Þanghay Ýþbirliði Örgütü'nün Semerkant Zirvesi dünya gündemine oturdu. Bu güzel þehri ilk gördüðümde bu medeniyeti inþa edenlerin asla durdurulamayacaðýna inancým daha çok artmýþtý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn (yani NATO üyesi Türkiye'nin) toplantýdaki yeri bambaþkaydý. Ýkili ve toplu görüþmelere yansýyan fotoðraflar çok þey anlatýyor.
Ýki dünya arasýnda en istikrarlý köprü olan Türkiye'nin Batý'ya akan bir nehir olduðu gerçek. Ancak yeni dünyanýn çok kutuplu atmosferinde pergelin merkezi yine bu topraklarý gösteriyor. Küresel krizlere, savaþlara ve açlýða karþý dur diyebilecek vicdan ve tarihsel deneyim tabiiki bu topraklardan çýkacaktýr.
Türkiye'yi baþka milletlere yamamak ve ittifaklarýn son halkasý yapmak isteyenler hiç tükenmedi. Alman nüfuzuna teslim olanlar, Frenk hayranlarý, Ýngiliz muhibleri, Amerikan mandasý isteyenler motivasyonlarýný hiç kaybetmedi. AB'nin yolu þuradan buradan geçer diyenler de oldu siyaset meydanýmýzda.
Bugün yaþanan küresel krizden fýrsat penceresi aralayan bir Türkiye var. ABD hegemonyasý Avrupa'yý baskýlarken Avrupa aydýnlarý düþtükleri duruma ses çýkaramýyorlar. Sürekli tüketen ve enerji baðýmlýsý haline getirilen Avrupa, Putin'in satranç tahtasýnda kara kýþa hazýrlanýyor.
Ýster beðenin ister beðenmeyin ÞÝÖ büyük bir nüfus ve ekonomik güce karþýlýk geliyor. Londra'ya yahut New York'a sýk sýk gitseniz de inkar edemeyeceðiniz bir baþka dünya yükseliyor.
Türkiye, Erdoðan'ýn cesaretiyle iki dünya ile eþit temas ve ortak gelecek için çalýþýyor. Bu büyük deðiþime ayak uydurmak ve geleceði öngörmek karþýsýnda eksen kaymasý gibi ucuz yakýþtýrmalar bizim gazetecilerimize de aydýnlarýmýza da yakýþmýyor. ÞÝÖ, NATO karþýtý ve dengi bir örgüt deðil. ÞÝÖ askeri bir yapýlanma da içermiyor. Büyüyen bir ekonomi gerçeði var ve gördüðümüz kadarýyla bu ekonomi enerjiye ve hammadde kaynaklarýna daha yakýn.
Ýki dünya arasýnda acýmasýz bir kavga baþlarsa bu kavganýn kazananý olmayacaktýr. Türkiye karþý karþýya kaldýðýmýz küresel krizler için çözüm arayan bir zemin arayýþýnda. Erdoðan, iklim deðiþikliði, susuzluk, terörizm, düzensiz göç, kýtlýk gibi dünya barýþýný ve istikrarý tehdit eden meselelere çözüm arayan bir lider olarak bugün dünya sahnesinde.
Cumhurbaþkaný Erdoðan Semerkant'tan New York'a BM zirvesine bir kitapla gidiyor. Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan yayýnlanan "Uluslararasý Ýþ Birliðine Yeni Bir Yaklaþým: BM Reformu" kitabý küresel tehditleri ve yeni riskleri izah ediyor. BM'nin önemini belirttikten sonra gerçekleþmesi þart olan BM Reformu son derece anlamlý. Erdoðan'ýn "Dünya Beþten Büyüktür" mesajýnýn gerekçelerini anlatan kitap Türkçe ve Ýngilizce yayýnlanmýþ.
Semerkant'tan New York'a her masada konuþmak ve Türkiye'nin tecrübesini paylaþmaktan kimileri niçin rahatsýz oluyor diye merak edebilirsiniz. Semerkantlý Maturidi'nin aklý ile mayalanan Türkler bugün dünyaya bir mesaj veriyor. Erdoðan ise bu mesajýn en güçlü sesi. Dünyanýn geleceði ve huzuru için merkez ülke Türkiye'nin daha çok konuþmasý ve hakikati haykýrmasý gerekiyor.