Rusya Donbass'a girer mi?

Fiili olarak giriþten bahsediyorum tabii ki. Biden ve ekibi, Ukrayna üzerinden yeni kriz ortamýný oluþturmayý baþardý. Zaten bunun sinyalini Putin'e "katil" tanýmý ile vermiþti. Bu süreç aynen Gürcistan-Rusya krizi dönemindeki süreci açýktan hatýrlatmakta.

Sonunda Rusya'nýn fiili iþgali söz konusu oldu ve süreci tetikleyen Batý ittifaký, Gürcistan'a açýktan fiili destek vermedi. Çünkü askeri çözüm meydana geldiðinde, hiçbir Batýlý devletin bu uðurda savaþacak meylinin olmadýðýný, þimdiye kadar olan biten tüm olaylar bize anlatmakta.

Donbass ahalisinin çoðunluðu, artýk Rusya pasaportu edinmiþ durumda. Moskova bunu baþka olaylarda da denedi. Moldova sýnýrlarý içindeki Transdinyester krizinde, Rusya ayný metodu kullandý. Þimdi Dnestryani bölgesinin vatandaþlarý, iki pasaport taþýmakta. Rusya ve Moldova. Bu durum Rusya'nýn, defakto bu bölgede söz hakkýna sahip etmiþ oldu. Þimdi Donbass, ayný hikaye ile dizayn edildi. Eðer Ukrayna tarafýndan müdahale söz konusu olursa, Rusya "iþte vatandaþlarým var ve müdafaa etmeliyim" gerekçesine, bu zemini kullanacaktýr!

Ukrayna bu sebepten savaþ istemiyor ama bu duruma cidden itekleyen bir Biden siyaseti söz konusu olduðunu da unutmamak lazým. Rusya sýnýra askeri güç toplamakta. Zelenski'nin, NATO'ya üyelik hususundaki beyaný ise Moskova için kullanýlacak beyandýr.

Rusya'nýn savunma mantalitesi, topu sürekli karþý sahaya atmakla meþhur. Bu durumu, tehdidi baþka sahada bertaraf etmesi için kullanýyor.

Donbass Lugansk bölgeleri için de ayný stratejinin benimsiyor. NATO'ya üyelik konusuna karþý Rusya, Donbass ve Lugansk kozunu sonuna kadar kullanmayý düþünüyor. Rusya, bunu Ukrayna'yý barýþa zorlama tanýmý ile süslemekte. Ukrayna tarafýndan defalarca "hiçbir saldýrý söz konusu olmayacak tarafýmýzdan" denilse de, Rusya tarafý taarruz olacak gibi hazýrlýk yaptýðýný göstere göstere oluþturmakta.

Bu durumu bir taraftan Rusya'nýn NATO geniþlemesine caydýrýcý koz olarak kullansa da, diðer taraftan bu ortamý fiili olarak Donbass üzerinden askeri gücünün Ukrayna sahasýna geçidini saðlamak için yaptýðý da açýktýr.

Kýþkýrtma, "Biden ve ABD'nin yeni siyasi yönetiminden geldi" lakin bunu kullanmak için daha fazla kriz ortamý oluþturma gayreti Moskova'ya aittir.

Bu durumda Ukrayna'nýn gerçek anlamda çýkmaza sürüklendiðini diyebiliyoruz. Ukrayna Baþkanýnýn seçimlerdeki söylem ve verdiði sözlere bakarsak, sürecin böyle seyrini vaat etmemiþti diyebiliyoruz. Lakin Biden'ýn ABD yönetimine gelmesi ile birlikte Zelenski'den sert davranýþlar beklentisi, sadece beklenti deðil, artý olarak dayatma ve talep halini almýþtýr.

Peki Ukrayna nasýl bir strateji uygulayacak? Zelenski'nin Türkiye ziyareti ve Baþkan Erdoðan'dan arabulucu olmasýný rica etmesi, Ukrayna'nýn açýktan savaþa girmek istemediðinin de teyididir.

Bu durumda Türkiye'nin güvenlik ve barýþ için katkýlarý, giderek daha fazla anlam taþýyacaktýr. Baþkan Erdoðan'ýn bu krizin çözümündeki rolü, tarihi olacaktýr. Rusya'nýn da buna sýcak bakacaðý, hatta durumun tam kontrolünün ABD'den çýkmasý için bu versiyonun aðýrlýk teþkil etmesi iþine yarar. Sürecin ABD tarafýndan nasýl þekilleneceði ise, sürecin formatýný belirleyecekti. Ukrayna'nýn nasýl bir yol takip edeceði ve bu yolda Amerikan baskýsýna ne kadar uyacaðý ise, Karadeniz bölgesindeki geliþmeleri çok ama çok etkileyecektir.