Paþinyan, Temmuz 2020'de Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattýnýn ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun geçtiði stratejik nitelikteki Tovuz'a saldýrdý. Tovuz ve Gence Hazar-Karadeniz güzergahýndaydý. Bu saldýrýyla Paþinyan þu mesajý veriyordu: Mevcut enerji trafiðinden mahrum kaldým beni de dahil edin.
Paþinyan, seleflerinin iþgal ve gözyaþýna sebep olan büyük hatalarýnýn bedelini ödemek için cesaret gösterdi. Bu yazý bir Paþinyan güzellemesi deðil elbette. Ancak reel politiði okuyan ve ülkesinin geleceðini düþünen bir liderin 30 yýlý aþan bir iþgalden kurtulma gayretini içeriyor.
Erivan'a itaat etmeyen Karabað'daki kontrolsüz yapýnýn uzun yýllar Fransa ve ABD'deki Ermeni diasporasýnýn etkisinde kaldýðýný biliyoruz. Paþinyan ise Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye üçgeninde sýkýþmýþ bir Ermenistan'ýn sefalete makus talihini yenmeye çalýþýyor. Ermenistan'ý küresel sisteme katmak, halkýnýn sefaletine son vermek bir siyasetçinin en tabii arzusu.
Erivan yönetimi, Karabað kamburundan kurtulmak ve dünya sistemine dahil olmak için iþgal ettiði topraklardan kurtulmak zorundaydý. Çünkü 1990'larýn dünyasý deðiþmiþ ve o gün iþgal motivasyonuna destek veren Batýlý güçler bugün Ermenistan'ýn fakirliði karþýsýnda oldukça duyarsýzdý.
Karabað'da yaþanan son geliþmeler Paþinyan'ýn açýklamalarýyla dikkatleri çekti. Parlamentoda yaptýðý konuþmada barýþ için toprak vermeye razý olduðunu dile getirdi: Anlaþmanýn sonucunda Ermenistan'da barýþ ve güvenlik olacak. Baþýma ne geleceði umurumda deðil, ben Ermenistan'ý önemsiyorum."
Karabað Zaferi, Türk Kuþaðý için de yeni bir dönemeç. Türkiye-Azerbaycan iliþkilerinde karþýlýklý baðýmlýlýðý, iþbirliðini pekiþtiren Zengezor koridorunu aktif kýlacak geliþmeler Türk Devletler Teþkilatý'nýn motivasyonunu artýrdý. Hazar koridoru ve Türkistan içleri hayal olmaktan çýkmaya baþladý.
Karabað, küresel baðlamda da önemli sonuçlar doðurdu. Karabað, Ukrayna'nýn Kýrým'ý topraklarýna katmasý için emsal teþkil etti.
Dün Karabað'ýn iþgalini destekleyen Moskova bugün Erivan'dan gelen telefonlara cevap vermiyor. Hocalý katliamýna destek veren Moskova'nýn tavrý bölgede nelerin deðiþtiðini gösteriyor. Bütün baþkentler Erdoðan'ýn güçlü liderliðinin Azerbaycan'a verdiði sýnýrsýz desteðin farkýnda.
Evet, maalesef barýþ masada istediðiniz gibi gerçekleþmiyor. Devletleri ve hükümetleri barýþa zorlayan muharebe gerçeðidir. Gitgide geriye çekilen Ermenistan'ýn bu çekilmelerde sanki atýþ yapmaktan ve yer yer saldýrmaktan baþka çaresi yok. Þehitlerimiz var, ocaklara ateþ düþüyor Can Azerbaycan'da. Kardeþ Azerbaycan halký ise tek yumruk Aliyev'in etrafýnda birleþerek topraklarýný yeniden kazanmanýn bedelini ödüyor.
Zaten vatan dediðimiz yer kan ve gözyaþýyla sulanmýþ toprak deðil mi?