Matbuat tarihimizde yalan haber konusunda bireysel performansýyla göz dolduran bir isim yerel basýndan çýkmýþtýr. Ýsmini ve yaþadýðý yeri burada yazmayalým, Olur ya çoluk çocuðu hayattadýr ve hemþehrileri haberlerden utanýrlar. O sebepten ismi “E” diyelim.
E’nin ilk haberi 16 Ocak 1986 tarihinde basýnda yer alýr. Ve birçok gazete tarafýndan ve UBA yani Ulusal Basýn Ajansý tarafýndan yayýnlanýr. E’ye göre Erciyes Daðý 1999 yýlýnda faaliyete geçecek ve patlayacaktýr. Bu patlama ile sadece Kayseri deðil tüm Kapadokya yöresi haritadan silinecektir. E haberin kaynaðý olarak Erciyes’te araþtýrma yapan Hollandalý bilim adamlarýný gösterir.
Haberin özellikle Kayseri’de oluþturduðu panik kolay kolay yatýþmaz. Belediye sokaklarda gezdirdiði araçlarla anonslar yaptýrýp halký sükunete davet eder.
Haberin çýkmasýnýn ardýndan Sosyal Demokrat Halkçý Parti (SHP) Kayseri milletvekili Mehmet Öner Meclis’te bir soru önergesi verip haberin doðru olup olmadýðýný sorar. Cevap içiþleri Bakaný Yýldýrým Akbulut’tan gelir. “Elimizde Erciyes’in patlayacaðýna iliþkin bir bilgi yok. Biz de basýndan takip ediyoruz” der.
Üç gün sonra ise Hollanda Büyükelçiliði’nin açýklamasý yayýnlanýr. “Erciyes Daðý patlayacak haberlerine dayanak yapýlan sekiz kiþilik Hollandalý bilim adamý heyeti hayal mahsulüdür. Kaldý ki Erciyes Daðý’nda ya da Türkiye’nin baþka bir yerinde inceleme yapan Hollandalý bilim adamý heyeti bulunmamaktadýr.
Haberin çöp olduðu bu þekilde anlaþýlýr ama E, son sürat yalan haberlerine devam etmiþtir.
“Hazreti Ýsa’nýn mezarý Nevþehirde mi?”
“Piyango milyonerinin ahýra sakladýðý 10 milyonu eþek yedi”
“Sovyetler Birliði okyanusun altýndan tünel kazýyor.”
“Teslim ol diye baðýran papaðan hýrsýzý yakalattý.”
“Uçan daireler Nevþehir’de petrol arýyor.”
“Saldýrgan eþeðin kulaðýný koparýp oðlunu kurtardý.”
“Bir kadýnýn karnýndan iki metrelik yýlan çýktý.”
E’nin haberleri böyle evlere þenliktir ama daha ilginç olaný bu haberler ulusal basýnda da yer alýr. Yani Anadolu’nun bir ilinde yaþayýp masa baþýnda haber uyduran E’nin sesi ulusal basýnda kendine yer bulur.
Herhalde en içler acýsý durum da budur. Bir ülke düþünün ki gazetecilik adýna uydurukçu bir muhabire bel baðlanýr, onun komik ve trajik haberlerinden medet umulur.
Hâl böyleyken 9 Þubat 1986 tarihli Nokta Dergisi’ne bir mülakat veren E. her haberine güya bir cevap verir. Kimi haberin fotoðrafýný yanýnda makine olmadýðý için çekememiþtir. Kimi haberde söz konusu kiþileri artýk bulmak imkânsýzdýr falan... Ve o mülakatta gazetecinin rolünün, haberi süslemek olduðunu söyleyerek haber anlayýþýný özetler.
E’nin gazetecilik macerasý pek uzun sürmez. UBA’daki iþinden ayrýlan E. bir zaman yerel gazetelerde çalýþýr, gazeteciliði býrakýr düðünlerde fotoðrafçýlýk ve ardýndan çiftçilik yapar...
E gibi gazetecilik yapanlar hâlâ basýn sektöründe meslek icra ediyorlar. Onlarýn iþi daha kolay internet denen çöplükte haber olmaya müsait ne malzemeler var. Umudumuz gazetecilik meslek onurunun ve vatandaþýn saðduyusunun bu tipleri meslekte barýndýrmamasý ve haber namusunu gözeten iþlerin ön plana çýkmasýdýr vesselam...
Bu haftalýk da bu kadar olsun kalýn saðlýcakla...