Köpek terörünün sorumlusu kimler?

Artan vaka sayýlarýna bakýlýrsa, Saðlýk Bakanlýðý her gün yayýnladýðý Koronavirüs tablosu gibi her gün köpek saldýrýsý tablosu da yayýnlamak zorunda kalacak. Eskiden insanlar bir yerlerde bomba patlar korkusuyla sokaða çýkamazdý bugünlerde de köpek saldýracak korkusuyla sokaða çýkmaya tereddüt ediyor. Þehirlerde köpek terörü yaþýyoruz.

Yazý için bilgisayar baþýna oturduðumda yazýyý yazmadan önce son geliþmelere bakarým. Dün de haber sitelerinin manþetinde yine köpek saldýrýsý haberi görünce aklýmdaki yazý mevzusunu deðiþtirmek farz oldu. Nasýl olmasýn, 17 yaþýndaki gencecik bir kýzýmýz köpek saldýrýsý neticesi vefat etmiþ.

Konya Altýnekin ilçesinde yaþayan 17 yaþýndaki Gönül Karaoðlu üstüne gelen sokak köpeklerini görünce korkudan kalp krizi geçiriyor ve oracýkta vefat ediyor. Ýnternette yapýlacak basit bir aramayla benzeri vakalarýn son dönemde ne kadar arttýðýný göreceksiniz. Þunu da unutmamak gerek, haberdar olduðumuz vakalarýn belki birkaç katýndan da haberimiz yok.

Aralýk ayýnda Gaziantep'teki köpek saldýrýsýnda 4 yaþýndaki Asiye aðýr yaralanmýþtý. Toplumda infial uyandýran hâdiseyle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan yakýndan ilgilenmiþ, 4 yaþýndaki yavrumuzun tedavisi için devletin imkânlarýný seferber etmiþti. Baþkan Erdoðan belediyelere de, sahipsiz hayvanlarý sokaktan alacak adýmlarý atma çaðrýsý yapmýþtý.

Yazýmýn baþýnda "Þehirlerde köpek terörü yaþýyoruz." diye yazdým ama tabii ki terörün sorumlusu sokaða atýlan hayvancýklar deðil. Bu hayvancýklar, saldýrdýklarý insanlar kadar bu mevzuda maðdurlar. Köpek terörünün sorumlusu dört kesim var: Birinci kesim, zevk için, özellikle de sadistçe duygularýný tatmin etmek adýna saldýrgan köpek besleyenler. Bu güruh, köpeklerini saldýrgan yapmak için vahþi yöntemler kullanýyor. Meselâ uzun süre hayvanlarý karanlýk bir yerde aç býrakýyorlar.

Ýkinci kesim ise, bir heves köpek alýp daha sonra bakmasý zor gelince köpeði sokaða býrakanlar.

Üçüncü kesim, dünya ehramýný tepetaklak edip hayvanlarý insanlardan üstün tutanlar. Bu sapkýn anlayýþýn müntesibleri az ama çýkardýklarý yaygaranýn desibeli yüksek. Belediyeler bunlardan çekindikleri için sokak köpekleri mevzusunda yeterli adýmlarý atamýyorlar.

Dördüncü kesime gelince, insanlarýn merhamet duygusunu istismar edip hayvan sevgisini paraya tahvil edenler. Birileri için sokak köpekleri rant kapýsý olmuþ. Þu rezilliðe bakar mýsýnýz, birileri sýrf mama satýp para kazanacak diye, birileri de, sokak köpeklerini güya beslerken video çekip sosyal medyada yayýnlayarak "Sokak köpeklerini beslemeye artýk maddi gücüm yetmiyor, desteðe ihtiyacým var" diye insanlardan para tokatlayacaklar diye insanlarýmýz 2022 yýlýnda sokaklarda köpek saldýrýlarýnda ölüyor!

Bu nasýl bir rezilliktir, kepazeliktir...

Yazýyý gazeteye gönderecekken bir köpek terörü saldýrýsý haberi daha geldi. Muðla Milas'ta torun sahibi bir hanýma yedi köpek saldýrmýþ. Saldýrýya uðrayan Ayþe Ýnce'nin sözleri köpek terörüne karþý nasýl çaresiz býrakýldýðýmýzý da apaçýk gösteriyor: "Her gün ayný parktan korkarak alýþveriþe gidiyorum. Çoðu zaman torunum yanýmda oluyordu. Ya torunum yanýmda olsaydý? Bu baþýboþ köpeklere bir an önce acil çözüm bulunmasý gerek. Havalar ýsýnýnca onlarca köpek bu parkta çocuklara saldýrýrsa ne olacak? Belediyeye birçok kez dilekçeler verildi ama bir çözüm olmadý. Sadece toplayýp, 'kýsýrlaþtýrdýk' deyip geri salýyorlar. Belediyenin barýnaðý mý yetersiz yoksa? Ben de bir hayvanseverim ancak bu yaþadýðým olayý ömrümce unutamayacaðým. Karakolda gereken þikayetlerimi de yaptým. Çünkü bu bölgede baþýboþ köpeklerin ilk ýsýrdýðý ben deðilim. Çok köpek saldýrýsý yaþandý bu bölgede, son da olmayacak. Yetkililerden bu duruma gereken çözümü bekliyorum."

Cumhurbaþkaný Erdoðan köpek terörüne karþý ilgililere gereken tedbirleri alýn diyor, cumhur þikâyet üzerine þikâyet ediyor ama netice deðiþmiyor. Ülke neredeyse köpek terörüne teslim olma noktasýnda. Yakýþýyor mu!..