CHP, Kemal Kýlýçdaroðlu'nun "helalleþme" açýklamalarýyla yeni bir tartýþmanýn içine girdi. Uzlaþma, yüzleþme gibi ifadeler kullanmak yerine helalleþmek gibi dini-kültürel bir kelimenin özellikle tercih edildiði anlaþýlýyor.
CHP tek parti döneminin bütün mirasýný tekeline almýþ bir siyasi parti. Bu nedenle de toplum nezdinde kurucu kadronun olumlu imajýný tek baþýna sahiplendiði gibi bazý olumsuzluklarý da sahiplenmek durumunda kalýyor. CHP üzerinde etkili olan gazetecilerin ve elitlerin açýklamalarýndan helalleþmeyi bir yüzleþme ve itiraf olarak algýladýklarý kamuoyuna yansýdý.
CHP için tek parti döneminin bütün mesuliyetini almanýn Türkiye siyasi aritmetiðinde nasýl sonuçlarý olduðunu çok partili siyasi hayatýmýz bize defalarca göstermiþti. Ecevit'in ortanýn solu söyleminden Baykal'ýn çarþaf açýlýmýna benzer tecrübeler yaþanmýþtý.
Baykal sað siyasetten transferler yaparak en azýndan seçim atmosferinde "partisini merkeze taþýyor" imajý için uðraþmýþtý. Baykal 2008 yýlýnda partide bir tüzük deðiþikliði yaparak sol partilerde güçlendirilmiþ olan genel sekreterlik makamýnýn gücünü kýrmak istiyordu. Partiyi deðiþime açýk hale getirmenin yolu örgüt üzerinde aðýrlýðý olan Önder Sav'ý geri çekmekti. Tüzük deðiþikliði bir sonraki kurultayda uygulanacaktý.
Baykal'a yapýlan þantaj sonrasý Önder Sav'ýn desteðiyle Kemal Bey genel baþkan seçilmiþti. Ancak 2008'deki tüzük deðiþikliði Yargýtay'ýn hatýrlatmasýyla birden gündeme düþtü. Güçlü Genel Sekreter Sav'ýn partiden uzaklaþtýrýlmasý artýk Kemal Kýlýçdaroðlu'nun iki dudaðý arasýndaydý.
Kýlýçdaroðlu 13 yýllýk genel baþkanlýk macerasýnda birçok yenilgi almasýna raðmen 2019 yerel seçimlerinde Ýstanbul ve Ankara sonuçlarýnýn etkisiyle partisindeki hakimiyetini arttýrdý. Bu seçim ayný zamanda 10 Aralýk ve Viþnelik hareketlerinin partideki gücünü ve etkisini de kanýtladý.
Þüphesiz Kýlýçdaroðlu'nun bu denli güçlü olduðu bir dönemde Ekrem Ýmamoðlu veya Mansur Yavaþ'ýn 2023 seçimlerinde aday olmasý imkânsýz. Zaten parti genel merkezinin bu konudaki tutumu çok uzun zamandýr net. Parti delegelerinin %99'u genel baþkanýn adaylýðýný desteklemiþ/beyan etmiþ durumda. Parti meclisi ise blok destek vererek bu konuyu artýk tartýþma dýþýnda tutuyor.
Kemal Kýlýçdaroðlu'nun örgütünü helalleþme yolculuðuna ikna etmesi ne denli gerçekçi ya da mümkün bunu kamuoyu takdir edecektir. Þüphesiz ülkedeki maðdur kitlelere ulaþma ve helalleþme çabasýnda birçok hatayý kabullenme ve özür dileme arzusu vardýr. Bu süreçte Erdoðan'ýn sýklýkla CHP mazisini hedef alan söyleminin dönüþtürücü etkisini/baþarýsýný görmekteyiz.
CHP'nin siyasal zeminini demokrasiye ve hukuk devletine oturtma arayýþý ütopik bile olsa önemlidir. Uzun yýllar vesayet merkezleri üzerinden demokratik sisteme týkaç olan bir anlayýþa partinin tepesinden gelen yüzleþme/öz eleþtiri manidardýr. Partinin geciken kurultay takvimi ile bu dönüþüme rýza gösterenler ve karþý çýkanlarýn kaderi de belirlenecek görünüyor.
Kýlýçdaroðlu'nun helalleþme açýlýmý öncelikle kendi adaylýðýný ittifakýn diðer mensuplarýna tasdik ettirme gayretidir. Týpký Demirtaþ ve Kavala açýklamalarýyla ulaþmak istediði kitleler gibi. Önümüzdeki aylarda parti içinde otoritesi iyice artmýþ bir genel baþkanýn, ittifak liderlerini ikna edebilmek için hangi ilginç açýklamalarý yapacaðýný hep birlikte izleyeceðiz.
Türkiye'nin gündeminde baþka baþlýklar olsa bile CHP'nin gündeminde ittifakýn ortak adayý olma arzusu öne çýkýyor. Kýlýçdaroðlu eðer millet ittifakýnýn liderlerini ikna edemezse partilerin tabanlarýna doðrudan mesaj vermeye devam edecek ve Erdoðan karþýtý cephenin en güçlü adayý olduðunu iddia edecektir. HDP'yi bu sefer de ikna edebilmek için parti eðiliminin tersine tutum sergileyerek tezkereye hayýr diyen Kýlýçdaroðlu'nun koþusunu dikkatle takip edeceðiz.
Umarým Kýlýçdaroðlu terörün kökünün kazýndýðý bugünlerde Diyarbakýr'da HDP binasýnýn önüne de koþarak gider ve evlat nöbeti tutan annelerden helallik ister.