M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Ortak gelecek

Yýllar önce Rusya'nýn köklü bir üniversitesine gitmiþtim. Ayný gün üniversitenin rektörüyle tanýþtýrýldým. Rektör ayný zamanda V.Putin'in danýþmanlarýndan biriydi. Danýþmanlýk görevinin kapsamýný merakýmdan sordum. Vazifesi Baþkan Putin'in konuþma metinlerine, Rus kültüründen ve tarihinden halký etkileyecek anekdotlarý, atasözlerini ve deyimleri seçip ilave etmekmiþ.

Ayný gün öðleden sonra bir enstitüye davetliydim. Misafir olduðum için baþarýlý bir öðrencinin tez savunmasýna katýlmam istendi. Öðrenci Batý etkisindeki Türk edebiyatýný çalýþmýþtý. Tanpýnar üzerinden 20. Yüzyýlýn ilk yarýsýný ve fikir dünyamýzý etraflýca okumuþtu. Tertemiz Türkçesi ile gayet baþarýlýydý.

Sýra bana geldiðinde iki komþu halký karþýlaþtýrmasýný istemiþtim. Verdiði cevapta geçen bir cümle anlamlýydý. "Siz Türkler hem Doðulusunuz hem Batýlý, biz Ruslar ise ne Doðuluyuz ne Batýlý."

Bugünlerde Rusya'nýn akýbeti ile Türkiye'yi iliþkilendirme çabasýna rastlýyoruz kamuoyunda. Hatta Putin'den sonra sýra Erdoðan'a gelecek diyenler de az deðil. Ben bu iliþkilendirmeye katýlmýyorum.

Türkiye kendine özgü bir derinlikle hem Doðuyla hem de Batýyla iliþkilerini diri tutabilecek bir ülke. Gerek demokrasisi gerekse refahýn toplumsal tabana yayýlmasý Rusya'yla karþýlaþtýrýlamaz. Birçok sektörde üreten ve ürettiðini en çok da Avrupa'ya satan bir ülkeyiz. Milyonlarca yurttaþýmýz ya çifte vatandaþ yahut Avrupa ülkelerinde iyi standartlara kavuþmuþ birer giriþimci.

Savaþ devam ederken Türkiye elbette bir tarafta yer alýyor. Ancak ayný tarafta olmasýna raðmen farklý bir tutum sergiliyor. Rusya ve Ukrayna ile iliþkilerini sürdürmek ve ayný zamanda yaptýrýmlara dahil olmak istemiyor. Çünkü reel politik, ülkenin çýkarlarý bunu gerektiriyor. Denge siyaseti Türkiye'yi saygýn bir zemine taþýmaya devam ediyor. Türkiye'nin Batý ittifakýnda olmasýna raðmen farklý tutumu Erdoðan'ýn onurlu bir ortaklýk ve iþbirliði idealinden kaynaklanýyor. Bu mücadelenin kazanýmlarýna da elbette tanýk olacaðýz.

Küresel savaþta amaç taraftarlarý konsolide etmek ama karþý cepheyi de ayrýþtýrmak. Çin'i destekleyen Rusya'yý meþgul ederek bir bataklýða sürüklemek Batý ittifakýnýn temel gayesiydi. Putin ise Avrupa'yý ayrýþtýracak adýmlarýný enerji kozu ile çoktan kurgulamýþtý.

Savaþ sürse de kýsmî bir barýþ gerçekleþse de dünya hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Bu süreçten en çok etkilenecek ise Avrupa.

Bugünlerde Avrupalýlar enerji maliyetleri ve enflasyondan þikayetçi. Ama esas sorunlarý Çin'deki üretimin boþluðunu kim dolduracak? Avrupalý þirketler üretim sahasý Polonya-Romanya hattýnda yaþanacak riskleri ön görerek þimdiden rotayý Türkiye'ye çeviriyorlar.

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) yayýnladýðý verilerle gidiþatý açýklýyor görmek isteyenlere.

Türkiye kabýna sýðmayacak kadar dinamik bir döneme giriyor. Þimdi iç siyasete takýlmadan birlikte ortak gelecek için çalýþma zamaný.