Geçmiþini bilip, tanýyarak, göðsünü gururla doldurup "Evet, ben buyum." diyebilmek kadar harika bir duygu olamaz. Biz bu konuda çok þanslýyýz. Atalarýmýzýn yapýp ettikleri bugün her kesim ve millet tarafýndan örnek gösterilecek kadar güzel.
Yeryüzünde bulunma gayesini idrak peþinde geçirdiðim birkaç on yýldan sonra, bir kahveciye attýðým çimdik neticesinde yükselen baþlarý hafýzama kaydettiðimi, 'uyanýklýðýmýn' izharý açýsýndan zikrediyorum.
Ben, yüreðinden gayrýsýný korkaklýðýma iþaret sayýp teenniyi yoldaþ edinmiþ bir âdemim; âdem, sadece âdem.
Sataþan, masum deðilse, bunu dikkate almalýdýr. Masumsa, tekinsiz bir yanýmýz, yine de yoktur; omzumuzu silker, tefekkürümüzü bozmadan, kendi aðýrlýðýmýzý hissederek, menzilimize doðru yürür gideriz.
Þalom Gazetesi köþe yazarý Mois Gabay'ýn kaleme aldýðý yazýya karþýlýk, vakýa açýsýndan doðrularý söylemenin, yerini bildirmenin gerekliliðini ifade etmeyi kefaret sayarým. Bundan kaçýnýrsam, sütünü içtiðim anamýn, her bir telini davasý için aðartmýþ babamýn ve dahi, tebessümüne mazhar olduðumuz 'büyüklerim'izin, bahusus, Resülüllahýn, silsile-i kiramýn ve en nihayet, önümüze bolca düþen Aksa þehitlerinin, hayranlýkla incelediðimiz veçhe ve gülüþlerinin hakkýna nankörlük etmiþ sayarýz kendimizi.
Gabay, kendince Osmanlý'nýn hoþgörüsünden örnekler veriyor. Sayýn Mois'in anlatýmýyla ifade edecek olursak "Sayýn Beþer, bir gazeteci olarak bu tweet'i atarken Fatih Sultan Mehmet'in Ýstanbul'u fethettikten hemen sonra Patrik Gennadius Scholarius'la görüþüp Ortodoks Hristiyanlýðý himaye altýna almasý, yeni bir Patriklik Kilisesi göstermesi bunun yanýnda Bizans'ýn son Hahambaþýsý Moþe Kapsali'yi Edirne'den getirip gerek Balkanlar'dan Yahudi göçünü teþvik etmesi gerekse de Anadolu Yahudilerini Ýstanbul'a davet ettiðini bilmez midir? Fatih Sultan Mehmet o dönem mektubunda Yahudilere þu sözlerle seslenir: "Tanrý bana birçok ülke bahþetti ve hizmetkarý Hz. Ýbrahim ile Yakup'un sülalesine sahip çýkmamý, kendilerine yiyecek vermemi ve onlarý himayeme almamý bana emretti. Aranýzdan kim, Tanrýnýn yardýmýyla Ýstanbul'a, baþkente gelip yerleþmeyi, incirin ve baðýn gölgesinde huzur içinde yaþamayý, serbest ticaret yapýp mal mülk sahibi olmayý arzular?" Osmanlýlar gittikleri yerlerde var olan düzeni yýkýcý yöntemlerle deðiþtirmekten özenle kaçýndý. Eski alýþkanlýklarý, gelenekleri ve yüzyýllardan beri gelen 'Kanunukadim'i özellikle korudular."
Ne yalan söyleyeyim bu satýrlar açýkçasý gururumu okþadý. Geçmiþimle bir daha gurur duydum, göðsüm kabardý.
Elhamdülillah, bizim tarihimizde utanýlacak hatýralar yok!
'Nefsim, kudreti elinde olan Allah'a yemin ederim ki', hoþgörüsünü bana hatýrlattýðýnýz dedelerimize yaptýklarýnýzdan gafil olursak, zebun olalým!
Dünyayý, ahtapot gibi sardýðýnýzý, son yýllarda boðazlarýmýzý sýkmaya baþladýðýnýzý biliyoruz. Milleti Ýbrahim baþta olmak üzere, bütün milletlerin baþýna ne geldiyse, kurgunun size ait olduðunu biliyoruz.
Sayýn Mois'in Osmanlý için sarf ettiði engin hoþgörüyü Ýsrail için söylemek mümkün mü?
Mavi Marmara'da þehit ettiðiniz, her hanemizin þehidi Furkan evladýmýzý hangi hoþgörüye sýðdýracaksýnýz?
Ýsrail devleti daha kuruluþ düþüncesinden bugüne gelinceye kadar her anýnda ve her söyleminde þiddet, iþgal, ölüm, iþkence dolu olan bir geçmiþe sahip.
Ortadoðu'da Ýsrail devletini kurmak için akýtýlan kanlarýn, yapýlan iþkencelerin, zulümlerin haddi hesabý yok. Ýsrail, "vaat edilmiþ topraklara(!)" sahip olabilmek için ne kutsal deðerlere saygý gösteriyor ne de insani ve ahlaki deðerlere.
Pesah bayramýnýn son gününde katliam yapmak, kendi kutsalýna karþý bile saygýsýzlýktan baþka ne ile ifade edilebilir.
Kendi bayramýna saygý göstermeyen Müslümanlarýn bayramlarýna saygý gösterir mi?
Ýsrail, en büyük katliamlarýný ve zulümlerini Müslümanlar için kutsal olan Ramazan günlerinde ve bayramlarýnda yapmýþtýr.
Ýsrail, özel günlerine deðil, kutsal kitaplarýna da saygýsýzlýk yapmaktadýr. Tevrat "Öldürmeyeceksin" der. Ama Ýsrail býrakýn öldürmemeyi çocuk, yaþlý, kadýn ayýrt etmeksizin katliam yapar.
Nerede Osmanlý'nýn o engin hoþgörüsü, nerede Ýsrail'in kendi kutsallarýna karþý bile saygýdan yoksun olmasý!
Ben sayýn Gabay kadar þanslý deðilim. Zira Ýsrail için bir hoþgörüden, adaletten, kutsala saygýdan bahsedemiyorum.
Ne kadar uðraþsak da Ýsrail hakkýnda olumlu bir cümle yazacak bir þey bulamayýz!
"Ramazan ayý gibi barýþ ve esenliðin sembolü bir ay ile son zamanlarda vahþetin gerekçesi hâline getirilmiþ Pesah ayný cümle içinde bile zikredilemez. Kimsenin kutsalýný, bayramýný yarýþtýrmak sevdasýnda deðiliz. Ancak elmalarla armutlar ayný kefeye konmaz." sözümü yineliyorum vesselam...