Marmara Denizi'nde yaþanan rezaleti görüyorsunuz deðil mi?.. Henüz yaz mevsimi yeni baþladýðý, Marmara kýyýlarýnda deniz sezonu henüz açýlmadýðý için büyük kepazelik henüz tabana yayýlmadý.. Ama size kötü bir haberim var. Bugün gördüðümüz bu tablo, ileride göreceklerimizin yanýnda hiçbir þey.. Bakýn açýk söylüyorum hiçbir þey..
Haftalardýr Marmara'nýn katilini arýyor medya.. Kimi diyor ki gerekli çevre yatýrýmlarýný yapmayan Marmara Denizi'ne kýyýsý olan belediyeler.. Kimisi diyor ki, doðru filtreleme yapamayan sanayi tesisleri.. Kimi gemileri kimi küresel iklim deðiþikliðini suçluyor.. Türkiye'de bu iþi en iyi bilen isimlerden bir Çevre ve Þehircilik Bakan Yardýmcýsý ve Ýklim Deðiþikliði Baþ müzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpýnar'ý arayýp sordum; dedim ki, "Efendim, suçlu kimdir?" Birpýnar bana bir liste çýkardý ki o listede benim de adým var þu anda bu yazýyý okumakta olan senin de.. Bu ne tek baþýna Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi'nin suçu ne de tek baþýna küresel iklim deðiþikliðinin.. Birpýnar'a göre evet Ýstanbul, Bursa Yalova, Tekirdað, Çanakkale, Kocaeli ve Balýkesir Belediyelerinin elbette gerekli arýtma yatýrýmý yapmamýþ olmalarý en önemli neden.. Sonuçta bir belediyenin asli görevi öncelikle ve öncelikle sahip olduðu çevreye sahip çýkmak.. Kimse kafasýný kuma gömmesin.
Ýmamoðlu'nun, Kasým 2019'da Silahtaraða Ýleri Biyolojik Arýtma Tesisi projesini iptal etmesi, Ýstanbul'un gördüðü en büyük ihanetlerden biriydi.. 'Yapraklar beni alkýþlýyor' dedi, 'aðaçlarý kurtardýk' dedi, 'milyonlarca dolar tasarruf ettik' dedi.. Ýlk defa bir arýtma tesisinin, çevre kirliliðine yol açacaðý iddia edildi.. Oysa bu tesisler çevreyi korumak için yapýlýr.. Þöyle örnekleyeyim; Singapur'da ayný bu þekilde projelendirilmiþ olan tesiste arýtýlan suyun içine mineral takviyesi yapýlýyor ve marketlerde þiþe suyu olarak satýlýyor.. ABD, ayný tesisten arýtýlan suyu yeraltýna pompalayarak, düþen yeraltý su seviyesini koruyor. Ama Ýmamoðlu, gelir gelmez ilk icraat olarak bu tesisin projesini iptal etti.. Þimdi ne diyor uzmanlar biliyor musunuz?.. 1 deðil, 3 deðil, 5 deðil.. Marmara Denizi kýyýlarýna bunun gibi tam 50 arýtma tesisi daha yapýlmasý gerekiyor.. Bir tesisin baþlamasý bitmesi nereden baksanýz 2 sene... Þimdi yarýn açýklanacak olan eylem planýndan muhtemelen deniz yüzeyinin temizlenmesi için destek kararý çýkacak.. Fakat kirlilik orada durmaya devam ediyor..
Bir liste var dedim ya.. hani sen de suçlusun ben de.. O listede en üst sýralarda tarýmdan kaynaklanan atýklar da var.. Gübre olarak kullanýlan fosfat ve nitrat gibi þeyler denizin ölmesini hýzlandýrýyor.. Dahasý gördüðün yeri temizliyorsun fakat derinde entübe konumdaki balýk yumurtalarý, mercanlar var.. Onlar nefessiz kalýyor.. Yapacak hiçbir þeyin yok..
Çevre kirliliði ve iklim deðiþikliðini koronavirüs pandemisine benzetiyor Birpýnar Hoca.. Nasýl ki herhangi bir hastalýk sadece hastalýktýr.. Doktora gider þifa ararsýn.. Ama son iki yýldýr dünyada yaþadýðýmýz þey sizce sadece hastalýk mýdýr?.. Ekonomiyi, eðitimi, sosyal hayatý, çalýþma hayatýný, aile hayatýný her þeyi ama her þeyi doðrudan etkileyen bir durumla karþý karþýyayýz.. Ýþte o nedenle çevre sorunlarý da tek baþýna çevre sorunu deðildir.. Bunun turizme, dolaylý olarak ekonomiye, en baþta saðlýða, sosyal hayata, þehir ve yerleþime, her þeye etkisi olacak... Topraðýn, suyun temiz olmasý ekonomi için katma deðerdir.. Verimli tarýmsal faaliyetler, temiz kalmýþ toprakla, suyla yapýlýr..
Deðerli dostlar.. Biz güncel politik kavgalardan baþýmýzý kaldýrýp meseleye layýkýyla eðilemedik.. Bu doðru.. Fakat en azýndan Marmara bize bir þey söylesin.. Bir þey hatýrlatsýn.. Ýklim deðiþikliðinin etkilerini ortadan kaldýramayýz.. Ama bununla mücadele edebiliriz.. Ateþe su taþýyan karýncalar gibi.. Yere çöp atmayýn.. Ev atýklarýnýzý ayrýþtýrýn. Geri dönüþümle kazandýrýlabilecekleri atmayýn. Atýk yüklü kamyonlarýn, Gemilerin doðayý kirletmesine izin vermeyin.. Tarýmda aþýrý gübre kullanýmýna son verin. Biliyorsunuz aslýnda ne yapacaðýnýzý.. Yapýn haydi..