PKK'nýn korsan seçimi ertelenebilir

PKK'nýn Suriye kolu YPG, iþgal ettiði alanlarda 11 Haziran'da belediye seçimine giderek meþrulaþma hedefine bir adým daha yaklaþmayý umuyor ama aradýðýný bulamadýðý kesin.

Seçim tam bir illüzyon zaten. Bir terör örgütünün sandýktan çýkýnca aklanmayacaðý hakikati bir yana, "yapacaðýz" dedikleri seçim de bir dolu hukuksuzluk, maddi hata, zorlama ve boþlukla malul.

BMGK KARARINA AYKIRI

En baþta uluslararasý hukuka aykýrý bir giriþim.

Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayýlý kararý Suriye'nin toprak bütünlüðünün ve birliðinin gözetilmesini öngörüyor. YPG / SDG ise ABD silahýyla elde ettiði topraklarý Suriye'den kopararak "teröristan" kurmak istiyor.

ABD'NÝN TUTUMU

SDG'yi böyle palazlandýran ABD ise –þimdilik- doðru bulmuyor bu adýmý. Dýþiþleri Bakanlýðý "Suriye'de serbest, adil ve þeffaf seçim koþullarý oluþmadý" diyerek gerekçelendirdi tutumunu.

Bunda ABD'nin Gazze'de sýkýþmasýnýn da payý var, Kasým'da kimin baþkan olacaðýnýn dolayýsýyla Suriye politikasýnýn nereye evrileceðinin bilinmezliði de var, BMGK kararý hilafýna tavýr alamamasýnýn da payý var.

O nedenle beklemek istiyor ABD. SDG'nin izin verdiði alanýn dýþýna çýkmaya çalýþmasýndan da hoþnut deðil. "Daha önce peyda ettiðim gayrimeþru Ýsrail ile meþgulüm þu an. Sýraný bekle" diyor bir manada.

BÝR DÝZÝ HUKUK DIÞILIK

Öte yandan Suriye açýsýndan da bir dolu hukuk dýþýlýk ve saçmalýk var SDG'nin korsan seçim hazýrlýðýnda.

Malum, seçim yapacaðýný ilan ettiði Cezire, Deyrizor, Rakka, Fýrat, Minbic, Efrin-Þehba ve Tabka kantonlarýnda 6 büyükþehir, 40 þehir ve 105 belde SDG'ye ait deðil zaten; Suriye'ye ait. 2011 sonrasý iç savaþ ortamýnda iþgal etmiþ olmasý onu hak sahibi yapmýyor.

Üniter devlet yapýlanmasýnýn olduðu Suriye'de bir terör yapýlanmasýnýn seçim düzenleme hakkýndan söz edilebilir mi? Bu en birinci hukuk dýþýlýk.

"Konfederal devlet" tasavvuru var terör örgütünün aklýnda. En baþýndan beri olduðu gibi! Dört parçadan oluþan "büyük Kürdistan" hedefinden vazgeçmiþ deðiller yani. O yüzden de öz yönetim, demokratik sistem, insan haklarý gibi Batýnýn gözünü kolayca boyayabilecekleri "sihirli" kelimelerle örmüþler. Ama olmayan bir yapýdan bahsederek!

OLMAYANA ATIFLA ANAYASA!

Diðer hukuk dýþýlýk þu zaten: SDG'nin korsan anayasasý "Suriye Demokratik Devleti'ne atýf yapýyor ama ortada öyle bir devlet yok! Mevcut devletin adý "Suriye Arap Cumhuriyeti" çünkü!

Suriye idari yapýlanmasý açýsýndan da sýkýntýlý, arýzi bir durum var. Fýrat vilayetinden bahsediliyor ama Suriye'de böyle bir yer yok! Ýlan edilen kantonlar da yok zaten! Kaldý ki Suriye üniter devlet yapýlanmasýna sahipken terör örgütünün Suriye'de seçim düzenleme hakkýndan bahsetmek ne kadar meþrudur?

Öte yandan Suriye Devlet Baþkaný Beþar Esad'ýn BAAS partisinin kapalý bir toplantýsýnda PKK/PYD ile diyalog baþlatacaklarý yönünde çýkan haberler, Suriyeli yetkililerce kesin bir dille yalanlandý. O kapýda kapanmýþ görünüyor SDG için.

DEMOGRAFÝK CAMBAZLIKLAR

Diðeri, halk nezdindeki gayri meþruluk. Suriye nüfusunun 6,6 milyonu ülke içinde yer deðiþtirmiþ, 5,6 milyonu baþka ülkelere sýðýnmýþ durumda çünkü. Üstelik Suriye PKK'sýndan kaçan Kürtlerin, Türkmenlerin, Araplarýn, Yezidilerin bir kýsmý halen Türkiye'de misafir.

SDG'nin Aralýk 2023'te ilan ettiði sözde "toplumsal sözleþme" bölgedeki haber kaynaklarýnýn vurgusuyla söylersek "ne toplumsal, ne sözleþme".

Her tür demografik cambazlýk ve terör tasallutu varken meþru ve rýzaya dayalý bir anayasa yazýldýðýný iddia edilebilir mi?

Sokaklarda protesto gösterileri var bir süredir. Aþiretler seçimlere "hayýr" diyor. Cerablus, Azez, Afrin, Bab ve Tel Abyad'da da sözde seçime yönelik itirazlar sokaklara taþtý. Ýtirazlarýn temelinde "Suriye'nin parçalanmasý, birliðinin bozulmasý, ýrkçý terör örgütünün istibdadý" var.

ARAPLAR VE KÜRTLER ÝTÝRAZ EDÝYOR

Örgütün hakim olduðu alanlarda Araplar nüfusun yüzde 76'sýný oluþturuyor ve bu dayatmaya itiraz ediyor. Yüzde 19'luk Kürt nüfusun büyük bölümü de SDG'yi deðil Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni (SKUK) destekliyor. Sýrf bu nedenle (SKUK) bünyesindeki partilerin ofislerine ve yetkililerine saldýrýlar artmýþ vaziyette.

Haber kaynaklarý bu reddiyenin ABD'nin elini çok zorladýðýný, "seçimleri onaylamýyoruz" açýklamasýnýn biraz da bu kaosu, sahadaki istikrarsýzlýðý yönetmek istemediði için geldiðini söylüyor.

ANKARA ÝÇÝN FARK ETMEZ: TERÖRÝSTAN'A GEÇÝT YOK!

Türkiye için PKK-SDG'nin ne yaptýðý, ABD'nin ne dediði fark etmiyor aslýnda.

Artan itirazlara ve protestolara bakýlýrsa seçimlerin ertelenmesi mümkün görünüyor ama seçim ertelense de yapýlsa da "Türkiye için fark etmez! Teröristan'a geçit yok" anlayýþý hakim Ankara'ya.

Gidiþata bakýlýr, Washington verdiði sözlere sadýk mý deðil mi deðerlendirilir ve daha önce olduðu gibi yine gereði yapýlýr, deniyor.

ÖZERK YÖNETÝM EÞÝTTÝR PKK

Rojava Özerk Yönetimi yahut yeni kamuflajýyla "Kuzey ve Doðu Suriye Özerk Yönetimi" diye örgütlenen bu yapý kendine sivil, meþru kýlýklar uydursa da PKK'nýn ta kendisi olduðu ilgili herkesçe gayet iyi biliniyor. Türkiye'nin tüm istihbari arþivi bunu belgeleyen somut verilerle dolu.

Türkiye terör koridorunu henüz yarmamýþken Türkiye'den Suriye'ye açtýklarý tünellere PKK'lý olarak girip Suriye'den YPG'li olarak çýkýyordu teröristler.

Durum bu kadar net, bu kadar berrak Ankara için.

SANDIK HER TÜRLÜ PKK'YA ÇIKIYOR

SDG'nin korsan seçim hazýrlýðýna dair haber kaynaklarýmdan edindiðim ve seçimlerin gayri meþruluðunu ortaya koyan þu teknik bilgileri de paylaþayým sizinle.

"Rojava Özerk Yönetimi" 18 yaþýndakilerin oy kullanabileceðini ilan etti ama "askerlik yapmýþ olma" þartý koþarak. Bahsettiði þey SDG/YPG/PKK saflarý demek!

Haliyle terörü reddedenler doðrudan eleniyor. Zorunlu askerlikle (terörle) oy kullanma hakký birbirine baðlanmýþ durumda!

Aday olacaklar örgütle iltisaklý olmak zorunda. Sözde "yüksek seçim kurulu" yapýyor bu tespiti de.

Seçim sürecine iliþkin bir diðer hukuksuzluk ise oy hakkýnýn en az 5 yýldýr "özerk yönetimde" ikamet þartýna baðlanmasý. Son beþ yýlda yaþanan yer deðiþtirmeler düþünüldüðünde PKK'lý olmayana yine geçit yok.

Seçimler olsa bile seçilen belediye baþkanlarý "Rojava Kantonlar Birliði"ne baðlý çalýþmak zorunda. Bilin bakalým bu birlik kimin kontrolünde!

Ayný þey "halk meclisleri" çýkmaz sokaðýnda da var. Köy kasaba mezra büyük þehir fark etmez, her yerde belediyeler "halk meclisi" adý altýndaki terör yapýlanmasýyla eþ güdümlü.

Velhasýlýkelam yüksek seçim kurulunun tespitinden, seçimlerin yürütülmesine, oy kullanma ve aday olmaya kadar her þey terör yapýlanmasýnýn kontrolünde.