“Özgürlükler”, “medya” ve küresel aktörlerin “propagandalarý!”

Dünya üzerindeki hegemonya, etki alanlarýnýn elden çýkmamasý ve yeni topraklara ulaþma arzusu, küresel ekonomik güç sahibi devletlerin propaganda için iletiþim araçlarý üzerinden siyaset inþa ettiklerini þimdi bilmeyen yok.

2. Dünya Savaþýnda Hitler Almanya'sýnýn kullandýðý propaganda araçlarýný siyasi tarih unutmadý.

Birleþik Krallýk daha sonra ise ABD'nin bu alanda büyük açýlýmlarý da Hitler'in propagandasýna karþý koymak için baþlansa da, sonradan Dünya üzerinde menfaat alanlarýnda kalýcý olmak için yayýlmaya baþladý.

Ýngiliz BBC ve yahut ABD'nin finansal desteði ile meydan okuyan Amerika'nýn sesi, Hür Radyo'nun yayýn politikalarý tek baþýna küresel aktörlerin hedeflerini açýktan gösteriyor.

Almanya fiili olarak siyasi sahneden 2. Dünya Savaþý sonrasý çýkarýldýktan sonra esas hedef Sovyetler Birliði oldu. SSCB'nin parçasý olan cumhuriyetleri "milli özgürlük dalgasý" ile motive eden yayýnlarý þimdi daha gerçekçi gözlükler ile görüyor ve anlýyoruz.

Ýngilizler medya propagandasý iþini bayaðý baþarý ile sürdürmekte. Halen etkililer!

Rusya üzerine kurgulanan medya algýsýný propaganda politikalarýný iyi anlamak gerekiyor.

Ýngiltere ve ABD'nin azalan etkisi, ellerindeki en büyük enstrüman olan propaganda mekanizmasý medyayý iyi analiz etmemiz gerekiyor.

Ayný hevesle cevap vermeye gayret eden Rusya, propaganda mekanizmalarýný da göz ardý etmeyelim.

Rusya bu konuda profesyonel ve baþarýlý olduðunu da gösterdi. Tabii Ukrayna krizi üzerinden bu propagandanýn önü kesildi.

Sistemden çýkartýlan Rusya propaganda mekanizmalarý, Birleþik Krallýk ve ABD için de sorun idi. Sistem dýþý býrakýlmasý ise tek taraflý propaganda siyasetini kalýcý hale getirmek içindi. Çünkü Ruslar bu propaganda tezine antitez üretebildi. Rusya'nýn sistem dýþý býrakmakla, propagandasýný da görünmez hale getirmek hedeflendi. Ama bu Rus propagandasýný yok etmedi.

Sadece Batý toplumlarýnda Ukrayna savaþý üzerinden kendi devletlerinin politikalarýný sorgulamada, Rus kozunun meydanda olmamasý saðlandý.

Alternatif sosyal medya kaynaklarý da küresel aktörlerin elinde.

Yeni dünya inþasýnda medyanýn yani propagandanýn nasýl bir güce sahip olduðunu anlamak için ise darbelere, iktidar deðiþtirilmelere, algý ile liderlerin þeytanlaþtýrýlmasýna veyahut suni lider keþiflerine iyi bakmamýz gerekiyor.

Medya hiç bir zaman ve hiç bir yerde özgür olmadý.

En fazla özgürlükten bahseden küresel güç merkezleri, en büyük medya sansürleri olduðunu da unutmayalým!

Özgürlük baþlýklý tüm propagandalar ise ABD, Birleþik Krallýk gibi küresel sistemde kalýcý ve etkili olmak isteyen tüm aktörlerin elindeki "kukla manþet" olduðu da realitedir.

Demem o ki, küresel propaganda makinesi olarak iþ baþýnda olan küresel medya, küresel sermaye ve hegemonik dayatmanýn ordularýdýr!