Siyasi fenomen olarak Z kuþaðý deðil T kuþaðý

2018 seçimleriyle beraber baþlattýklarý "Z kuþaðý geliyor, iktidarý fena sarsacak" propagandasýna kendilerini öyle kaptýrdýlar ki 2023 Mayýs seçimlerinde üst üste iki kez yaþadýklarý yenilgiyi de milyonlarca gencin akýn akýn TEKNOFEST'e gidiþini de henüz hazmedebilmiþ deðiller.

Seçimlerin üzerinden aylar, ilk TEKNOFEST'ÝN üzerinden yýllar geçti, durum deðiþmedi.

Muhalefetin ortak Cumhurbaþkaný adayý Kemal Kýlýçdaroðlu kendisine oy verenlerin öfkesini püskürtebilmek için "seçim demokratik deðil, Erdoðan meþru deðil" türünden safsatalar irat etse de ne dikkatleri üzerinden daðýtabiliyor ne tabandaki travmaya antidepresan yetiþiyor.

Daha birkaç ay öncesine kadar "sana söz baharlar gelecek" diye þakýyorlardý hal bu ki. Þimdi ise tepeden týrnaða arabeske sarmýþ vaziyetteler.

En büyük hayal kýrýklýklarý da gençlerle ilgili.

Hangi uzmanlar, kamuoyu araþtýrmacýlarý güdülediyse yuvarlak masa ortaklarýný, "Z kuþaðý Erdoðan'a oy vermeyecek, mecbur bize oy verecek" zannýyla epey çalýþtýlar 2000 sonrasý dünyaya gelen nesle.

Siyasi bir fenomen yarattýlar resmen.

Özellikle sol muhalif kesimler 20 yýldýr yenemedikleri iktidarý 2000 doðumlu çocuklarýn arkasýna saklanarak yenebileceklerini umdular. Siyasetle hayatla hakikatle kendi özgün þartlarý baðlamýnda yeni yeni karþýlaþan gençlere tarihi misyon yüklendiler.

"Toplumsal siyasal deðiþimin öznesi Z kuþaðý" diye müjdelediler. Televizyonlar gazeteler haftalar aylar boyunca Z kuþaðýnýn faziletlerini anlattý durdu.

Önce etiketleyip sonra anlamlandýrmaya çalýþtýlar.

"Z Kuþaðý dijital ortama doðduðu için sokaðý deðil, konvansiyonel medyayý deðil sosyal medyayý seviyor" denince Kýlýçdaroðlu gün aþýrý "home made" videolar çekti kâh evinin bulaþýk süngerli daðýnýk mutfaðýndan kâh Boðaz manzaralý 5 yýldýzlý süitlerden.

ABD'den gelen algý operatörleri CHP Genel Merkezine karargâh kurdu, her konuda sosyal medya manipülasyonlarý kurgulandý.

Bir yandan da "Z kuþaðý 2023'te 13 milyonu bulacak, bu kuþak Erdoðan'a tepkili, bilimden yana, deneysellikten yana, kendisine talimat deðil fýrsat verilmesini istiyor" diye etiketledikleri gençlere iþtahla tercümanlýk yapýyorlardý.

"Yanlýþ anlamýþýz meðer" diyen çýkmadý hala aralarýndan.

Zira o gençler yüksek bir özgüvenle bilimden yana bir tutumla kendilerine sunulan fýrsatlarý deðerlendiriyorlar. Ekipler halinde projeler geliþtirip, dene-yap atölyelerinde hayata geçiriyorlar.

Hem de binlercesi!

Ýlki 2018'de Ýstanbul'da yarým milyon ziyaretçiyle yapýlan TEKNOFEST her yýl milyonlarca gencin katýlýmýyla dur durak bilmeden her yýl düzenlendi. Üç kez Ýstanbul'da, Gaziantep'te, Samsun'da ve son olarak Ankara'da.

Hem de öyle büyük bir ilgiyle her kesimden ve her yaþtan milyonlarca insan TEKNOFEST'e gelerek Türkiye'nin teknoloji hamlesinin bir parçasý olmayý seçti.

Toplumun bilinçaltýna yerleþtirilmek istenen "Türkler yapamaz" korkusunu söküp atan büyük bir uyanýþ yaþanýyor TEKNOFEST'te.

Teknoloji ve bilim konusunda hem büyük bir farkýndalýk hem gençlerin bu alanlara yönelmesini saðlayan saðlam bir zemin oluþturdu bile. Ýlk yýllarda yarýþmalara katýlan liseli gençler þimdi ilgili sektörlerde proje geliþtiriyor. Roket, otonom sistemler, yapay zeka teknolojileri, iklim deðiþikliði çalýþmalarý, uydu tasarýmlarý, insanlýk yararýna teknoloji...

Z kuþaðý adlandýrmasýyla asosyal ilan edilen gençler TEKNOFEST sayesinde sadece teknik bilimsel tecrübe edinmiyor ayrýca. Hayal kuruyor, takým ruhunu tadýyor, azmediyor, mücadele ediyor, baþarmanýn gururunu yaþýyor.

Çocuklar gençler TEKNOFEST'e geliyor, bir uçaða dokunuyor, bir hayal kuruyor ve yolculuk baþlýyor... Yerli üretim S/ÝHA sisteminin, ilk milli insansýz savaþ uçaðý Bayraktar Kýzýlelma'nýn mimarý Selçuk Bayraktar'ý ve onun gibi ülkesi ve insanlýk için üretenleri örnek alýyor þükür ki artýk gençler çocuklar.

T kuþaðýný Z kuþaðýndan ayýrt eden en önemli fark da bu olsa gerek. Bu T'de TEKNOFEST var ama önce Türkiye var. Ýþte buna paha biçilemez.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr paylaþmýþtý. "1965-80 arasý doðanlar X kuþaðý, 1981-96 arasý doðanlar Y kuþaðý, 1997-2012 arasý doðanlar Z kuþaðý. Hangi yýlda olursa olsun, dünyayý deðiþtirmek için doðanlar ise T Kuþaðý. TEKNOFEST kuþaðý, Türkiye Yüzyýlýnda dünyayý deðiþtirecek fikirleriyle, þimdi Ankara'da" diye. Anlamý, yeni kuþaðýn tüm ayrýþtýrmalarý yýkarak geldiðidir.

Mekanik bilimin kurucusu El-Cezeri'yi tanýmasý, kendi bilim tarihini öðrenmesi engellenen nesillerin uyanýþý ve diriliþi engellenemez noktada artýk. Bu sürecin siyasi liderliðini Erdoðan yaptý.

Türklerin bilim ve teknolojiyle iliþkisini mizah konusu olmaktan çýkarýp Türkiye'yi yüksek teknoloji içeren ürünlerin ihracatýný yapan ülke konumuna getiren kiþidir Erdoðan.

Erdoðan bunu siyasi rakipleri acýklý bir fýkranýn içinde debelenirken yaptý üstelik.