Refah

"İsrail'in Refah'ı işgal etmesi durumunda top mermisi, uçak mühimmatı ve diğer saldırı silahlarını vermeyi keseceğiz."

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden yukarıdaki cümleyi kullandı; yetmedi, bir de şunları söyledi: "ABD'nin İsrail'e verdiği bombalar Gazze'de sivilleri öldürmek için kullanıldı." Gazze ve Filistin'i destekleyen "Yeni Çiçek Çocuklar" protestolarının giderek daha da yaygınlaşmasıyla artan 'şiddetle' bastırılmasının ABD başkanlık seçimlerinde büyük bedel ödetmeye aday gibi göründüğünü söyleniştik ki önce başkanlık seçimi yarışında durumu anlatan anket verisi geldi; ardından da Amerikan Başkanı Biden'ın yukarıdaki açıklaması.

ABD'de yapılan bir anket yaklaşan seçimlere olan ilginin neredeyse 20 yılın en düşük seviyesine indiğini ve kayıtlı seçmenlerin yalnızca yüzde 64'ünün Kasım ayındaki seçimlere yüksek düzeyde ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor.

Amerikan başkanlık seçimi anketlerinde verilen yanıtlara göre Trump önce yüzde 46'ya sonra yüzde 48, Biden ise önce yüzde 44 sonra yüzde 38 destek görünce anlaşılan o ki Biden için 'alarm' zilleri çalmış olmalı ki İsrail için bir nevi 'zehir zemberek' açıklamalar yaptı:

"Bibi'ye açıkça belirttim: Refah'a girerlerse bizim desteğimizi alamayacaklar. "

Filistin davasının bugüne kadar hiç olmadığı kadar 'halklar' tarafından sahiplendiği düşünüldüğünde seçime giden adayların bunu dikkate almaması tabii ki rasyonel olmayacaktı ki daha önceki yazılarımızda Amerika'daki bu 'Yeni Çiçek Çocuklar'ın başkanlık seçimlerinde kimin tarafından temsil edileceğinin önemli olduğunu belirttikten hemen sonra önce eski ABD Başkanı Donald Trump, Time Dergisi'ne verdiği röportajda, geçmişteki bireysel tecrübelerine de referans vererek Netanyahu ve İsrail karşıtı açıklamalar yapmışken onun üzerine de Biden yukarıdaki kati ifadeleri kullandı. Hatırlatalım; Refah, Hamas'ın ateşkesi kabul ettiğini ilan etmesine rağmen İsrailli esirlerin İsrail hükümetine 'ateşkesi kabul et' çağrılarına karşın Refah'a saldırı ile karşılık vermesiyle gündeme geldi. Halbuki meselenin patlak verdiği ilk günlerde İsrail, Gazzelilerin güvenlikleri için güneye doğru gitmesi gerektiğini söylüyordu. Şimdi ise güneyden de gitmelerini istiyor. Bu da Amerikalı aktör Mark Ruffalo'nun sözlerini anımsatıyor: "Çölde ya da evinizde ölün deniyor."