M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Savaþa hayýr diyenleri duymak istiyoruz

Rusya'da yaþanan Wagner kalkýþmasý dünya gündeminde hala tartýþýlýyor. Putin gibi güçlü bir liderin yaþadýðý 24 saat þaþýrtýcýydý.

Putin'in gizemli KGB geçmiþi ve yýllar içinde oluþan karizmasý Prigojin'in Moskova'ya yürüyüþüyle sarsýldý. Lukaþenko'nun devreye girmesiyle Wagner savaþçýlarýnýn Belarus'a transferi saðlandý. Þimdi yeni bir cephe hazýrlýðý yapýlýyor olabilir mi göreceðiz. Belarus'un Lviv'e ve Varþova'ya yakýnlýðý dikkatlerden kaçmamalý.

Türkiye'de Erdoðan taraftarlarý arasýnda Putin'e bir hayranlýk söz konusu. Erdoðan halkýn içinden çýktý, diþiyle týrnaðýyla kazýyarak siyaset basamaklarýný týrmandý. Yerleþik elitler ve sermaye çevreleriyle çatýþarak ilerledi. Bürokrasiyle, 28 Þubat yargýsýyla, vesayet odaklarýyla mücadele etti. Bu süreçlerde yalnýzca milleti arkasýna aldý. 15 Temmuz'da halký sokaklara çaðýrdý ve ihanet çetesiyle mücadele etti.

Putin ise istihbaratçý geçmiþi ile Rus devlet sisteminin elitlerinin yatýrým yaptýðý, zamaný geldiðinde önünü açtýðý karizmatik bir aktör. Þüphesiz Yeltsin sonrasý ülkesini toparladý ve küresel arenada Rusya'yý dinamik hale getirdi. Ancak Wagner kalkýþmasýnda sokakta halkýn desteðini alamadýðý tartýþýlýyor.

Prigojin'in hamlesini bakýþ açýnýza göre FETÖ'ye, Talat Aydemir'e, Çerkes Ethem'e benzetebilirsiniz. Hatta Atatürk-Lenin pragmatizmini Erdoðan-Putin iliþkisine de yoranlar olabilir. Þüphesiz iki ülkenin koþullarý ve tarihsel perspektifi farklý. Olaylarý ve liderleri benzetmek, karþýlaþtýrmak her zaman doðru sonuçlar vermiyor. Ancak Batý dünyasý Erdoðan'ý Putin'e benzeterek Türkiye'yi köþeye sýkýþtýrmak ve savaþa dahil etmek için gayret ediyor.

Netflix'te uzun zamandýr Hitler belgeselleri ve filmleri yayýnlanýyor. Bunun iki sebebi var. Putin'i Hitler'e benzetiyorlar ve Avrupa'da Rusya korkusunu artýrýyorlar. Ýkincisi ise Almanlarýn mevcut savaþa itiraz etmelerini önlüyorlar. Alman halkýnýn aleyhine iþleyen ve pahalý enerjiye sebep olan savaþa, Alman siyasetinden bir itirazýn gelmemesi için kamuoyunda Putin öcüleþtiriliyor.

Erdoðan'ýn Batý ittifakýnda olmasýna raðmen dengeli siyaset izlemesinden rahatsýzlar. NATO üyesi Türkiye'nin liderinin "oyunbozan rolü" öne çýkarýlýyor. Ýsveç'in üyeliðine karþý duran Erdoðan için Reuters algý operasyonu yapýyor. Türkiye'de yabancý yatýrýmlarýn Erdoðan üzerinden yapýlabildiði yalanýný yayýyorlar.

Türkiye kendi çýkarlarýný merkeze alarak bu süreci dengeli atlatmanýn peþinde. Ýsveçlilerin NATO'ya katýlmak istemediðinden artýk eminiz. Bayram günü Stokholm'de Ýslam'a yönelik saldýrýlarýn tek sebebi bu olabilir.

Avrupa'da Savaþýn Etkisi

Ukrayna savaþýna engel olamayan Avrupa kaosa sürükleniyor. Avrupa'da yükselen aþýrý saðýn birçok gerekçesi var. Enerji maliyetleri, enflasyonist ortam, göçmen krizi Avrupa'da aþýrý saðý yükseltiyor. Almanya'da bir yerel seçimde AfD'nin adayý Sonneberg ilçesinin kaymakamý seçildi. Bazý anketlerde ülke çapýnda AfD ikinci sýrada çýkýyor. Scholz hükümetinin milyarlarca euro bütçe ayýrarak savaþa destek vermesi ve Kuzey Akým 2 hattýnýn üstünü örtmesi Almanya için kötü günlerin hazýrlayýcýsý.

Yunanistan'da kapatýlan Altýn Þafak'ýn yerini Spartalýlar aldý. Yunan meclisinde üç farklý partiden toplamda 34 aþýrý saðcý yer aldý.

Avrupa'da aþýrý saðýn artýk kemikleþtiðini söyleyebiliriz. Birçok ülkede merkez siyaseti etkileyecek güce ulaþan bu partiler küresel sisteme karþý tavýr almak yerine öfkesini yabancý ve Ýslam karþýtlýðýna yöneltiyorlar.

Avrupa'da küresel sistemin eline düþmüþ sol ise savaþ karþýtý bir ses çýkaramýyor. Savaþlarý durduramadýðýnýz sürece yükselecek hareketler ise yeni kýyýmlarýn, katliamlarýn hazýrlayýcýsý.

Avrupa idealinin iyice sarsýldýðý bir dönemde savaþý durdurmak için gayret gösteren Erdoðan'a saldýrýlar da artacaktýr. Küresel medyanýn silah baronlarýna hizmet ettiðini geçen asýrda da tecrübe etmiþtik. Reuters'ýn algý operasyonuna karþý "savaþa hayýr" diyoruz. Daha ötesi "savaþa hayýr" diyenleri duymak istiyoruz.