48 Afrika ülkesi hükümet, devlet baþkanlarý ve temsilcilerinin katýldýðý Sankts Petersburk'ta düzenlenen Rusya-Afrika zirvesinden içi dolu ciddi mesajlar çýktý, hiç kuþkusuz.
Rusya Devlet Baþkaný Putin'in bu zirve çerçevesinde tüm oturumlara baþkanlýk etmesi, tüm heyetleri teker teker kendisinin kabul etmesi ve en dikkat çekici olaný Afrikalý siyasilerin, Devlet Baþkanlarýnýn Rusya'ya yaklaþýmý idi.
Batý'nýn sömürge anlayýþýndan yoðrulmuþ Afrika coðrafyasý devletlerinin içinde bulunduklarý sorunlarla dolu siyasi tarih hikayesini anlamak için, sömürgeci devletlerin kopardýklarýnýn yerine ise sadece sefalet ve yoksulluk býrakmalarýna bakmamýz yeterlidir.
Rusya yeniden Afrika ile ortaklýk tasarlamasýný ve bunun üzerine planlanan gelecek programýný iyice analiz etmeliyiz.
Afrika-Rusya zirvesinden çýkan tüm mesajlar özellikle Afrikalý yöneticilerin Rusya'ya ve Putin'e duyduklarý sempatiyi konuþma metinlerinden açýk göstermeleri bile, Batý dünyasýna biraz baþkaldýrý gibi durdu.
Afrikalý liderlerin konuþmalarýndaki Rusya'ya destek metinleri açýkçasý þaþýrttý ama derinlikte yatan nedenlere bakýlýnca anlaþýlýr tablo olduðunu da, yazýya not düþmek isterim.
Rusya kendi gelecek planlamasýnda alternatif kaynaklar kadar hem de dünyanýn gelecek dizaynýna da þerh düþtü, bu zirvedeki beyanlar ve imzalanan anlaþmalarla.
Afrikalý liderlerin bir çoðunun katýldýðý bu zirveden, bu kadar Batý karþýtý beyanlarýn çýkmasý ve bunu da esasen yapanlarýn Afrikalý liderlerin olmasý, yeni dünyada ezilen coðrafyalarýn sözü ve tutumlarýnýn belirleyici olacaðýna dair kanaatimizi teyit etti.
Fransa'nýn özellikle rahatsýz olduðu açýk gözüken bu zirve, önümüzdeki siyasi dönemin alt baþlýklarýný da belirledi.
Evvela zirveye katýlan ülkeler ile uzun vadeli anlaþma yoluna giren Rusya, özellikle tahýl koridoru konusundaki Batý'nýn tezini çürütme yolunu tercih etti.
Rusya'nýn anlaþmadan çekilmesi "fakir Afrika coðrafyasýna karþý vicdansýzlýktýr" tanýmýný, bu zirvedeki vaatlerle adeta açýða aldý.
Fransa, ABD ve Ýngiltere'nin ilgi alaný olan coðrafyada Rusya rüzgarý nasýl bir sonuç verir, onu göreceðiz. Ama düzen bozma ve yeni düzen kurma yolunda Rusya, kendine yeni yol haritasý çizdiði de açýk gözükmeye baþladý.
Rusya; geleceðin kalkýnacak coðrafyalarýna yönelmesi bile, bize baþlý baþýna yeni dünyada tek kutup mümkün olmayacak tezine ýþýk tutmaktadýr.
Rusya geleceðin projeksiyonu olarak gördüðü yeni hamlesi ile kendine karþý ittifak saðlayan Batý ittifakýna karþý farklý ittifaklar geliþtirme yolunu girdi.
Sovyetler Birliði döneminden mevcut Afrika iliþkilerini belirgin hale getirmek ve Afrika kýtasýnýn mümkün olan tüm noktalarýna kadar uzanmayý hedef olarak seçtiðini beyan eden Rusya Baþkaný, Afrikalý liderlerden ve kendisi için söylenen cümlelerden de gayet memnun gözüküyordu.
Ekonomik, siyasi, askeri, kültürel alanlarda uzun vadeli çalýþmalarý baþlatan Rusya Baþkaný, tahýl krizine sebebiyet vermeyeceklerini de beyan etti.
Hatta bir dönem için parasýz tahýl temini konusu da vaatler arasýnda yer aldý.
Afrikalý ülke temsilcilerinden Putin'e yönelik "biz dost deðiliz, kardeþiz" cümleleri ise, sosyolojik olarak deðiþimin, mazlum coðrafya insanýnýn kendisine köle ve sömürge deðil, ortak olarak bakanlara saygý duyduðunun habercisidir.
Türkiye'nin Afrika açýlýmý, Erdoðan'ýn Afrika'ya özel çalýþmalarýnýn ne kadar anlamý olduðunu, þimdi "ne iþimiz var oralarda" diyenler anlamýþtýr umarýz!