Þam rejiminin biraz aklý varsa!


Rusya'da acayip geliþmeler var. Paralý askerlerle ordu karþý karþýya geldi. Bu yazýyý gönderdiðim saatlerde karþýlýklý itham ve tehditler devam ediyordu. Libya ve Suriye'de de faal olan Rus paralý askerlerinin durumu bölgemizi de yakýndan ilgilendiriyor.

CHP'deki kurultay tartýþmalarý sürüyor.

ÝYÝ Parti'nin genel kurulu devam ediyor.

14 ve 28 Mayýs seçimlerinde aðýr bir yenilgi alan kanka durumundaki iki ortak, hem birbirleriyle hem de dâhili meselelerle meþguller.

Türkiye'yi karanlýktan(!) kurtarmak isteyen bu ikili ve diðer ortaklarý içine düþtükleri karanlýktan nasýl çýkacaklar bekleyip göreceðiz.

Bunlarla siz deðerli okurlarýmýzýn vaktini almayalým. Biz eser siyasetinin son geliþmelerine kýsaca bir göz atalým.

Baþkanlýk sisteminin getirdiði kolaylýk sayesinde hükümet hemen teþekkül etti ve icraatlar kaldýðý yerden kesintisiz bir þekilde devam ediyor.

Baþkan Erdoðan hükümetin üç önceliði bulunduðunu ilan ederken ilk sýraya enflasyonla mücadeleyi koymuþtu.

Ýkinci sýrada aktif dýþ politika, üçüncü sýrada da Suriyelilerin gönüllü ve güvenli þekilde ülkelerine dönmelerini temin etmek yer almýþtý.

Aslýnda ikinci ve üçüncü öncelik içi içe geçmiþ hedeflerdi. Ancak geçici ikamet statüsündeki Suriyeliler mevzuunu seçim öncesinde muhalefetin istismar etmesi ve yabancý düþmanlýðýnýn tahrik ediliyor olmasý sebebiyle ayrý bir madde olarak zikredildi.

Zaten hükümet Katar'ýn finansmanýyla gönüllü dönüþ için gerekli çalýþmalarý yapýyordu. Kimi vatandaþlarýn bu husustaki endiþelerini de izale baðlamýnda gönüllü ve güvenli dönüþ hükümetin üçüncü önceliði olarak özellikle zikredildi.

Yoksa bu konu aktif dýþ politikanýn bir parçasýydý.

Nitekim Türkiye, Ýran, Rusya ve Suriye dýþiþleri bakan yardýmcýlarý düzeyinde Astana'da yapýlan 20. toplantýda bu gönüllü ve güvenli dönüþ de ele alýndý.

Þam rejimi, Kýlýçdaroðlu kazanýr umuduyla bugüne kadar ayak sürüdü ve beklenen geliþme saðlanamadý.

Fakat Baþkan Erdoðan'ýn yeniden seçilmiþ olmasý, tüm dünyadaki beklentileri deðiþtirdiði gibi Suriye konusunda da deðiþiklik kaçýnýlmaz hal aldý.

Þam rejiminin 'Türk askeri Suriye topraklarýndan çekilmeli!' talebi de bu toplantýda cevabýný buldu.

Türkiye, 2254 sayýlý BMGK kararýyla Cenevre'de devam eden -daha doðrusu rejimin engellemesiyle ilerleme kaydedilmeyen- çalýþmalarý hatýrlatarak toplantýya katýlan ülkelere haklý bir hatýrlatmada bulundu.

Tabiatýyla Þam yönetiminin önüne 4 þart koydu.

1-Cenevrede devam eden yeni anayasa çalýþmalarýnýn tamamlanmasý.

2-Yeni anayasa çerçevesinde adil seçimlerin yapýlmasý.

3- Suriyelilerin ülkelerine dönüþü.

4-Terörle mücadelede iþbirliði.

'Türk askerinin çekilmesi halinde bölgenin güvenliðini kim saðlayacak?' sorusunun Þam rejimi nezdinde cevabý yok. Rejimin böyle bir gücü de yok.

Suriye'nin neredeyse üçte biri terör örgütlerinin iþgali altýnda. Hatta Fýrat'ýn doðusu hem petrol yataklarý hem tahýl ambarý olmasýna ve bu imkânlarýn PYD elinde bulunmasýna raðmen, rejimin onlara karþý hiç bir yaptýrým gücü yok. Ama insanlarýn güvenli bir þekilde yaþadýklarý bölgedeki güveni tesis eden Türk askeri çekilsin talebi var!

Onun için Türkiye diyor ki önce BMGK kararý gereði yeni anayasa yapýlsýn, adil seçimler icra edilsin, yeni sivil yönetim oluþsun, Suriye vatandaþlarý evlerine dönsünler.

Türkiye zaten Suriye'nin toprak bütünlüðünü savunuyor. Hem bulunduðu yerden Türk askeri çekilir hem de Adana mutabakatý gereðince Suriye yönetimiyle dayanýþma içinde terör örgütleriyle mücadele edilir, böylece Fýrat'ýn doðusu dâhil Suriye'deki terör hâkimiyeti de son bulur.

Rejim bugüne kadar baþkan Erdoðan'ýn seçimi kaybedeceði umuduyla barýþý engelledi. Ama artýk kaçýþ yok.

Baþkan Erdoðan 5 sene daha iktidarda ve Þam rejimi engellemeye kalkýþýrsa kaybeden taraf olacaktýr!

Çünkü Türkiye takip ettiði aktif dýþ politika ile küresel rol oynayan aktörlerden biri olmuþtur.

Türkiye bölgedeki sorun yaþanan tüm ülkelerle iliþkileri düzeltmiþtir.

Türkiye'nin Mýsýr, Suudi Arabistan, BAE, Ýsrail ile iliþkileri normalleþirken Þam rejiminin sýrtýný dayadýðý Rusya ve Ýran'dan sonsuza kadar destek almasý zor görünüyor!

Çok uzaða gitmesine de gerek yok Irak'la gerçekleþen yakýnlaþmaya bir baksa yeterli.

Önemli ve çok büyük bir ulaþým hattý olan 'Türkiye-Irak-Basra" ekonomik koridoru projesi olan (Çin'in liderlik ettiði Kuþak ve Yol projesini tamamlayan)'Kalkýnma Yolu Projesi'yle ilgili Ankara Bildirisi bir ay önce Irak Baþbakaný Sudani ile imzalandý bile!

Þam rejiminin birazcýk aklý varsa birazcýk öngörüsü varsa Türkiye'nin uzattýðý zeytin dalýný hemen kabul eder!