Toprak, gýda, su ve milli güvenlik…

Ýnsanlýk tarihinde çýkan ilk savaþlarýn sebepleri arasýnda ‘toprak kavgasý’ vardýr. Verimli topraklar, içinden su geçen topraklar, altýnda maden olan topraklar vs… Her çaðda bunlardan birisi daha stratejik görülmüþ, uðrana savaþlar verilmiþ.

Köylerde kardeþ kavgalarý da genelde toprak paylaþýmý yüzünden çýkar.

Toprak, su, hava, enerji insan yaþamýnýn devamý için hayati unsurlar. Bu yüzden milli güvenlik kavramý artýk ‘toprak, su, enerji, gýda’ arz güvenliðini de kapsýyor.

Küresel güçlerin nükleer füze rekabetini bile gündemin arka maddelerine düþüren bir stratejik öncelik bu.

Ýnsanlýðýn üzerine kâbus gibi çöken küresel salgýnýn seyri konusunda ‘aþýya endekslenen’ iyimserlik zemini çeþitli komplo teorileriyle zayýflatýlmaya çalýþýlýyor.

2021 yýlýna girerken Vuhan virüsünden kurtulacaðýz derken þimdi de Londra virüsü piyasaya çýktý.

Bir yanda küresel salgýnýn olumsuz etkileri diðer yanda iklim deðiþikliði, kuraklýk, çevre felaketi gibi konular ‘toprak/gýda ve su’ unsurlarýnýn stratejik önemini en üst düzeye getirecek. Biden’ýn ilk imzalayacaðý konu küresel iklim anlaþmasý.

Dünya tarýmýnýn son 20 yýlda toplam dünya ekonomisi içindeki payý yarý yarýya düþtü.

Küresel salgýnýn tarým üretimine ve ulusal/uluslararasý tedarik zincirine nasýl sekte vuracaðý da bilinmiyor.

Yoksulluk ve kuraklýk sebebiyle çocuklarýn açlýktan öldüðü az geliþmiþ ülkelerin zaten ulaþmada zorluk çektikleri gýdaya ulaþmalarý daha da zorlaþacak.

ABD ve Çin gibi tarým kapasitesiyle dünya tarýmýnda söz sahibi olan ülkelerin manipülasyonu daha da artacak.

Baþka ülkelere giden maske sevkiyatýný durdurup mallara el koyan kimi Avrupa ülkelerinin yarýn tarým ürünlerine el koymayacaðýnýn garantisi yok.

Bugün aþýnýn yoksul ülkelere yeterince ulaþýp ulaþamayacaðý konuþulurken yarýn ihtiyaç duyulan gýda ürünleriyle ilgili benzer tartýþmalar yaþanabilir.

Türkiye tarým ve hayvancýlýk konusunda iyi bir noktada ve bugüne kadar gýda tedarikinde hiçbir sorun yaþanmadý. Aþý temininde de hem milli aþý, hem ithal aþý konusunda gerekli çalýþmalar yapýlýyor.

Gelinen noktada karþýlýklý baðýmlýlýðýn kaçýnýlmaz olduðu alanlar dýþýnda ülkelerin kendilerine yetebilecek hale gelmelerinin önemi bir kez daha ortaya çýktý.

Milli ve yerli imkânlarýn geliþtirilmesi söylemlerini hamasi olarak niteleyerek burun kývýrmak artýk mümkün deðil.

Siber güvenlikten enerji arz güvenliðine ve gýda güvenliðine kadar her alanda milli ve yerli imkân ve kabiliyetleri geliþtirebilmek milli güvenliðin omurgasýný oluþturuyor.

Türkiye ihtiyaç duyulanlarý hem alabiliyor, hem yapabiliyor; hem kendi ihtiyacýný gideriyor, hem muhtaçlara yardým edebiliyor. Bu çok önemli…

Bu yüzden 2021 yýlýnda dünya genelinde her þeyin kötüye gideceði gibi karamsarlýk pompalamak yerine zorluklarý yönetebilecek imkânlara sahip olduðumuz özgüveniyle hareket etmek gerekir. Ýnsanýn fýtratý, yaþama güdüsü üzerine kuruludur bu ise ümitvar olmayý gerektirir.

Zorluklar hep birlikte göðüslenirse ve umut canlý tutulabilirse aþýlabilir ve Türkiye bütün dünyaya bu mesajý veriyor.