Trafik terörü, güncelimizde ama, asla güncelleþmemeli, yani normalleþmemeli, vaka-i adiyeden sayýlmamalý. Son zamanlarda haberleri sýkça iþgal eden trafikte þiddet olaylarý, özellikle büyük kentlerde ciddi bir güvenlik sorununa dönüþtü.
Trafik halinde seyrederken, sinirli bir erkek sürücü aniden arabanýzýn üstüne atlasa camý çerçeveyi tekmeleyerek kýrmaya baþlasa mesela ne yapardýnýz? Yaþandý bu olay, arabasý darp edilen kadýnýn üstelik hamile olduðunu öðrendik daha sonra, sesi korkudan tir tir titreyerek kayda çekmeye çalýþtýðý görüntülerden...
Geçtiðimiz gün, çakarlý arabasýyla yol kesip adam býçaklayan gencin pervasýz hallerini de ayný tiksinti ve tedirginlike seyrettiðinizden eminim...
Sosyal medya olmasaydý bu trafik magandalardan haberimiz olmayacaktý belki de. Ama trafikteki herkes bu tehlikeyi farkýnda, patlamak için sadece bir kývýlcým bekleyen gergin sinirler arasýnda yol aldýðýný herkes biliyor. Kimsenin diðerine tahammülü, saygýsý, halden anladýðý-anlayacaðý yok gibi. Bunun elbette pek çok sebebi var. Hayat meþgalesi, þehir yaþamýnýn bizleri ittiði stresli koþu, piyasaya hakim olan sýnýrsýz rekabet anlayýþý gibi pek çok neden var.
Ama keþke trafik þiddetini çözümleyecek önerilerin üretileceði müzakereler, çalýþtaylar, forumlar düzenlense mesela... Psikolog, sosyolog ve hukukçularýn da yer alacaðý, emniyet ve güvenlik çerçeveli, çözüm odaklý çalýþmalar yapýlsa. Valilerimiz, emniyet müdürlerimiz kamusal spotlarla bu konuda halkýn bilinçlenmesi için dikkat çekebilir... Parti farký gözetmeksizin siyasetçilerimiz, sanatçýlarýmýz, sporcularýmýz bu konuda farkýndalýk yaratmak ve ‘’trafikte centilmenlik’’ oluþturmak için seferber olsalar mesela...
Her toplumsal sorun, cemiyete sorulmuþ bir sorudur aslýnda. Trafik terörüyle mücadele ederken de kuþkusuz caydýrýcý normatif tedbirler almak zorundayýz ilk baþta... Ama hiç bir sorun salt müeyyide sistemiyle çözümlenemez. Çözümün kültürel olarak hazmedildiði ölçüde baþarýyla sonuçlanacaðýný görmemiz gerekiyor.
Trafikte saygý ve dayanýþma, kentlilik bilinciyle de ilgili bir mevzu. Üniversitelerin ve liselerin de bu mevzuya dahil olmasý gerekiyor. Eðitimimizin müfredatýmýzýn içinde yer almalý, trafik nezaketi ve dikkati...
Kültürel anlamda hazmedilmiþ, toplumsal davranýþ ve terbiye haline gelmiþ trafiðe dair medeni duruþ, elbette suç unsuru oluþturacak davranýþlarýn önünde en caydýrýcý engeldir.
Trafik terörünün yaný sýra, geceleri hoparlerden verdiði yüksek sesle sokak aralarýndan aðýr ðýr geçmeyi adet edinmiþ araçlardan da yaka silkiyor Ýstanbul halký. Ýstanbul’da özellikle Çapa, Fýndýkzade ve Aksaray hattýnda, gece 03.00’ten itibaren piyasaya çýkan araçlar aracýlýðýyla yapýlan yüksek volümlü müzik yayýný gerçekten korkutucu. Þehir geceleyin adeta vandallara teslim ediliyormuþ gibi bir hava estiriliyor. Sýradan insanlar olarak hepimizi, kahredici bir çaresizliðe sürüklüyor bu durum. Kimse çeteleþmiþ bu trafik terörizmiyle karþýlaþmak, yüzleþmek istemiyor. Kaçmayý yeðliyor. Sineye çekildikçe de güven bunalýmýna dönüþüyor bu durum.
Terörle mücadelede tarihe altýn harflerle geçecek bir baþarý kaydeden Ýçiþleri Bakanlýðýmýz ve Emniyet teþkilatýmýzýn bu kötü gidiþe el atarak, en kýsa zamanda huzuru temin edeceklerine inancým sonsuz. Ama eðitimsel ve kültürel çalýþmalarýmýzla bu mücadeleye ortak olmamýz gerekiyor, hemen þimdi, öyle deðil mi?