MHP'nin anayasa taslağına tepkisiz kalamazsınız

Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli bir anayasa taslağını kamuoyuyla buluşturdu. Normal şartlar altında Türk siyasetinin en baskın aktörlerinden biri olan Devlet Bey'in bu beyanıyla zaman durmalı, oluşturulmuş suni gündemler rafa kaldırılmalıydı.. Zira yakın siyasi tarihi takip edenler bilecektir. Özellikle bu tür radikal değişiklikleri içeren teklifler, MHP gibi güçlü partilerden gelirse kimse böyle bir teklif yapılmamış gibi davranamaz.. Bu, suyun akışına ters olur. Evet Bahçeli teklifini açıkladı ve dedi ki; şimdi sıra sizde... 'Sıra sizde' derken, herkes çıksın ve MHP'nin teklifini değerlendirmeye alsın demiyorum . Ama bakın mesela AK Parti ne yaptı?.. "Biz de yazım aşamasındayız, bayram sonrası biz de açıklayacağız, sonra oturur tartışırız" dedi.. Sağlıklı olan da bu.. Şimdi Türk siyasi hayatını domine eden iki parti, gündemlerine 'anayasa değişikliği'ni almışken, CHP ve İYİ Parti başta olmak üzere diğer partilerin sessiz kalması düşünülemez.. Öyle ki AK Parti bir çizgi film yaptı ona bile elli tane cevap verdi CHP.. Ortada buz gibi yeni Anayasa teklifi duruyor.. Buna kayıtsız mı kalacaksınız?

Kemal Kılıçdaroğlu'na sordular, 'ne düşünüyorsunuz?' diye.. "Okumadım, galiba anayasa mahkemesini kaldıracakmış" gibi şeyler söyledi. Böyle bir ciddiyetsizlikle bir insan devleti, ülkeyi yönetmeye nasıl talip olur Allah aşkına..

CHP ve İYİ Partinin kategorik olarak Cumhur İttifakı cephesinden gelen her şeyi reddetmesi anlaşılabilir belki .. Evet bu bir politik metot.. Rasyonel görünmeyebilir ama böyle bir şey var.. Aslına bakarsanız muhalefetin doğasına da uygundur. İyi bir şey bile olsa onu destekleyeceğine daha iyisini teklif ederek ilgiyi kendi üzerine çekmek ister muhalefet.. Ama burada tuhaf olan şey, daha iyisini teklif ederek MHP'nin teziyle de kavga etmiyorlar.. Yok saymaya çalışıyorlar.. Hem de daha okuyup anlamadan.. 16 Nisan referandumu öncesinde de aynını yaptılar ve kaybettiler.. Başbakanlık koltuğunu kaldırmayı teklif eden referandumda, 'hayır' kampanyasını örgütleyen Kılıçdaroğlu; "ya Başbakan ve Cumhurbaşkanı farklı partilerden olursa o zaman ne olacak?" diye sordu katıldığı radyo programında.. Ya hu neye karşı çıktığını bir kere okusa anlayacaktı halbuki.. Şimdi de böyle yapıyor.. Okumayı reddediyor.. Belki okusa anlamaya çalışsa bir ışık yanacak..

Karar Gazetesi'nden Taha Akyol yazmış dün..Çok detaylı bir analiz.. Ve Taha Akyol'un çıkarımı, Bahçeli'nin teklifinin parlamenter sisteme benzediği yönünde.. Bir Başkanlık kabinesi (bakanlar kurulu gibi) teklif etmesi, TBMM Başkanını ve parlamentoyu güçlendirmek istemesi ve daha pek çok maddeye bakarak, teklifin, CHP ve İYİ Parti'nin önerdikleriyle çelişmediğini söylüyor Taha Akyol.. E önyargıyla bakıp okumayı bile reddettikleri için bunu elbette Meral Akşener de Kılıçdaroğlu da bilmiyor..

Özetle.. Parlamentoda grubu bulunmayan partiler de dahil her iddia sahibinin ivedilikle bir anayasa taslağı hazırlatıp tartışmaya dahil olması şarttır. Madem meydanlarda vatandaşa sözler veriyorsunuz işte o sözlerinizi yerine getirebilmeniz için fırsat. Yazın kendi taslağınızı bırakın tartışalım. Kur'an-ı Kerim ayeti değil ya.. Doğruyu bulana kadar her katkıya ihtiyaç var..