mücadelesinde etkin bir unsur olan ÝHA ve SÝHA'lar çalýþamasýn diye ticari kýsýtlama uygulayan ayný Kanada, dünyanýn gözü önünde bir gazeteciyi öldüren cesedini yok eden Suudi Arabistan'a yönelik silah ihracatýný durdurmayý aklýndan bile geçirmedi.. Hatta Bu vahþi cinayet sonrasý en yüksek savunma ihracatý sözleþmesini Suudi Arabistan'la imzaladý..
**
Peki Kanada bu ürünün satýþýný durdurdu da ne oldu?.. Vallahi çok iyi oldu.. Sayesinde savunma sanayi alanýnda bir büyük hamle daha yaptýk.. Aselsan tarafýndan yerli ve milli imkanlarla geliþtirilen cats elektro optik keþif Gözetleme ve hedefleme sistemi, Türk Ordusunun havadaki yerli ve milli keskin gözü artýk semalarýmýzda.. Dün Baykar ile bir anlaþma daha imzalandý.. Ýlk olarak TEKNOFEST 2021'de görmüþtük.. Hem statik alanda hem de gösteri uçuþu yapan ANKA, Bayraktar TB2, ve AKINCI insansýz hava araçlarýnda artýk bu sistem var.. Üstelik de ASELSAN tarafýndan yapýlan geliþtirmeler ile performans konusunda rakiplerinin çok çok üstüne çýkmýþ durumda.. Hem kýzýlötesi hem de görünür dalga boyundaki görüntülerde en yakýn takipçisinin fersah fersah önünde.. Ayrýca CATS içerisinde yer alan "Lazer Ýþaretleme Modülü'nde" de iyileþtirmeler yapýldý. Bu iyileþtirmeler sayesinde CATS 20 kilometreden iþaretlenen bir hedefi baþarý ile vurabilecek performansa ulaþtý. Bu geliþme özellikle insansýz sistemlerin CATS ile çok daha uzak mesafelerden hem kendi taþýdýklarý mühimmatlar (MAM-T vb.) hem de diðer platformlardan ateþlenebilecek mühimmatlar (TRG-230 vb.) için iþaretleme yapýlabilmesini saðlýyor.
**
Anlayacaðýnýz yine bir 'Kötü komþu adamý ev sahibi yapar' durumu ile karþý karþýyayýz. Emeðinize saðlýk..