Önce güvenlik, sonra kalkýnma: Türkiye-Irak arasýnda tarihi iþ birliði

Türkiye'nin uzunca zamandýr nakýþ gibi iþlediði bölgesel politikalar bir bir imza altýna alýnýyor.

Hýrpalanmýþ, iþgal edilmiþ, parçalanmýþ ve birbirine karþý kýþkýrtýlmýþ bu kadim coðrafyada Ankara son derece yapýcý ve birleþtirici bir rol oynuyor. Üstelik bunu hassas dengeleri gözeterek yapýyor.

Cumhurbaþkaný Erdoðan hafta sonunda Hamas Siyasi Büro Þefi Ýsmail Haniye ile Mýsýr Dýþiþleri Bakaný Samih Þükri'yi kabul etmiþti. Zamanlama açýsýndan kritik öneme sahip iki ziyaretin de çok önemli baþlýklarý vardý, inþallah yakýn zamanda sonuç alýnýr.

Bu ziyaretlerin önemi, derinliði, yankýlarý henüz kamuoyu ve medya tarafýndan sindirilmemiþken Erdoðan dün de Irak'a tarihi bir ziyaret gerçekleþtirdi.

BÝR VE BÜTÜN IRAK VURGUSU

Ýki ayaðý var ziyaretin. Önce Baðdat'a gitti Erdoðan sonra Erbil'e.

ABD iþgalinin ardýndan gerçekleþen siyasi, coðrafi, etnik-mezhebi bölünmeye raðmen Türkiye ýsrarla Irak'ýn birliðini, toprak bütünlüðünü savunuyor. O açýdan hem Baðdat ile Erbil arasýndaki dengeyi gözetti Erdoðan, hem de güçlü siyasi temsili bulunmayan Türkmenlerle bir araya gelerek desteðini sundu.

Basýn toplantýsýnda da vurguladý bunu: "Bu vesileyle Irak'a yönelik siyasetimizde farklý etnik mezhebi veya dini kesimler arasýnda ayrým gözetmediðimizin bilinmesini isterim. Hangi etnik kökene ve mezhebe mensup olursa olsun Irak halký bizim kardeþimizdir, dostumuzdur. Tüm Irak'ý bir bütün olarak görüyor ve Irak'ýn demografik zenginliðine büyük deðer veriyoruz."

STRATEJÝK ANLAÞMA TARÝHÝ ÖNEMDE

Stratejik önemi haiz 26 ayrý anlaþmaya imza atýldý Baðdat'ta.

Uzunca bir zamandýr bakanlar, bürokratlar, iþ adamlarý eliyle hazýrlanan zeminde iki devletin devlet baþkanlarý güvenlik baþta olmak üzere ticaret, enerji, su, tarým, turizm, saðlýk, sosyal güvenlik, eðitim, askeri eðitim, iletiþim gibi pek çok baþlýkta mutabakata vardý.

Mutabýk kalýnan ve imza altýna alýnan baþlýklarýn hayata geçirilmesi demek bölgenin huzur ve güvene kavuþmasý, hýzla kalkýnmasý demek.

KALKINMA VE KARDEÞLÝK YOLU

Özellikle Türkiye'yi Basra Körfezine baðlayacak olan Kalkýnma Yolu Projesi bu vizyonun zirve noktasýný oluþturuyor.

Irak'ýn Basra vilayetinde inþasý devam eden Al-Fav Limaný'nýn çift yönlü otoban ve demiryolu ile Türkiye'ye baðlanmasý demek Körfez ülkeleriyle Asya'dan gelen mallarýn en hýzlý ve ekonomik þekilde Türkiye üzerinden Avrupa'ya taþýnmasý demek.

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu bu yolun diðer ticaret yollarýna kýyasla neden daha cazip olacaðýný þöyle ifade etmiþti geçtiðimiz haftalarda: "Süveyþ Kanalý'ndan 35 günde geçen gemi trafiði var. Ümit Burnu'nda ise bu 45 güne çýkýyor. Kalkýnma Yolu'nu bitirdiðimizde nakliye süreci 25 güne düþecek".

TÜRKÝYE HAZIR, IRAK HAZIRLANIYOR

Türkiye altyapý sorunlarýný AK Parti iktidarlarý döneminde büyük ölçüde aþmýþ, Avrupa standartlarýnda bölünmüþ yollara, demiryollarýna sahip bir ülke.

Irak da ABD iþgaliyle yýkýlmýþ, PKK ve DEAÞ terör örgütlerinin tasallutuyla geri býrakýlmýþ olsa da bu konuda büyük bir iradesi ve önemli bir hazýrlýðý var. Projenin baþlangýç noktasý olan Al-Fav limanýnýn 2025'te kýsmen faaliyete geçmesi, 2028 yýlýnda ise bitirilmesi hedefleniyor.

Baþka eksiklikler de var elbette. Alt yapý ihtiyaçlarýnýn giderilmesinde Türkiye ile birlikte çalýþma arzusunda Irak. Erdoðan da ihtiyaç duyulan her konuda Irak'a destek olunacaðý sözünü verdi dün basýn açýklamasýnda.

Sadece iki ülkenin deðil bölgenin kazanacaðý Kalkýnma Yolu Projesi, Zengezur Koridoruyla birlikte düþünüldüðünde sýnýr aþan ticaret yollarý sayesinde dünyaya ittifak ve istikrar sunuyor aslýnda.

HAREKAT YOLDA, PKK YASTA

Bütün bu vizyonun, imzalanan mutabakat metinlerinin hayata geçebilmesi ise bu hatlarýn, coðrafyanýn savaþtan, çatýþmadan ve terörden uzak olmasýyla mümkün.

Ortadoðu'yu parçalayýp sömüren, vekalet savaþlarýnýn, kör döðüþü çatýþmalarýn ve besleyip yönettikleri terör örgütlerinin cirit attýðý bir coðrafya olarak kurgulayanlar için bu vizyona riayet ne kadar mümkün olacak göreceðiz.

Ama çanlarýn kesin olarak PKK için çaldýðýna þüphe yok. Destekçilerinin ne dediðine bakmaksýzýn PKK'yý Irak'tan da kazýyýp atmak konusunda son derece kararlý Türkiye.

Yaz aylarýnda Irak'a yapýlacak askeri harekatla 30-40 km içeri girilecek ve Pençe-Kilit operasyonlarýna kilit vuracak.

Harekatý diðerlerinden ayýran çok önemli farklar var. Ýlki, 40 yýlý aþkýn süredir topraklarýna konuþlu olan PKK'yý ilk kez yasaklý örgüt olarak ilan etti Irak. Diðeri ise bu operasyona Irak da bizzat katýlacak.

PKK medyasý ve siyasi çevresi öyle rahatsýz ki bu durumdan, yas tutmaya baþladýlar bile.