Rusya Ukrayna: Savaþ mý, yoksa barýþ mý?

Ukrayna üzerinden hataya iteklenen Rusya, küresel dizayn için fýrsat tanýmýþ oldu. Putin bu sonuçlarý bekliyor muydu? Ciddi sorunlara hazýrlýklýydý ama, bu kadar geniþ kapsamlý "operasyon odaklý" olacaðýný hesaba katamadý.

Ukrayna sosyolojisini sadece Rusya yanlýlarý üzerinden okuduðu için, halkýn Rus ordularýný severek karþýlayacaðýný; neonazi gruplarla mücadelede týpký 2. Dünya Savaþý döneminde olduðu gibi, Rusya'yý destekleyeceðini düþündü. Veya kendisine bu tespit raporlandý...

Tabii toplumun kodlarýný 2000'lerden sonra farklý okumak gerekir. Bizim bile "Girerse felaket olur" þeklinde uzaktan gördüðümüz tespitlerimizi, Putin neden ve nasýl göremedi? Ya da gerçekten göremedi mi? Bu soru, uzun zaman masada duracak. Çünkü "Gerçekten göremedi mi?" sorusuna yanýtlar farklýdýr. Zelenski konusu ise, þimdi zamaný deðil ama, ayrýca analize tabi tutulmalý.

Rusya masasýnda iki seçenek tutmuþtur:

Birincisi: Savaþ çýkar korkusu oluþturarak, Batýyý Ukrayna'dan vazgeçtirmek.

Ýkincisi: Ukrayna'ya girerek, 2014'te yarým býraktýðý olayý bitirmek.

Rusya Devlet yapýsýnda, konuya tek renkli yaklaþým; baþýndan itibaren yok idi.

Putin'in Ukrayna'ya girmemesi gerektiðini söyleyen ve giremeyeceðinden emin olanlar da az deðildir.

Rusya'nýn Ukrayna'ya girerek düzen deðiþtirme yolundan baþka yol görmeyenler de vardý.

Ve ciddi isimler ve yapýlar içerisinde. En güçlü kanaat buydu ve halen budur.

Rusya Devlet dumasýnda temsil edilen partilerden birinin baþkaný Jirinovski'nin, neredeyse 2014'ten itibaren tüm konuþmalarýnda; Ukrayna'ya girilmesini teþvik eder ve sonuçlarýnýn da böyle bugün olacaðý gibi olacaðýndan hep bahsederdi. Jirinovski, Rus Devlet yapýsýnda ciddi baðlantýlarý ile bilinir ve Rusya baþkanýna daha sert olmasý için hep eleþtiri telkinlerde bulunurdu. Yani Jirinovski çoðu zaman kendi sözünü deðil, Rus devletini temsilen konuþmalar yapardý. Çoðuna göre Putin iktidara geldikten bu yana, Putinsiz hareket etmez ve konuþmazdý. Jirinovski'nin hatta Rus edebiyatçýlar ve sanatçýlarýna yönelik Batýnýn ambargolar uygulayacaðýna dair yorumlarý sýradan konu olarak görülmemeli. Bu kadarý olmaz dedirten beyanlarýna, Rusya'da bile çoðu kiþi gülüyordu.

Ama geldiðimiz noktada, Rus devletinin belirli kurumlarý ile yakýnlýðý bilinen Jirinovski'nin analizleri doðru çýkmýþtýr. Bu durumda konuya analizler sadece görünür tabloya göre yapýlmamalý. Ukrayna içine bakýldýðýnda da farklý tablo çýkýyor karþýmýza. Tabii halkýn iradesi ve milli duruþu...

Lakin diðer taraftan Batý'nýn halen kurtulamadýðý "neo nazi" yapýnýn bu coðrafyada geniþlemesini nasýl yorumlamalý? Peki bu durum. Kendi kendine mi geliþti?

Bu sorunun yanýtý Ukrayna'daki meydan olaylarýnda. Meydana çýkan aktörleri ve söylemleri baðlantýlarý ve fonlarý iyi okumamýz gerekiyor. Ukrayna halký cesur bir halk ve eðitimli toplumdur.

Ama Ukrayna'da farklý gruplarýn da hakim olduðu Devlet yapýsýna, farklý yapýlarýn hakim olduðu bir gerçektir. Bunu da ileride daha geniþ konuþacaðýz.

Þimdi ise istikrar saðlanmalý. Eðer ABD ve Ýngiltere kendi istediðini alamazsa, konunun uzayacaðý açýktýr. Lakin Ýsrail'in bu konuda nasýl tavýr alacaðý da önem arz ediyor. Nedenleri derindir.

Burada barýþ için sonuna kadar samimi gayret içinde olan tek devlet Türkiye'dir. Çünkü herkesin kendi hesabý ve oyunu vardýr. Sadece Türkiye'nin tek amacý var, o da barýþtýr.

Türkiye'nin çýkarlarý barýþ ister. Taraf ise, sadece Barýþýn tarafýndadýr. Türkiye'nin bu gayesi köprüleri yakan taraflar için yegane kapýdýr. Bu kapýyý sonuna kadar muhafaza edersek, yarýnýn inþasý Türkiye ile saðlamýþ olacaktýr...