Türkiye iyi yönetilmiyor mu?

Bugün 2023 yýlýnýn ilk günü. Aslýnda takvim yapraðýnda 2023 yazmasýnýn ötesinde deðiþen bir þey yok.

Deðiþen bir þey yok ama takvim insanlýðýn hayatýný düzenleyen önemli bir misyona sahip.

Senenin deðiþmesi kendimizi ve zamanla ilgili her þeyi deðerlendirmemizi beraberinde getirdiði için yapabilenler için hesaplaþma sebebi olabilir.

Mesela, geçen yýlda dünyada, ülkemizde ve kendi hayatýmýzda neler olduðunu gözden geçirebiliriz.

Eðer geçmiþten ders çýkarabilirsek ne âlâ yoksa yeni yýlýn geliþi takvimdeki rakam deðiþikliðinden ibaret kalýr.

Benim þahsen yeni yýla bakýþým dünya hayatýnýn faniliðini hatýrlatmasý açýsýndan önem arz ediyor. Ömürden bir yaþ daha aldýk. Nerede ne zaman bitecek bilmiyoruz. Ama kesinlikle görüyoruz ki yaþayanlar vadesi gelince ölüyor ve dünya kimseye kalmýyor. Dünyalýklar da kiþinin kendisiyle gitmiyor öteki tarafa.

Nice mal mülk sahibi makam mevki sahibi her þeyi dünyada býrakarak göçüp gitmiþ.

Öteki tarafa gidecek olan güzel amel, iyilikler, güzellikler, hayýr, hasenat .

Cenneti de cehennemi de öteki tarafa insan yaptýklarýyla götürüyor. Dünya ahiretin tarlasý burada ne ekilirse orada o biçilecek.

Bu gözle bakýp geçen senenin muhasebesini yapmak yeni yýla da yön verebilir.

Kiþiler gibi kurumlarýn hükümetlerin, uluslararasý kuruluþlarýn da geçen bir yýlý deðerlendirip geleceði planlamalarý profesyonelliðin gereðidir.

Geçmiþi görmezden gelenler geleceðe saðlýklý bir þekilde bakamazlar.

Bu baðlamda dünyaya nazar ettiðimizde manzara çok iç açýcý görünmüyor maalesef.

Geçen yýlýn en önemli olayý þüphesiz Rusya'nýn Ukrayna'ya saldýrýsýyla baþlayýp devam eden savaþtýr.

Onca beþeri kayba ekonomik hasara sebep olduðu krizlere raðmen savaþýn devam edeceði anlaþýlýyor. ABD savaþý körüklüyor, güdümündeki BM etkisiz eleman pozisyonunda.

ABD Rusya rekabetinin bir tarafta, ABD Çin rekabetinin öteki tarafta sertleþmesi önümüzdeki sene için pek sevindirici öngörülere gebe gibi durmuyor.

Sadece kimi dünya devletlerinin üçüncü bir yolu tercih etmeleri biraz umut veriyor gibi.

Artýk baþta Türkiye'nin öncülüðünü üstlendiði baðýmsýz politikayý önceleyen devletlerin sayýsýnýn arttýðýný görüyoruz.

Türkiye Rusya Ukrayna savaþýnda ne Rusya'ya teslim oldu ne de ABD'ye.

Dengeli bir politika sürdürdü.

Rusya'ya yönelik yaptýrýlmalara katýlmayan Asya, Afrika, Latin Amerika ve Ortadoðu ülkeleri de Türkiye gibi baðýmsýz politikayý tercih ediyorlar ve ne Batý-Rusya çatýþmasýnda ne de ABD-Çin çekiþmesinde taraf olmak istiyorlar.

Türkiye'nin BM'nin misyonunu üstlenerek savaþan taraflarý bir araya getirmesi, tahýl koridorunun tesisi ve esir takasý gibi küresel baþarýlarýnýn altýný kalýn çizgilerle çizmek gerekir.

Bu baðlamda Türkiye'nin 2022 yýlý içindeki dýþ politikada attýðý önemli adýmlarý özetle zikretmek gerekirse þunlarý söyleyebiliriz:

Türkiye 1 Ocak 2022 de Ermenistan'a uygulanan ambargoyu kaldýrarak baþlattýðý sorunlu ülkelerle normalleþme trafiði, Ýsrail, BAE, Suudi Arabistan devam etti. Nihayet Mýsýr ile cumhurbaþkanlarý düzeyinde ve Suriye ile savunma bakanlarý düzeyinde buluþma gerçekleþti.

Türk devletleri konseyinin Türk Devletleri Teþkilatý'na dönüþmesi, Kýbrýs'ýn gözlemci olarak katýlmasý da bu senenin önemli adýmlarýndandýr.

Türkiye; Burhaneddin Duran hocanýn ifadesiyle, "Karadeniz, Kafkaslar, Balkanlar ve Kuzey Afrika'da istikrar ve güvenlik saðlayan bir ülke konumuna yerleþti."

Ana muhalefet liderinin normalleþme istikametinde atýlan adýmlarý 'yalvarýyor!' diyerek küçümsemesi en hafif ifadeyle ciddiyetsizliktir.

Bir taraftan bölge ülkeleriyle iliþkileri normalleþtirirken öte yandan takip ettiði denge politikasý sayesinde hem Rusya hem Türkmenistan gazýnýn geçiþ güzergahý olma çalýþmalarýyla Türkiye enerji merkezi olma yolunda emin adýmlarla ilerlemektedir.

Ana muhalefet lideri Türkiye düþmaný batýlý emperyalistlerin aðzýyla Türkiye'nin dýþ politikada yalnýz kaldýðýný söyleyedursun, Türkiye Baþkan Erdoðan'ýn liderliðinde tartýþmasýz bölgesel güç olmuþ kimi alanlarda da küresel güç olmuþ, Finlandiya ve Ýsveç'le yaptýðý anlaþma ile terörle mücadelede batý ülkelerine yönelik yeni bir hamle baþlatmýþtýr.

'Türkiye iyi yönetilmiyor' diyen muhalefete raðmen Türkiye 2022 yýlýný da baþarýlý projelere imza atarak tamamlamýþtýr.

Özetin özeti bir döküm yapacak olsak þunlarý görürüz:

Ocak ayýnda Konya Karaman hýzlý tren hattý hizmete girmiþ, TCG Ufuk istihbarat gemisi denize indirilmiþtir.

Mart ayýnda 1915 Çanakkale Köprüsü Malkara Çanakkale Otoyolu açýlmýþ; Türkiye, Rus ve Ukrayna heyetlerini Ýstanbul Dolmabahçe'de bir araya getirmiþtir.

Nisan ayýnda siyasi partiler kanunu deðiþtirilerek seçim barajý yüzde 7 ye indirilmiþ, terörle mücadele kapsamýnda Pençe Kilit Operasyonu baþlatýlmýþtýr.

Haziran ayýnda konut kira sözleþmeleri Temmuz 23 e kadar yüzde 25 olarak sabitlenmiþtir; Türksat 5B hizmete alýnmýþ; asgari ücrete ikinci bir zam yapýlarak aylýk ücret 5500 liraya çýkarýlmýþtýr.

Temmuz ayýnda öðrenci KYK borçlarýnýn enflasyon farký silinmiþ sadece ana paranýn tahsili kararlaþtýrýlmýþtýr.

22 Temmuz dünya tarihinde önemli bir geliþme olan Tahýl Koridoru anlaþmasý imzalanmýþ ve gýda krizinin çözüm merkezi olarak Ýstanbul, Dolmabahçe tarihe geçmiþtir.

Aðustos cumhuriyeti tarihinin en büyük sosyal konut projesinin baþlatýldýðý ay olmuþtur.

Eylül ayýnda, Kültür ve Turizm Bakanlýðý bünyesinde "Alevi-Bektaþi Kültür ve Cemevleri Baþkanlýðý" kurulmuþtur.

Ekim 29, ilk yerli otomobilimiz TOGG banttan indirilmiþtir.

Aralýk ayýnda 2023'ün asgari ücretin 8506 lira olacaðý ilan edilerek tarihinin rekorunu kýrmýþtýr.

Yine Aralýk ayýnda keþfedilen ilave doðalgaz ile toplam doðalgaz rezervi 710 milyar metreküpe ulaþmýþtýr.

Yýllarýn sorunu EYT yaþ sýnýrý olmaksýzýn karara baðlanmýþtýr.

Doðalgaz da elektrikte indirim yapýlmýþtýr

Yýl içinde açýlan onlarca fabrika, yol, viyadük, hastane, baraj, millet bahçelerini saymaya kalksak ciltler dolusu kitap olur.

Verdikleri hiçbir sözü tutamayanlar, siyasi dedikodudan baþka üretim nedir bilmeyenler, yönettikleri belediyelerde balonlarý sönenler ve daha aralarýnda bir isim üzerinde bile anlaþamayýp 'Türkiye iyi yöneltmiyor.' diyenler için çok kýsa bir özet geçtik.

Elbette ki kararý millet verecek

Hayýrlý olur inþallah.