Tüm dünyada olduðu gibi Türkiye'nin de en büyük problemi ekonomidir.
Pandemi dünyanýn en güçlü ekonomilerini bile olumsuz etkiledi.
Bu bir gerçek ancak, kimi eksiklikleri, aksaklýklarý ve problemleri öne çýkartýp sýrf iktidarý karalama amacýyla gerçekleri görmemek insaf ehline yakýþmaz.
Türkiye'de ekonomik problem yok demek gerçekleri görmemek olur. Ama bu pandemi þartlarýnda bile Türkiye'nin dünyada Çin'den sonra büyüyen ikinci ülke olduðunu görmemek de gerçeði inkâr demektir.
Evet sýkýntý vardýr ama Türkiye buna raðmen ihracatta rekor kýrmýþtýr.
Ýhracatta rekor demek imalat sanayiinin üretimi demektir. Üretmeden ihracat mümkün deðildir. Türkiye'nin bu baþarýsýný da görmek gerekir.
Evet problem vardýr ama milli eðitim bütçesinin 7,5 milyardan 147 milyara çýktýðýný da, Maarif Vakfý vasýtasýyla 43 ülkeye verilen eðitim desteðini de görmek gerekir.
Evet problem vardýr ama sporda toplam tesis sayýsýnýn 1575'ten 3 bin 907'ye çýktýðýný da hatýrlamak gerekir.
Evet problem vardýr ama saðlýktaki personel sayýsýnýn 378 binden 1 milyon 177 bine çýktýðýný, hekim sayýsýnýn 92binden 174 bine ulaþtýðýný görmek lazým.
107 bin kiþiye bir ambülans düþerken bu sayýsýnýn 14 bine düþtüðünü görmek lazým.
Saðlýkta gerçekleþtirilen sessiz devrimlerle dünyanýn en baþarýlý ülkesi konumuna yükseldiðini takdir etmek lazým.
Evet problem var ama aþýlamada Avrupa'da ikinci ülke olduðumuzu da görmek gerekir.
Tamam problem var ama 18 yýlda kamudaki engelli istihdamýnýn 5 bin 777 den 58 bine çýkarýldýðýný da görmek lazým.
Tamam problem var ama 2002 yýlýnda 184 lira olan asgari ücretin 3 bin 100 liraya çýktýðýný da görmek lazým.
Evet sýkýntý var ama ulaþýma 19 yýlda 932 milyar yatýrým yaparak Türkiye'nin altyapýsýnýn baþtan sona yenilendiðini görmek lazým.
6 bin 101 kilometreden devralýnan bölünmüþ yol mesafesinin 28 bin 200 kilometreye, 1710 kilometreden devralýnan otoyol uzunluðunun 3 bin 523 kilometreye yükseldiðini de görmek gerekir.
Köprüleri tünelleri de saymýyorum.
Evet problem var ama tersane sayýsýnýn 37'den 83'e çýktýðýný görmek lazým.
Evet problem var ama tarýmda 2002 yýlýnda 37 milyar lirayý bulmayan Tarýmsal Gayri Safi Yurtiçi Hasýlanýn, 333 milyar lirayý geçtiðini görmek lazým.
Evet problem var ama 2010 yýlýnda kurulan Türkiye Tohum Gen Bankasý'nda 122 bin yerli materyalin muhafaza edildiðini, yerli tohum üretiminde 91 ülkeye tohum ihracatý yapýlacak düzeye çýkýldýðýný, dün Ýsrail'e eli mahkum olan Türkiye'nin bugün ithal tohumun sadece binde 8'ini Ýsrail'den aldýðýný görmek gerekir.
Savunma sanayiinde yerli üretimin yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çýktýðýný, artýk savunma sanayiinde ihraç eden ülke konumuna yükseldiðimizi görmek gerekir.
Yerli uçak, yerli araba, uzay ajansý gibi uzun vadeli projelerin devam ettiðini görmek gerekir.
Evet problem vardýr ama takip edilen dýþ politika ile Türkiye'nin artýk tartýþmasýz bölgesel bir güç olduðunu ve kimi konularda küresel güç olarak algýlandýðýný görmek gerekir.
Evet, ülkenin çok sayýda çözüme muhtaç meselesi vardýr. Ama 19 yýldýr icranýn baþýnda bulunan Baþkan Erdoðan ve kadrosunun bu meseleleri çözecek birikim tecrübe kararlýlýk ve güce sahip olduðu da ayrý bir gerçektir.
Muhalefet kimi eleþtirilerinde haklý olabilir ama sorun olarak gördüðü konularda çözüm önermediði ve halka güven vermediði için de halkýn önünde baþkan Erdoðan'dan baþka çözüm görünmemektedir.
Ýstikbal avcýlarý ve çýkarcýlarýn iktidar partilerine yanaþtýklarý ve bir þekilde iktidar partilerine sýzdýklarý siyasetin ayrý bir veçhesidir.
Kokain çekerken deþifre olan elamanýn tasfiyesinde takýndýðý ilkeli tavýrda olduðu gibi iktidar partisi benzerlerinden uzak durur, varsa diðerlerini tasfiye eder ve millete hizmete odaklanýrsa 2023 seçimlerinin tek favorisidir.
Muhalefet, Erdoðan karþýtlýðý, bir türlü anlatamadýðý parlamenter sistem ve erken seçim hayaliyle havanda su döverken; iktidar partisinin çýkarcýlardan uzak durup/arýnýp yaðmur gibi yaðan icraatlarý lisan-ý münasiple hatýrlatmasý bile 2023 için yeterlidir.
Görünen köy kýlavuz istemez.