Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Ýsviçre'de toplanan Ukrayna Barýþ Zirvesinde yaptý "köprüden önceki son çýkýþ" uyarýsýný.
Rusya-Ukrayna savaþýnýn fay hatlarýnýn derinleþtirdiðini ve küresel düzeyde kutuplaþmayý artýrdýðýný vurgulayan Fidan'ýn zirvede yaptýðý konuþmada ciddi uyarýlar vardý.
Artýk savaþ sözü her geçen gün daha çok kullanýlýyor.
Türk Dýþiþleri Bakaný'nýn uyarýlarýný Sýrbistan Cumhurbaþkaný Aleksandar Vucic'in "Muhtemel büyük bir savaþa 3-4 ay kaldý" ve Macaristan Baþbakaný Viktor Orban'ýn "Kasým ayýna kadar hayatta kalmalýyýz" sözleriyle birlikte okumakta fayda var.
Meseleyi bir tekrar edelim...
Biden-Victoria Nuland ikilisi, 2014 yýlýnda Maidan Darbesini gerçekleþtirdiler.
Darbenin amacý, Rusya'yý kuþatmak ve Avrupa'yý kontrol altýnda tutmak.
O günden itibaren Rusya Kýrým'ý iþgal ve ilhak etti, Rus ayrýlýkçýlar Donbas'ý ele geçirdiler.
Þubat 2022'de Rusya, "uç ülke" dediði Ukrayna ana karasýna girdi.
Türkiye ilk günden itibaren, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ifadesiyle "Adil bir barýþýn kaybedeni olmayacaktýr" mantýðýyla Batý ülkelerinin aksine sürece ilkesel yaklaþtý.
Ukrayna'nýn toprak bütünlüðü, egemenliði ve baðýmsýzlýðý konusunda belki de en ilkeli politika izleyen ülke Türkiye idi.
Öte yandan...
Amerika'nýn þekillendirdiði Batý bloku ile Rusya arasýnda denge politikasý güderken, özellikle Mart 2022 Ýstanbul Zirvesi ile Rusya-Ukrayna arasýnda barýþ görüþmeleri yürüttü, bütün ülkelerin yararýna tahýl koridoru sürecini yönetti.
Fakat, özellikle Amerika Ukrayna üzerinden gerçekleþtirdiði operasyonla Avrupa'yý kontrol altýnda tutma hedefine ulaþýrken, ambargo dahil kullandýðý bütün hamlelere raðmen Rusya'ya dönük istediklerini alamadý.
Hedef neydi?
Joe Biden þöyle açýklamýþtý o dönemde:
"Rusya'ya karþý küresel ekonominin yüzde 50'sini temsil eden bir koalisyon kurduk.
Rusya'yý küresel ekonomik sistemin bir parçasý olmaktan çýkaracaðýz.
Rusya banka varlýklarýnýn 1/3'ünü tutan en büyük bankasýnýn ABD'deki tüm varlýklarýný donduracaðýz.
Putin'in uzun vadeli stratejik hedeflerine bir darbe indireceðiz.
Yaptýrýmlarý Rus ekonomisine uzun süreli etkileri olacak þekilde tasarladýk."
Yaptýrýmlarýn etkinliðinden o kadar emindi ki ABD yönetimi, Putin'e darbeye kadar gidecek iç karýþýklýk dahil birçok sonucun meydana geleceðini ve savaþýn kýsa bir süre sonra Rusya'nýn yenilgisiyle biteceðini öngörmüþtü.
Yaptýrýmlarýn ana aracý Avrupa oldu.
Fakat, dediðim gibi, sonuç alýnamadý.
Rusya'nýn tüm enerji ihracatýna yönelik yaptýrýmlar, en çok Avrupa ekonomisini etkiledi.
En kötüsü de Avrupa otonomisinin yerinde yeller esiyor.
Avrupa devletleri Amerika'nýn vassalý haline geldi bugün.
Otonomisini kaybettiði için Amerikan propaganda sistematiðini aþamayan ve karar mekanizmasýný iþletemeyen Avrupa'nýn, kendisi için varoluþsal bir soruna dönüþme riski olan savaþýn bitirilmesi noktasýnda yine ABD'nin çerçevesini çizdiði ve silaha dönüþtürdüðü planlara uymaktan baþka çaresi yok.
Dýþiþleri Bakaný Fidan'ýn, Rusya davet edilmediði için "düþük potansiyelli" olarak nitelediði zirvenin asýl amacýnýn, Batý'nýn "pragmatik hukuk oluþturma(!)" geleneðini dikkate alacak olursak, aslýnda barýþ deðil, savaþý yeni bir aþamaya taþýmak olduðunu gözden uzak tutmamak lazým.