Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Putin'in “Ýkinci Dünya Savaþý” konulu yeni politikasý

Ýkinci Dünya Savaþý baþlangýcý, bitiþi ve Sovyetler Birliði'nin bu savaþýn bitiþine esaslý katkýsý, yeni dönemde Rusya dýþ politikasýnýn esas temel taþlarýndan biri olmakta.

Nedeni þudur! Moskova; Ukrayna - Rusya arasýndaki savaþýn pekiþtirilmesi, ýrkçý söylemlerin devrede boy göstermesini, Avrupa ve Amerika'nýn birlikte dizayn ettiði konu olarak görmekte.

Ýkincisi Rusya - Avrupa ülkelerine, halklarýna savaþý unutmak isteyen Batýlý mantaliteyi ortadan kaldýrmak için bu yöntemle dayatma yapmakta. Kendince haklý!

Avrupa'daki halklara, yeni nesillere savaþýn dehþetini anlatmakla, faþizmin sonuçlarýný çeþitli halklar üzerinde denenen ýrkçýlýk vahþetinin sonucu anlatmakla, Sovyetler Birliði'nin ve Rusya'nýn nasýl bir tarihi boyutta Avrupa'nýn yaþamasýna katký saðladýðýný gündemden düþürmek istemiyor.

Ýkinci Dünya Savaþýnýn bitiþinin yani faþizm üzerindeki zaferin yýldönümünü ihtiþamlý kutlamalar, askeri geçitlerin gerçekleþtirilmesinin, hep Rusya tarafýndan istenmesi, Rusya için bu dönemde en önemli siyasi tutumdur.

Ýki gün önce Rusya’da, Federasyon Baþkaný Putin'in "Ýkinci Dünya Savaþýnýn 75. yýldönümü" ile alakalý bir makale kaleme aldý.

Makalenin ve elbette savaþýn bitiþinin hep gündemde tutulmasýnýn 3 esas hedefi olduðu açýktýr.

1. Putin, Avrupa ve Amerika'dan kendilerine yönelik baský ve dayatmalarý, Ýkinci Dünya Savaþýnýn gidiþatýný deðiþtiren mirasýn sahibi olarak Rusya, sýcak ve gündemde tutmakla, Batý'nýn kamuoyunu yanýnda tutmaya gayret ediyor. Polonya, Ýtalya, Almanya, Macaristan, Çekya gibi ülkelere durmadan mesaj veren Putin; "Rusya, Sovyetler Birliði olmasaydý, bugün Avrupa olmayacaktý" mesajýný sürekli zinde tutmakta. Savaþýn baþlamasýný, Batýlý kaynaklarda þimdilerde farklý yorumlarla süslenmekte. Putin buna karþý koymakta ve savaþýn tek galibinin Sovyetler Birliði ve ona destek veren halklar olduðu düþüncesini, siyasi tarihin parçasý yapma peþinde. Ve anlaþýlan bu hususta zaferin esas mimarý olma konusunu, þimdiki siyaset anlayýþýnýn önemli alt yapýsý yapmak istemekte.

2. Ýkinci Dünya Savaþý konusunu Sovyet halklarýnýn bu zafere birlikte omuz vermesi konseptini, eski Sovyet Cumhuriyetleri üzerinden de zinde tutmakta. Hatta "bu zindelik birlikteliðe götürür mü" sorusuna cevap arayýþý peþinde. Zaferin parçasý olarak eski Sovyet ülkelerinin de arþivlerini devreye sokma teklifi ve bu cumhuriyetlerin baþkanlarýný, bu konuya tabi tutma gayreti, ilerideki siyasi platformun rengini belirlemekte. Yani Ýkinci Dünya Savaþý, Rusya çevresindeki esas halkayý birbirine baðlayan ortak tarihi sayfalardan yola çýkarak sentezi hedeflemekte.

3. Bu konu ile Putin, Rusya içindeki birliði koruma peþinde. Rusya için her zaman vatanseverlik ve kahramanlýk hikayeleri önem arz etmekte. Toplumun büyük kýsmýný bir arada tutan çimento. Düþmana karþý birleþme, dýþarýdan gelen tehdide karþý birlikte boy gösterme konusu sadece Rusya’nýn deðil, baktýðýnýzda Avrupa'nýn da temel taþlarýndan biridir. Ortak düþman üretilmeden, Avrupa'daki devletlerin birbirine karþý savaþtýklarýný biliyoruz! Rusya'da ise bu sistem ve rejim aleyhine ayaklanmalara getirebilmektedir.

Rusya tarihi, özellikle Çarlýk Rusya’sý tarihi bize bunun açýk örneklerini sunmakta. Ortak hedef gösterilmediðinde, zenginlerle fakirlerin karþý karþýya gelmesi an meselesi olabiliyor. Zaten Kasým devriminin içeriðine baktýðýnýzda, söylediðim noktalarý görmeniz mümkündür. Rusya’nýn eski konularý, yeni Rusya politikalarýnýn temelini oluþturmaya baþladý. Bilginiz olsun istedim.