SMA kampanyalarının arkasında kim var?

Konumuz şifa mı? Yoksa sömürü mü?

Malumuz son günlerde SMA (Spinal Musküler Atrofi) hastalığının tedavisi ve bu tedavide kullanılan bir ilaç yoğun olarak gündemimizde. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca konuyu tüm açıklığıyla anlatmasına rağmen sosyal medyada sürekli gündemde tutulmasının amacı ne olabilir?


Gelin 2016 yılının sonlarına doğru gidelim, SMA hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç devlet tarafından geri ödeme kapsamına alınmak üzereydi ve o günlerde aynı şekilde sosyal medya da belli odaklar tarafından yapılan kampanyalar dikkat çekmekteydi.

Bakın size ufak bir araştırmayla elde ettiğim sosyal medya kampanyasının özetini aşağıda tarihleriyle vereceğim.

#smailacıonaylandı:

İlk tweet 26 Aralık 2016

#smahastalariilacbekliyor:

İlk tweet 1 Aralık 2016

#saglikbakanligiSMA:

İlk tweet 9 Aralık 2016

#smamelekleri:

İlk tweet 30 Kasım 2016

#smamelekleriölmesin:

İlk tweet 29 Kasım 2016

Devlet ilacı geri ödeme kapsamına alma çalışmaları yaparken, yukarıdaki tarihlerden de anlaşılacağı üzere bir el organize olarak devleti aciz göstermeye çalışıyor.

***

Peki zaten devlet bu ilacı geri ödeme kapsamına almak üzereyken bu kampanyalar niye düzenlenir? Bildiğiniz gibi ilaç piyasası çok uluslu firmaların oyun alanı. SMA ilaçları ise ilaç piyasasının en pahalı ilaçlarından olma özelliği taşıyor. Hatırlatmakta fayda var, yıllarca fahiş fiyatta ilaç parası ödeyen milletimiz, Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ile eski Sağlık bakanı Recep Akdağ döneminde temelleri atılan stratejiyle ilaca daha hızlı ve daha ucuz şekilde ulaşma imkanına kavuştu.

***

Tekrar SMA ilacına ve 2016 yılına dönecek olursak, devletin geri ödeme kapsamına almak için, yani o masum yavrularımıza bu ilacı ücretsiz vermek için çalışma yaptığı sırada sosyal medya kampanyaları kimin işine gelir? Ya da toplumsal tazyik oluşturarak devletin üzerine zerk etmek hani amaca hizmet eder?

Devlet ilacı geri ödeme kapsamına alırken, özellikle SMA ilacı gibi tek bir hasta için maliyeti 2,5 milyon dolar seviyesinde bir ilacı vatandaşına ücretsiz vermek için ilaç kartelleriyle yoğun pazarlık yapar. Fakat tam bu esnada oluşturulan ve sürekli gündemde tutulan kampanyalar, daha açık söylemek gerekirse insanın en önemli konusu olan sağlık ile yapılan toplum mühendisliği, devletin ilaç kartelleriyle olan pazarlık gücünü zayıflatırken ülkemizin ürettiği katma değerinde ilaç kartellerine gitmesine sebep olmaktadır..

***

18 yıllık AK Parti iktidarının belki de en öncelikli politika alanı olan sağlık alanında hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için tüm imkanlar seferber edildi ve edilmeye devam ediliyor. Hal böyleyken, bilimsel etkinliği kanıtlanıp geri ödeme kapsamına alınma çalışması yapılan ilaçların aynı anda sosyal medyada sürekli bir kampanya ile gündemde tutulmamasını çok dikkatli şekilde okumalıyız.