Meral Akşener her şekilde HDP ile aynı ittifaktadır

Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi, Millet İttifakı'nda kafaların karışık olduğunu yazmış.. Öğreniyoruz ki Meral Akşener, HDP ile aynı ittifak içinde bulunmaktan hoşnut değilmiş.. Anlaşılan o ki, Akşener HDP'yi denklem dışı bırakacak bir formül peşinde.. Formül: "her parti kendi adayını çıkarsın" formülü..

Şimdi koltuklarınıza yaslanın ve sakin kafayla bir politika turu atalım birlikte.. Önce Sayın Akşener'in bu arayışındaki rasyonaliteyi değerlendirelim.. Buna İYİ Parti seçmeni de dahil, Millet İttifakı'nın büyük ortağı CHP de.. Hatta ağzına birer parmak bal çaldığı diğer partilere oy veren milliyetçi muhafazakâr seçmen de.. Hepiniz oturun değerlendirin Meral Akşener'in ne yapmak istediğini.. Ne kadar samimi olduğunu.. Ne kadar tutarlı olduğunu.. Ortaya koyduğu politikanın ne kadar sonuç vereceğini..

***

Diyor ki Akşener; "HDP de kendi adayını çıkarsın"... Bundan daha doğal ne olabilir ki!.. Her siyasi partinin varlık nedenidir iktidar.. HDP de çıkarsın, Deva da çıkarsın, Gelecek de çıkarsın, Memleket de çıkarsın.. Hepsi elbette 2023'te iddialarını meydanlarda dile getirsinler, seçmenden vazife istesinler, oylarına talip olduklarını anlatıp insanları ikna etsinler.. Doğrusu da bu değil mi?.. Bunun için kurulmadı mı o partiler?.. Bunun için çıkmadılar mı yola?.. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Mithat Sancar, Temel Karamollaoğlu, Muharrem İnce, Mustafa Sarıgül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu.. Hepsi yasaların imkan verdiği yolları değerlendirerek aday olsunlar.. Olmalılar da zaten.. Gerek partilerinden ayrılırken gerekse yeni bir yola çıkarken insanlara söyledikleri buydu.. "Biz size yeni bir şey söyleyeceğiz" diyorlardı, değil mi?.. O zaman bu vaatlerini gerçekleştirmek için mühre ihtiyaçları olacak. Onun için de seçime girmeleri ve kazanmaları lazım.. Hepsi aday olsun ve iddialarını meydanlarda dile getirip oy istesinler milletten.. Millet de kimi istiyorsa yetkiyi ona versin. Bu kadar net..

***

Fakat sistem ittifaklara da imkan veriyor.. Yani eğer programlarını örtüştürebilirlerse bir ortak aday bulup seçmenlerini o isme yönlendirebilirler.. Bir tarafta Cumhur İttifakı var. Ve orada durum gayet net.. Diğer tarafta Millet İttifakı var, işte orada işler tam da net değil.. Akşener, HDP'yi de tatmin edecek bir ortak adaya karşı.. Ya Millet İttifakı'ndan kopup kendisi aday olacak.. Ya CHP ile kurdukları ittifakın yanında HDP'nin de başka bir isim için oy istediğini görecek.. Buraya kadar tamam.. Peki ya sonra!...

***

Evet değerli dostlar.. Bize söylenmeyen bir sonrası var bu işin.. Ya Millet İttifakı çatısı altında Akşener aday olacak ve Erdoğan dışında bir de HDP'nin adayını sahada göreceğiz.. Ya da Millet İttifakı CHP ve HDP'nin üzerinde uzlaşabileceği bir ismi aday gösterecek, Akşener de; Gelecek, Deva, SP gibi diğer partilerin desteğiyle 'Üçüncü İttifak'ın adayı olacak.. Yani her hâl ve şartta birinci turda en az üç farklı isim göreceğiz.. Erdoğan – Millet – 3.Yol yahut Erdoğan – Millet ve HDP...

***

Şimdi geliyorum bize söylenmeyen "sonra"ya... Seçimler 2.tura kalırsa, bugün HDP'ye rezerv koyan Meral Akşener ne yapacak?.. Erdoğan'ın karşısında kim olursa olsun, muhalefeti blok olarak konsolide etmezse seçimi kazanma şansı yok.. O zaman Meral Akşener ve HDP yine kol kola girmeyecek mi?.. Yani şimdi milliyetçi seçmeni ikna edebilmek için böyle kulisler yayıyor olabilirler fakat çıkıp da açık açık "ben de Cumhur İttifakı içindeyim.." demediği müddetçe, HDP ile aynı blokun içinde demektir.. Kimse kimseyi kandırmasın..