Yumuþamanýn kývamý

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'i kabulüyle baþlayan sürece dair deðerlendirmeler çeþitlenerek devam ediyor.

Siyasette yumuþamayý tehlikeli bulan da var, önümüzdeki "hazine deðerindeki dört yýl için" gerekli bulan da.

Ben "kývamý kriterler ve deðerler belirler" diyorum.

Yasama, yürütme, yargý erklerinin baðýmsýzlýðýný savunan bir kimse "yürütme erki (Cumhurbaþkaný ve kabinesi) 'Türk Milleti adýna' karar veren mahkemelerin yürüttüðü yargý süreçlerine, verilmiþ hükümlere (Gezi davasý, Kavala, Demirtaþ hükümleri vs.) müdahale etsin" diyemez. Derse onu ciddiyete ve tutarlýða davet etmek gerekir.

Özgür Özel'in bu yönde bir talepte bulunduðu söyleniyor. Ama Cumhurbaþkaný'nýn bir þey deyip demediði, ya da ne dediði henüz bilinmiyor

Ben üzerinde durulduðunu sanmýyorum. Dinlenmiþ ve not alýnmýþtýr ama o kadar.

Öte yandan çok hasta ve çok yaþlý, bunamýþ, akli melekelerini yitirmiþ, temel ihtiyaçlarýný dahi karþýlayamayacak hale gelmiþ bir hükümlü varsa -28 Þubat hükümlüsü de olsa- affedilebilir. Cumhurbaþkaný'na ve Meclis'e tanýnmýþ af yetkisi var zaten yasalarýmýzda. Belki bunlara iliþkin bir deðerlendirme beklenebilir.

TÜRKÝYE YÜZYILI ÝÇÝN BÝRLÝK VAKTÝ

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ajandasý farklý.

Cumhuriyetin ikinci yüzyýlý için "Türkiye Yüzyýlý" hedefini koyan Erdoðan'ýn ülkenin ikinci büyük partisinden gelecek desteðe hayýr demesi beklenmemeli.

Bu desteðin içinde yaz aylarýnda yapýlmasý beklenen Pençe-Kilit askeri harekatý da vardýr, yeni sivil anayasanýn yapým süreci de.

Teröre karþý mücadele yurt içinde ve dýþýnda zaten baþarýyla yürüyor. CHP'den gelen sorgulamalara, Kýlýçdaroðlu'nun "ne iþimiz var bizim orada" çýkýþlarýna, HDP-DEM ile beraber verdiði "tezkereye hayýr" oylarýna raðmen üstelik.

CHP desteði olmadan da devam edebilir yani.

Fakat bölgede artan gerilimlerin sönümlenmediði, yeni sýnamalarýn belirdiði, iþgalci Ýsrail'in iyice gemi azýya aldýðý konjonktürde iç cephenin güçlenmesi, Türkiye'nin güçlenmesi demektir. Ve bu istenir.

YASAMA ORGANI ANAYASA YAPACAK MI?

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn görev süresi bitmeden sivil bir anayasa yapmak ve Türkiye'yi darbe anayasasýyla yönetilen ülke utancýndan kurtarmak istediði kimse için sýr deðil.

Ama Cumhur Ýttifaký'nýn bu konuda yapabilecekleri sýnýrlý. Komisyonun bu þartlarda oluþmasý, çalýþmasý, anayasanýn bir þekilde Meclisten geçmesi mümkün olsa bile referandumda sýkýntý olacaktýr. Erdoðan bunu zaten istemez.

Vatandaþ nezdinde kabul oranýný artýracak þey, yeni anayasanýn Meclis'te mümkün olan en geniþ katýlýmla ve mutabakatla hazýrlanmasýdýr.

Bu açýdan en büyük zorluk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu dönemde 15 parti ve 6 parti grubundan oluþmasý. Bu kadar parçalý bir Meclis anayasa yapabilir mi? Daha önce dört parti grubuyla yapýlamayan anayasa bu defa yapýlabilir mi?

Bilmiyoruz henüz.

Parti gruplarýný komisyona dahil etmek, yapým yöntemini belirlemek ve içeriði uzlaþarak üretmek ortak aklýn çalýþýp çalýþmamasýna baðlý biraz da.

Bu noktada CHP'nin tavrý belirleyici olur. CHP sürece yapýcý þekilde katýlýrsa iþte o zaman "ülke yönetmeye aday parti" hüviyetine yükselecektir. Göreceðiz.

Öte yandan anayasa yapmak TBMM'nin en büyük vazifesidir. Bunu tartýþanýn ne iþi var Meclis'te?

Eðer partiler TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ'un anayasa yapým davetine olumlu cevap verir ve sürecin parçasý olurlarsa hem Türkiye kazanýr hem siyaseten kendileri kazanýr.

ÖZGÜR ÖZEL NE YAPTI?

Ziyareti CHP içindeki 2028 rekabeti açýsýndan okuyanlar Özgür Özel'in elini güçlendirdiðini söylüyor. Ben de böyle düþünüyorum.

Bu sayede Özgür Özel, 2019'dan beri muhalefetin Cumhurbaþkaný adayý olmak için çalýþan Ekrem Ýmamoðlu'nu da susarak avantaj saðlamayý uman Mansur Yavaþ'ý da genel baþkanlýkta geçirdiði 13 yýla raðmen hevesini alamayan ve bu uðurda köþe yazarlýðýna baþlayan Kemal Kýlýçdaroðlu'na da fark attý.

Çünkü Erdoðan, sadece Türkiye siyasetinde deðil küresel ölçekte de tecrübe ve etki gücü bakýmýndan benzersiz bir lider.

Haliyle Özgür Özel de genel baþkanlýkta çok yeni olmasýna, apar topar girdiði yerel seçimlerde elde edilen baþarýda katkýsýnýn az olmasýna ve henüz hiç kriz yönetmemesine raðmen "Erdoðan ile müzakere eden lider" konumuna yükseldi. Bunun ona avantaj saðladýðý açýk.

Üstelik yaptýðý tek þey 31 Mart sonuçlarýný doðru yorumlayarak makul ve rasyonel bir tutum almak. Bu kadar!

Kýlýçdaroðlu'nun kinci, intikamcý, devleti yýpratarak muhalefet etme siyasetinin ardýndan epey fark yarattý haliyle Özgür Özel.

Olaðaný yaparak olaðanüstü takdir topladý.

Rakiplerinin hesaplarýný güncellemesi boþuna deðil.

Ama henüz ne rahat ne özgür CHP Genel Baþkaný.

Yerini saðlamlaþtýrýp Türkiye Yüzyýlýnda etkin bir lider konumuna gelip gelemeyeceði, Özgür Özel'in baþladýðý süreci yapýcý ve akýlcý þekilde götürüp götürmemesine baðlý...